Elismerés

2023.04.24. 08:00

Trieszt: irodalmi díjat kapott Mukics Dusán Ljubljana – ahogy én láttam című regényéért

P Rangos elismerésben részesült Mukics Dusán. Ljubljana – ahogy én láttam című önéletrajzi regényével elnyerte a Feltámadás Irodalmi Díjat, amelyet 60. alkalommal adtak át Olaszországban.

Tóth Judit

Mukics Dusán a 60. Feltámadás Irodalmi Díjat vehette át

Forrás: VN/fotodamj@n

A Feltámadás Irodalmi Díjat 1963-ban alapították olaszországi (trieszti) szlovén katolikus szervezetek, újságok és folyóiratok azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet azon külhoni szlovén költők, írók és tudósok munkájára, akik az anyaországhoz képest jóval nehezebb körülmények között alkotnak, kevésbé ismertek és emiatt ritkábban részesülnek nyilvános elismerésben. A díjat idén először vehette át magyarországi szerző, a 2022. év legjobb külhoni szlovén irodalmi művének a hattagú zsűri egyhangúlag Mukics Dusán regényét választotta. 

A Slovenski utrinki szlovén nemzetiségi televíziós magazin felelős szerkesztője a Szlovén Közművelődési Központ trieszti székhelyén vette át a díjat Maja Vrtovectől, a ZKB Karsztvidéki Hitelszövetkezet elnökségi tagjától. Mukics Dusán regényének méltatását Nadia Roncelli, a Mladika Könyvkiadó főszerkesztője, egyben a zsűri tagja ismertette: – A szerző arra a hét évre összpontosít, amelyet a 21. század elején egyetemistaként Ljubljanában töltött. Elevenen és helyenként ironikusan mesél találkozásokról és kapcsolatokról, látogatásokról és kirándulásokról, Ljubljanával és más szlovén nevezetességekkel való ismerkedéséről, számos hiteles részletet tár fel az akkori egyetemi életről. A háttérben Mukics Dusán intim története, egzisztenciális és nemzetiségi útkeresése zajlik: olvashatunk a jövőtől való félelméről, életpályájának megtalálásáról, önazonosságának meghatározásáról, nyelvválasztásáról. Éppen a ljubljanai évek sarkallták arra, hogy olyan termékeny útra lépjen, amelyről máig nem tért le. 

Mukics Dusán elismerése szimbolikus jelentőségű, mivel a Szlovén Értelmiségi Egyesület a jubileumi, 60. Feltámadás Irodalmi Díjra tartotta érdemesnek. Köszönőbeszédében a szerző hangsúlyozta: a díjat a Rába-vidéken élő összes öntudatos szlovén nevében veszi át, akik aggódva őrzik szép, különleges anyanyelvüket és gazdag szellemi örökségüket. A trieszti irodalmi esten a szerzővel Erika Jazbar, a RAI olasz közszolgálati televízió szlovén szerkesztőségének riportere beszélgetett. Mukics Dusán részletet is olvasott fel Rába-vidéki nyelvjárásban, és szlovén irodalmi nyelven a regényéből, valamint egy verséből. A díjátadót klasszikus darabok előadásával Mateja Martini helyi fiatal szlovén gitárművész színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában