A Körmendről indult kosaras

2018.08.19. 20:00

Diploma után: Mindjárt vb-selejtezők, aztán kezdődhet Golomán György profi karrierje

Golomán György kosárlabdázó ötödik szezonját fejezte be az Amerikai Egyesült Államokban. Azt még nem döntötte el, hol folytatja a következő idényben, annyi biztos, hogy van megkeresése a tengerentúlról és Európából – Magyarországról is.

Tóth Judit

Gyerekkort idéző látogatáson a szabadság alatt: Golomán György a Rába-parti döngölt kosárpályán

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Golomán György Körmenden kezdte kosaras pályafutását, most viszont már öt külföldi idényt tudhat maga mögött, ebből négyet az amerikai egyetemi bajnokságban kosárlabdázott. Középiskolásként került Amerikába, egy ottani játékos-megfi gyelő a korosztályos Európa-bajnokságon fi gyelt fel rá a válogatottban. Egy év fl oridai tartózkodás u tán következett Los Angeles egyik nagy múltú egyeteme, az UCLA, ahol Gyuri pszichológiát tanult – és ott is kosárlabdázott. Most végzett, jelenleg válaszút előtt áll, de heteken belül eldönti, hol folytatja.

– Amikor öt éve kimentem, semmi sem volt könnyű. Körmendiként meg kellett szoknom a nagyvárosi létet, az amerikai kultúrát, a nyelvet, az embereket.

Most azt gondolom, érdemes volt belevágnom, mert nemcsak a kosárlabdában fejlődtem, hanem az élet más területén is. Úgy gondolom, a sportban sokat léptem előre. Fizikálisan mindenképpen, de nagyot fejlődött a dobásom, és az sem utolsó, hogy rutint szereztem. Évente 40–45 mérkőzést játszottunk az egyetemi csapattal, de mellette ott volt az iskola is. Délelőtt órák, délután edzések, így teltek a mindennapjaim négy éven át az egyetem alatt. Az idén diplomáztam, így a nyár első hetei már a próbaedzésekről szóltak. Meghívást kaptam a Los Angeles Lakers, a Los Angeles Clippers és a New York Nets csapatához, amit nagy dolognak tartok. Ezután beadtam a jelentkezésemet az NBA-draftra, de ott sajnos nem keltem el. Jelenleg Amerikából is van megkeresésem, de több európai csapat is érdeklődött, amelyek között magyar is van. Egyelőre még gondolkodom, hol folytatom, de pár héten belül döntök. Néhány nap múlva csatlakozom a magyar válogatotthoz, bízom abban, hogy a soron következő két mérkőzésünket – idegenben a hollandok ellen és hazai pályán, Debrecenben az olaszok ellen – meg tudjuk nyerni a nemzeti csapattal. Gyuri jelenleg a körmendi sportcsarnokban edz, mondhatni otthoni környezetben, hazai pályán. Azt mondja, nem akar lemaradni, formában akarja tartani magát. Hogy egyelőre nincs csapata, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem fontos számára az erőnlét.

Gyerekkort idéző látogatáson a szabadság alatt: Golomán György a Rába-parti döngölt kosárpályán
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

– Szívesen visszajárok a körmendi csarnokba és örömmel tapasztalom, hogy mindig van valami fejlesztés, újítás, bővül az eszközpark. Fiatalon elkerültem innen, azóta sokkal komfortosabbak a körülmények.

A csapat szereplését folyamatosan fi gyelemmel kísértem, több meccset meg is tudtam nézni, de ez az időeltolódás miatt nem volt túl gyakori. A körmendiek közül Ferencz Csabival a válogatottnál találkoztunk többször is. Rajta kívül a válogatottból Perl Zolival, Benke Szilárddal és Rosco Allennel tartom a kapcsolatot. A fi atal kosaras azt mondja, ha példaképet kell említeni, akkor összességében számára Michael Jordan az, a hazaiak kö zül pedig Keller Ákost és Lóránt Pétert tartja a legjobb adottságú és legképzettebb magas embernek, véleménye szerint náluk nemigen van jobb Magyarországon.

Tíz napja érkezett haza Amerikából

Gyuri mindössze tíz napja érkezett haza Amerikából egy kis pihenőre. Szeret ilyenkor több időt tölteni a családjával. Édesanyja és húga a kis őrségi településen, Ispánkon él, ilyenkor – a szabadság idején – bepótolják azt az időszakot, amikor kevesebbszer tudtak találkozni. A 22 esztendős kosárlabdázó hobbija a fi lmezés és a mozi, de szereti a közös családi vacsorákat és a Rába-parti barátokra is mindig jut ideje.

Továbbra is nagy álma az NBA, korábban csak egy magyar játékosnak, Dávid Kornélnak sikerült ez a csúcskarrier. Ott más a játék; magasabb szintű, sokkal gyorsabb, persze mások az anyagi lehetőségek is. Vajon van-e esély arra, hogy a következő szezonban – vagy valamikor később a körmendi csapatban játsszon? A kérdésre Golomán Gyuri annyit mond:

– Tényleg nem tudom még, mi lesz, de ha Magyarországon folytatom, vagy bármikor itt kapok lehetőséget, a nevelőegyesületem mindig közelebb fog állni a szívemhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában