Elismerés

2023.11.10. 08:43

Aase-díjat kapott Németh Judit, a Weöres Sándor Színház színésze

Az Aase-díjat (ejtsd: Óze-díjat) magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják. Idén a kuratórium Németh Judit színművészt találta érdemesnek az elismerésre - írja a wssz.hu.

Vaol.hu

Forrás: Weöres Sándor Színház

Az Aase-díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. A budai házának halála utáni értékesítéséből befolyt összeg kétharmadát  szánta a díj alapítására. Gobbi Hilda ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”

A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről a Színészkamara választotta kuratórium dönt, melynek egy tagját a tárca delegálja.

Idén november 7-én ült össze az Aase-kuratórium: Bajcsay Mária, Bezerédi Zoltán, Mertz Tibor, Nagy Mari és Kuna Károly, s Básti Lajos figyelő tekintetétől kísérve döntöttek a 2023. évi Aase-díjakról: Németh Judit, Soltész Bözse, Felhőfi-Kiss László és Keresztes Sándor kapták az elismerést, amelyet 2023. december 11-én vehetnek át a Bajor Gizi Színészmúzeumban. 

Szeretettel gratulálunk minden díjazottnak, és nagy szeretettel gratulálunk Németh Juditnak! - közölte a Weöres Sándor Színház.

Németh Juditot ebben az évadban láthatják a szombathelyi nézők az Óz, a csodák csodájában Emy néni és Glinda szerepében. Aradinét alakítja a Kivilágos kivirradtig előadásban és ő lesz Sandel és Cejtel nagymama a Hegedűs a háztetőn musicalben. (bemutató 12.08.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában