Progresszív

2023.04.29. 08:00

Kilenctől kilencvenkilenc éves korig: a világhírű cseh Drak Színház május 4-én a Meseboltban

Ölbei Lívia

Forrás: Mesebolt/szinhaz.org

Ha bábművészet, akkor az elsők között Csehország. Bábos nagyhatalom, máig ott van például az UNIMA központja. Nem csoda, hogy ismét nagy izgalom előzi meg a Drak Színház magyarországi vendégszereplését a 10. Színházi Olimpia égisze alatt megrendezett Bábművészeti Világtalálkozón. Georges Méliés utolsó trükkjével május 4-én Szombathelyen is legyőzi a halált.

- Soha vissza nem térő alkalom – mondja Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója, amikor arra kérjük, két fontos mondattal ajánlja a közönség figyelmébe a május 4-én érkező előadást. – Valószínűleg a közeljövőben nem lesz arra financiális lehetőség, hogy ismét Szombathelyen találkozhassunk a Drak Színházzal, amely évtizedek óta a világ egyik legkiemelkedőbb bábszínháza, a szakmát folyamatosan megújító gondolkodással.

Boráros Szilárd bábtervezőt megszólítva azt a választ kapjuk, hogy a Georges Méliés utolsó trükkje rendkívül szórakoztató, látványos és sokrétű élményt ígér minden korosztálynak: miközben klasszikus értelemben vett bábokkal nem dolgozik, felfedezhetjük benne sok más mellett akár a vásári játék, akár a bűvésztrükkök világát is. A Drak Színházat az egyik legprogresszívebb cseh bábszínházként definiálja.

A Georges Méliés utolsó trükkje egyébként nem először mutatkozik be Magyarországon, a múlt évi MITEM kiemelkedő vendégelőadása volt a Nemzeti Színházban – nyilván ezért is tér vissza. A 2022-es MITEM-krónika szerint a fesztivál “legelbűvölőbb előadását hozta Budapestre a cseh Drak Színház, amely profilját tekintve bábszínház, minőség

szempontjából csak nagybetűs SZÍNHÁZ-ként emlegethető. A Georges Méliés utolsó trükkje című, behatárolhatatlan műfajú produkcióban a különböző bábtechnikák és az animáció mellett a pantomim, a bűvészet, vagy a vásári komédia is megjelenik”.

Az előadásban szó nem hangzik el – a hatás egészen más alapokon nyugszik. A szinopszis szerint a produkciót „a filmművészet úttörője, Georges Méliès különleges élete és munkássága ihlette. Az előadás a varázslók, trükkök és varázslatok csábító környezetébe kalauzol el bennünket. A bűvésztrükköknek, amelyeket Méliés hihetetlen fantáziadús módon elsőként alkalmazott filmes közegben, ma is megvan a művészi költészete. És mindenekelőtt sokan vannak, akik a nyomdokaiba léptek.

Méliès határtalan képzelőerővel teli világában még a halál is felbukkan, hiszen a celluloid, az illúzió és a fantázia olyan fegyverek, amelyek - úgy tűnik - még magát a Kaszást is képesek legyőzni… Vagy mégsem? Megtudjuk, mikor ér véget minden idők legnagyobb filmmágusa lenyűgöző életének története”.

Május 4-én a szombathelyi Mesebolt Bábszínház fogadja az előadást, amely a győri vendégjáték után, a zalaegerszegi vendégjáték előtt érkezik a szombathelyi MMIK nagyszínpadára.

Georges Méliés utolsó trükkje

Szerző: Jiří Havelka, Marek Zákostelecký

Rendező: Jiří Havelka

Díszlet- és jelmeztervező:

Marek Zákostelecký

Dramaturg: Dominika Špalková

Zeneszerző: DVA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában