Sikeres és tartalmas napok

2023.05.12. 19:50

Filmes legendák délutánja - Díjátadóval ért véget a 10. Savaria Filmszemle - fotók

Eperjes Károly színművész és Ternovszky Béla, a Dr. Bubó és Macskafogó című filmek rendezője a két életműdíjasa  a 10. Savaria Filmszemlének, melynek díjátadó gáláját pénteken rendezték meg a szombathelyi Agora - Savaria Filmszínházban.

Óvári Gábor

Fotó: Szendi Péter

Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke köszöntőjében elmondta, hogy sikeres és tartalmas napok teltek el a szemle ideje alatt. Szakmai konferenciák mellett több mint száz pályamű érkezett a zene, képzőművészet és néprajz-történelem kategóriában, összesen 64 órányi anyaggal. A három témakör mellett fikciós filmeket is jutalmaztak, de átadták a Schmidt Éva-díjat is. A gálán összesen 26 díj talált gazdára, beleértve a külön- és életműdíjakat is. Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet elnöke videóüzenetben köszöntötte a filmes ünnep résztvevőit. Mint mondta, az idei filmtermés kiemelkedő volt, jó volt ebben a hatalmas médiazajban egy kicsit elmélyülni a szakmailag is kiemelkedő alkotásokban. Szintén videóüzenetet küldött dr. Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke is. 

Kiemelte, hogy a filmszemle olyan filmeket zsűrizhetett, amelyek kiemelkedő kulturális értékeket képviselnek. A gála kiemelt eseménye az életműdíjak átadása volt. Ternovszky Béla filmrendező a díjat megköszönve elmondta, hogy bár egy életműdíj mindig egy pálya lezárását jelenti, azért még vannak tervei a jövőre nézve. Eperjes Károlyt színművészt Tokár János plébános köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a művész életművét jött megköszönni, akinek munkássága előtt tisztelettel kell fejet hajtani. Eperjes Károly a Savaria Filmszemlére nem az ismert filmjeivel érkezett, hanem a Csendhez szokott szív – úton Eperjes Károllyal című sorozattal.

A filmszemle diákfilm kategóriájának első helyezettje Dóczé Péter Nagykorú felügyelete mellett című filmje lett. A zene kategóriában a legjobb filmnek Hidas Frigyes, az utolsó magyar romantikus zeneszerző című dokumentumfilmet választotta a zsűri - rendezője Lovas Hajni -, míg a képzőművészet kategóriában Képeid, ahol az álmok hegedülnek – gondolatok Rudnay Gyuláról című alkotás nyert, melyet Somogyvári Rudolf, Zajti Balázs, Zajti Ferenc és Zajti Gábor készített. A néprajz, népművészet, történelem kategóriában Major Anita és Margittai Gábor Erdély és Románia nagy egyesülése című film kapta az első díjat. Schmidt Éva-díjas lett Kanalas Éva, Csángó bájolás című alkotása. A fikciós film kategória győztese a Memento mori - A váci legenda rendezte: Kiss Stefán Mónika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában