Fesztivál

2023.04.22. 13:00

Dió, körte, tulipán - az idén is kiállítással nyílt meg Celldömölkön a tavasz legnagyobb eseménye

A hagyományok szerint az idén is a KMKK Móritz Galériájában nyílt meg hivatalosan a celldömölki Tulipánfesztivál. Ezúttal Ambrus József (1940 - 2022) fafaragó, népi iparművész munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők.

Vas Népe

Forrás: Giczi Sándor

A Móritz Galéria ilyenkor kemenesaljai kötődésű művészt választ. Ambrus József Sömjénmihályfán született, a celli gimnáziumban érettségizett, a vasútról ment nyugdíjba. 1973-ban, autodidakta módon kezdett el fával foglalkozni, témáit a paraszti életből merítette. A 90-es évek elején országos pályázaton szerzett első helyezést, aztán önálló kiállítása nyílt Kecskeméten, a naiv művészek múzeumában. Fia vitte zsűrizni a munkáit a budapesti Hagyományok Házába, megkapta a népművészet mestere címet. Főleg dióból, körtéből alkotott - a pályájának szép darabjaiból rendezett kiállítást Németh Tibor könyvtárvezető ajánlotta a közönség figyelmébe, fesztiválnyitó köszöntőt mondott Fehér László polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában