vaol.hu podcast

2024.01.22. 10:03

KULTivátor: elszökött 35 év - jubileumi estet mutat be a Szökős Néptáncegyüttes az Agorában

Az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes fennállása 35. évfordulójának megünneplésére készül: 2024. február 4-én, vasárnap 17 órától mutatják be az Agora Művelődési és Sportházban.

Merklin Tímea

Forrás: vaol.hu

Az együttes vezetőjét, Gaspari Gábort és művészeti vezetőjét, Molnár Pétert kérdezte Merklin Tímea a történetükről, valamint a készülő műsorról. 

Amint tőlük megtudjuk: az országosan elismert az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttest 1988-ban Kőszegen alapította Gerlecz László és Besenyő Tibor Az együttes hamarosan Szombathelyre került a HEMO Klubba, ahol most a színház működik. 1993-tól a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola fogadta be, később a Nyugat-Magyarországi Egyetem, napjainkban pedig az ELTE Savaria Egyetemi Központ az otthona. 

Az elmúlt évtizedeket felidézve az is kiderül, hogy a néptánc nem titkolt célja - eredetileg is - a párválasztás; Gaspari Gábor és Molnár Péter is e néptáncos körön belül nősült, és nem csak az ő generációjukra, hanem a fiatalabbakra is jellemző, hogy házasságok köttetnek, gyermekek születnek annak nyomán, ahogy a fiúk és a lányok közel kerülnek egymáshoz a néptáncos próbák során.  

A jubileumi esten ismét összesereglik a táncos közösség apraja-nagyja: a Szökős derékhad, a seniorok és az utánptólás csoportok, a fiatalok és a gyerekek is, hogy emlékezetes pillanatokkal ajándékozzák meg a résztvevőket - a függöny mindkét oldalán. A végén százan táncolnak majd egy színpadon, és fellép Bognár Szilvi, aki korábban néptáncolt is, úgyhogy nem csak énekelni fog, hanem valaki meg is táncoltatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában