Együtt élünk

2023.10.19. 17:06

Párhuzamok: alkotások ép látással és ép látás nélkül - Kiállítás az Agora Savariában

Látatlanban? címmel nyílt kiállítás az Agora Savariában a Látássérültek Vas vármegyei Egyesülete által szervezett Együtt élünk program részeként.

Vaol.hu

Forrás: SVH

Először sokkolt az élmény - meséli az alkotó, Kuglicz Kata, grafikus-festőművész, aki ép látóként szimulációs szemüveg, valamint látássérültekkel és szakorvosokkal folytatott beszélgetések révén kapott információt arról, miképp érzékelik a látássérültek a világot.  

Városkép és csendélet. Két festmény, ahogyan az ép látó az épületet és a vázát látja, és tíz festmény, ahogyan ugyanazt az épületet és ugyanazt a vázát tapasztalják ők, akiknél hiányzik a perifériás látás vagy a centrális látás, akiknél mindkét szemen csak gyenge a fényérzékelés, akiknél romlott a látásélesség vagy elveszítették a bal ill. jobb oldali látómezőt.  

Kata kapcsolata a festészettel pár évvel ezelőtt kezdődött. - Egészségügyi szakközépiskolát végeztem, és már utolsó éves voltam a mentőtiszt képzésen, amikor autóbaleset következtében megsérült a gerincem és kerekesszékbe kerültem.  

Az addig aktívan sportoló lány (motorozott, lovagolt, síelt) a fizikális fájdalmakon túl mentálisan is rossz állapotba jutott, azonban a művészet segített számára megtalálni az élet új értelmét.  

Forrás:  SVH

Jelentkeztem az ELTE képalkotás képzésére, és az első év végén a tanáraim mondták, hogy jó a színérzékelésem, ha a 20. század elején élek, kiváló expresszionista festő lettem volna. 

Kata a 21. század elején sem panaszkodhat. Alkotásai hitelesen adják vissza a látássérültek világérzékelését, a szürke-hályog okozta ködös látásmódot, a diabéteszes retinopátia miatti torz látást vagy a csőlátásnál jelentkező, mintha a kulcslyukon át néznénk a világot állapotot. - Nekem nincs perspektívám, vagyis nem érzem a kép mélységét - magyarázza Kata -, ezért a csapatommal, Nagy Emesével, Kasza Istvánnal, Szabó Natáliával és Szekér Csongorral készítettük el a képeket. 

A látók és nem látók érzékelésének festményeken történő ábrázolására, összehasonlítására eddig még nem volt példa, Kata szeretné ha ez a kiállítás körútra menne, hogy minél szélesebb közönséghez eljusson és ezáltal is egyfajta bepillantást nyerjenek a látók a látássérültek világérzékelésébe. 

A Látatlanban? című kiállítás október 22-ig megtekinthető az Agora Savaria emeletén, nyitvatartási időben.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában