Viszik a magyar kultúrát

2023.07.12. 15:00

Tajvanra utaznak a szombathelyi néptáncosok - fotók, videó

A Vasi Kislegények a Csendes-óceáni szigetre viszik a magyar kultúrát

Merklin Tímea

A kalotaszegi legényest a fiúk a Reményik iskola évzáró gáláján is bemutatták

Forrás: Szalai Márton

Tajvan szigetére utazik a Vasi Kislegényczéh egy nemzetközi gyermek folklór és népi játék fesztiválra, hogy július 18 –augusztus 2. között mindennap fellépjen, egyedüliként képviselve Magyarországot.

Tizenöt nemzet húsz csoportja mutatkozik be a nemzetközi fesztiválon, amely meghívásos: egy országból csak egy formációt hívnak meg – tudtuk meg Molnár Péter koreográfustól, a Vasi Kislegényczéh művészeti vezetőjétől, aki pécsi csoportjával, a Mecsek Táncegyüttessel már részt vett ezen a közel 30 éve futó, szokásosan másfél hónapos tajvani rendezvényen 2001-ben; innen ered a kapcsolat.

Forrás: Szalai Márton

A Vasi Kislegényczéh először utazik ki, a 13-18 éves srácok óriási várakozással vannak a fesztivál iránt, hiszen a fellépők a világ népművészetét hozzák be a szigetre, és a helyiek is fellépnek a kívülállók számára bemutatva különleges kultúrájukat. A Csendes-óceáni Tajvan szigete közel van Kína partjaihoz, így népességének jelentős része ma már kínai eredetű, a néhány százezres, hegyekben élő őslakosság az ausztronéz nyelvcsaládhoz tartozik.

A fesztivál résztvevői várhatóan kölcsönösen sok meglepetést okoznak majd egymásnak; a Vasi Kislegényczéh olyan magyar virtust visz közéjük, ami a kelet-ázsiai szigeten már csak az éghajlat miatt sem megszokott; a trópusi öv határán, 90 százalékos páratartalom mellett nem annyira a feszes, fürge, pattogós mozgás a jellemző, a helyiek tánca inkább a színházhoz, a dramatikus játékhoz és a rituálékhoz kötődik.

- Mindezért, rövid, öt-hat perces táncokat viszünk, napi fél órás műsort adunk leárnyékolt színpadon. Oktatók, felnőtt táncosok, zenekar is jön velünk, akik besegítenek egy-egy tánccal vagy zenei betéttel a fiúk számai között – mondta Molnár Péter.

 A Vasi Kislegényczéh Tajvanon három erdélyi legényest mutat be – ezek: széki tempó, küküllőmenti és kalotaszegi -, valamint vasi és rábaközi táncokat megfelelő viseletben. Az öltözködésükben megjelennek a kintiek számára bizonyosan kuriózumot jelentő bő gatyák, a mellények, a kalapok.

Forrás: Szalai Márton

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában