Koncert

2024.01.14. 11:18

Leköszönt Morvay András karnagy, Pass Róbert vezeti mostantól a Városi Fúvószenekart Körmenden

A város kulturális évkezdete elképzelhetetlen a Városi Fúvószenekar újévi koncertje nélkül. Ismét telt ház fogadta a fúvósokat a Városi Sportcsarnokban, ahol filmslágerek, ismert együttesek dalai és újragondolt klasszikus művek csendültek fel. A ünnepi műsor végén a zenekar elbúcsúztatta karnagyát, Morvay Andrást, aki ezentúl harsonásként szerepel az együttesben. Helyét Pass Róbert vette át.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár igazgatóhelyettese bevezetőjében elmondta: a Városi Fúvószenekar tizenhét éve örvendezteti meg a közönséget nagyszerű műsorával. Elhangzott az is: az első újévi koncertet 2004-ben rendezték meg a színházteremben, az 1979-es várossá nyilvánítás 25. évfordulóján. Onnantól kezdve a koncert hagyománnyá vált, az első években magyar és osztrák vendégzenészek adtak műsort, majd a Városi Fúvószenekar lett a főszereplője az év első nagy kulturális eseményének. Az újévi koncert egy idő után kinőtte a város 450 fős színháztermét, ezért 2012-ben átköltöztették a Városi Sportcsarnokba, amely idén is zsúfolásig megtelt.

Elsőként Carl Wittrock holland zeneszerző egyik ikonikus művét, a Lord Tullamore-t Morvay András vezényletével hallgathatták meg a jelenlévők, a zenemű egy dinamikus és érzelmekben gazdag kompozíció, amely számos zenei stílust és hangulatot ötvözött. A Star Wars, az Indiana Jones és az Aladdin filmzenéje mellett Alfred Reed El Camino Real című neoklasszikus zeneműve csendült fel, amely a spanyol flamenco gitárosok jellegzetes akkordprogresszióin alapult. Mindegyik zenemű mögött vetített képes kompozíciót láthattak a jelenlévők, amely remekül kiegészítette a hangzást.

Bebes István, Körmend polgármestere az első felvonásban köszöntötte a közönséget. Mint mondta, az ünnep, a zene még közelebb hozza egymáshoz a hétköznapokban is összetartó közösséget. Ennek ékes bizonyítéka a Körmendi Fúvószenekar, amely már sok éve örvendezteti meg a közönséget az újévi koncerttel. -Új évet kezdünk, új reményekkel, új elképzelésekkel, új fogadalmakkal. Egy teljes évünk lesz arra, hogy megvalósítsuk, amit elterveztünk. Egy év alatt hatalmas eredményt lehet elérni bármiben, amihez hozzáfog az ember. Ám ehhez módszeresnek, kitartónak, fáradhatatlannak kell lenni – mondta.

A szünetben pezsgőzésre invitálták a vendégeket, majd jött a második rész A szépség és a szörnyeteg, valamint a New York, New York című filmek betétdalaival utóbbiban Tóth Dániel énekes is közreműködött. A Queen és az ABBA slágerei jó alapot teremtettek és követelték a fúvósoktól a ráadást: két induló és egy tradicionális polka zárta a műsort.

A koncert második részében köszöntötték Morvay András, aki karnagyként búcsúzott a zenekartól, mostantól harsonásként szerepel majd az együttesben. A karnagynak Sólyom Frida egyesületi elnök adott át ajándékot. A Városi Fúvószenekar vezetője Pass Róbert lesz, aki remek bemutatkozással kezdett, több műsorszámban vezényelte a zenekart az est folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában