ismét a válogatott tagja

2018.08.24. 15:00

Lakos Nikoletta újra sakkolimpiára készül

A HaladásVSE Infraplan ötszörös olimpikon versenyzője, Lakos Nikoletta ott lesz az őszi, grúziai sakkolimpián is.

Pum András

Lakos Nikoletta a grúziai sakkolimpiára készül

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Nagy megtiszteltetés érte a Haladás VSE-Infraplan NB Ies sakkcsapatának versenyzőjét, Lakos Nikolettát. Az ötszörös olimpikon (1996, 1998, 2000, 2002, 2004) női nemzetközi nagymester ugyanis meghívót kapott a grúziai sakkolimpiára készülő női magyar válogatottba. Az olimpiát szeptember 23-tól október 5-ig a grúziai Batumiban rendezik. A magyar férfi és női válogatott szeptember 21-én utazik a helyszínre.

– Július végén hívott Papp Gábor szövetségi kapitány, hogy egy váratlan visszamondás miatt egy hely megüresedett a válogatottban, és így számít rám

– mondta Lakos Nikoletta. – Nem volt túl sok időm gondolkodni, ugyanis másnap reggelig kellett választ adnom. Természetesen örültem a felkérésnek, de azért egy olimpia az mégiscsak olimpia, amely komoly szakmai felkészülést igényel. Másrészt öszszesen tizenegy meccset játszunk, amely nem kis stresszt jelent a csapattagok számára. S hiába csapatverseny, mégis neked kell egyénileg megküzdened az ellenfeleddel szemben. Úgyhogy alaposan átrágtam mindent, mielőtt igent mondtam, hiszen utoljára 14 éve, 2004-ben voltam válogatott, aztán a családalapítás miatt jó időre, tíz évre visszavonultam a versenysakktól is. Azért ez nem kis idő. Egyeztettem Pergel Lászlóval, a Haladás szakosztályvezetőjével és Kiss Attilával, az edzőmmel is, és abban maradtunk, segíteni hívtak, így igent mondok a megtisztelő felkérésre. Természetesen másképp kell készülnöm, mint eddig, például a megnyitásokban lemaradtam a világ élvonalától. Tornákon szerepelek, játszom a horvát bajnokságban is – szóval igyekszem maximálisan felkészülni az idő rövidsége ellenére.

Lakos Nikoletta a grúziai sakkolimpiára készül
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Niki tíz éven keresztül volt olimpikon, a grúziai lesz a hatodik sakkolimpiája. Az idei év legnagyobb sakkrendezvényére eddig 146 női és 179 férfi csapat nevezett, a magyar női válogatottat a játékosok Élő-pontjainak átlaga alapján a 12. helyre rangsorolták.

– Ami az esélyeket illeti, nagy elvárások nincsenek a női gárdát illetően, szeretnénk tisztességgel helytállni

– folytatta Lakos. – Ugyanakkor meglepetéscsapat is lehetünk, nehéz előzetesen felmérni az erőviszonyokat. Mindenesetre a két évvel ezelőtti sakk olimpián az utolsó meccseket elszúrták a lányok, és visszacsúsztak a 16. helyre. Idén öten utazunk Grúziába, Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Terbe Júlia és jómagam. A hármas vagy négyes táblán kapok majd lehetőséget, még nem döntött a szövetségi kapitány. Szeretnék ötven százaléknál jobb teljesítményt nyújtani, ha ez sikerül, már elégedett leszek magammal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában