vaol.hu podcast

2023.11.13. 18:42

A rajz és az iskola ünnepe volt – A Váciban tartották a IV. Országos Szent Márton Rajzverseny eredményhirdetését - fotók

A szombathelyi Váci Mihály Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tartották az IV. Országos Szent Márton Rajzverseny eredményét ma délután, ahol a gyerekek adtak Szent Mártonhoz kötődő kulturális műsort.

Vaol.hu

Forrás: Merklin Tímea

A rendezvényen Németh Gábor igazgató a köszöntőjében kiemelte elődje, Horváth Lajos igazgató és Vörös Lívia, korábbi AMI-vezető munkásságát, akik meghívták őt anno egy vácis kiállításra, amely számára meghatározó élmény volt. Akkor elhatározta, hogy ezt ő is gondozni, támogatni fogja, hiszen ez nem csak a rajz, hanem az iskola ünnepe is. Felidézte, hogy november 11-én, szombaton a Szent Márton díjátadó gálán Horváth Lajos címzetes igazgató a Szombathelyért-díjat posztumusz megkapta, és a jelenlévőket egyperces néma felállásra kérte, tisztelgésként az előtt, amit Horváth Lajos a képzőművészetért és a városért tett.  

Németh Gábor külön megköszönte a zsűri – Tóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművész, Horváth Andrea, az Alapfokú Művészeti Iskola intézményegység-vezetője és Rákos József grafikusművész – munkáját.

Horváth Soma alpolgármester az országos rajzversenyhez fűzve azt a gondolatot hangsúlyozta, milyen fontos, hogy Szent Márton tisztelete része lett a szellemi, kulturális örökségünknek, és ehhez kapcsolódóan avattak a közelmúltban emléktáblát a látogatóközpontban, és fontos minden olyan rendezvény, amely ezt a szellemiséget ápolja.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója a gyerekek Szent Márton történetétől való megérintettségét hangsúlyozta: a hiteles élet, egy-egy gesztus, a jóság és az irgalom olyan hatású, hogy 1700 éven keresztül nem felejtjük el. Szent Márton az egyház legismertebb szentje, az első olyan, aki nem vértanúsága miatt lett szent, hanem mert olyan volt az élete. Több mint tízezer templom van a világban neki dedikálva. Ez az első reménységünk arra, hogy érdemes jónak lenni, érdemes bízni akkor is, ha az élet sokszor megcáfol minket.

Kóródi Tibor hitoktató a szombathelyi megyés püspök, dr. Székely János nevében köszöntötte a rajzverseny résztvevőit. Kiemelte: fontos észrevenni az élet apróságait, ahogyan Szent Márton is tette, amikor nem hagyta figyelmen kívül az út szélén fázó koldust. Amint mondta, az újrakezdésből is példát adott nekünk, hiszen újra kellett kezdenie az életét Savaria, Itália után és Galliában, francia földön is.

Tóth Csaba festőművész megosztotta a gyerekekkel, hogy nagyon nehéz volt zsűrizni a pályamunkákat, nehéz volt az „igazságosságot” gyakorolni, mert a gyermekrajzok elbírálásakor az a tét, hogy ezek felérnek az egyetemes művészettel.

- A gyermekrajz a gyermek önazonosságának, bontakozó, fejlődő lelkének, világképének tükörképe – az összes titokkal és rejtelemmel együtt, ami benne megtalálható. Ezért a gyermekrajz más kategória, mint a felnőtt képzőművészet, ugyanakkor – épp az említett sajátosságai miatt – egyetemesnek tekinthető. Minden olyan érzés és gondolat, ami a gyermekrajzban napvilágot lát, azt el kell, hogy fogadjuk olyan értéknek, ami a legnagyobb művészeti alkotások megjelenési formáiban is megnyilvánul. Épp abból kifolyólag, hogy a gyermek is az igazságra, az őszinteségre törekszik, amikor alkot – mondta Tóth Csaba. Mártonról szólva úgy fogalmazott: az első olyan szent, aki életszentsége okán lett az, és ez lehet példa előttünk. Európának - és Szombathelynek is - Szent Márton a védőszentje, a patrónusa. Megfigyelhető a történelemben, hogy amikor a város hűséges volt Szent Mártonhoz, Szent Márton felemelte, vagyis oda-vissza hatás működik, egy nagyon fontos, életre szóló, jövőbe mutató kapcsolatról van szó.  

A rajzversenyre több mint 300 mű érkezett, az értékelésnél négy kategóriában osztottak ki közel félszáz díjat a különdíjakkal együtt, köztük a Vas Népe két különdíját, amit munkatársunk, Merklin Tímea adott át.

A fő szervezők Horváth Andrea, a Váci AMI intézményegység-vezetője és Bodorkós András képzőművész, a Váci iskola grafikai műhelyének vezetője voltak (képünkön), ő beszél a kiegészítő hanganyagunkban a versenyről és az eredményekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában