Művészet

2024.03.03. 09:00

Munkácsy-portrét kapott Sárvár - Videón mutatjuk az érdekességeket

A Nádasdy Ferenc Múzeum munkatársai maguk is meglepődtek, amikor 2021-ben postaládájukba érkezett egy értesítés egy belgiumi közjegyzői irodától. E szerint rájuk hagytak két Munkácsy-portrét.

Vaol.hu

Megírtuk, hamarosan két Munkácsy-portrét mutatnak be a Nádasdy Ferenc Múzeum állandó kiállításában. A két gyermeket, Kövi Etelkát és Kövi Alfonzot ábrázoló portrék örökség útján, Belgiumból kerültek Sárvárra.

Munkácsy
Munkácsy-portrét kapott Sárvár. Felvételünkön: Takács-Reichardt Gabriella történész
Fotó: Unger Tamás

A sárvári múzeumra hagytak két Munkácsy-portrét.

A képek különlegessége, hogy Munkácsy korai korszakából származnak, Alfonz portréja mindez idáig egyetlen alkalommal, 1902-ben a Szépművészeti Múzeumban egy orvostörténeti kiállításon volt kiállítva, Etelka portréját azonban még nem láthatta szélesebb közönség.

A két gyermek egyelőre a Nádasdy Ferenc Múzeum raktárában vár a restaurálásra, tavasz végén, nyár elején kerülnek be az állandó kiállításba – ekkorra egy, a festőművész korai munkáiból összeállított kiállítást is szeretnének megvalósítani a múzeum munkatársai

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában