Maraton a Rábán

2018.09.12. 19:23

A vízi regattát huszonharmadszor rendezték meg

Ebben az évben már 23. alkalommal rajtolt el a térség legrégebbi vízi regattája, a Rába Maraton, amelyre az idén is az ország több pontjáról, sőt külföldről is érkeztek versenyzők.

Tóth Judit

A férfi kenu kettesek egyik győztese, a Széles Tamás–Széles Levente duó

Fotó: Tóth Judit

Az idén kisebb volt az érdeklődés a Rába Maraton iránt, mivel ugyanezen a napon rendezték meg Dunakilitiben a Vízitúra Kupa fordulóját, de a hangulatra most sem lehetett panasz. A szervező molnacsecsődi Bayou Bönhööö Egyesület és annak vezetője, Somogyi László igazán kitett magáért. Adott volt a vadregényes és állandóan változó Rába, meg egy maratoni kihívás, ahol nemcsak az erőnlét, hanem a technikai tudás is fontosnak bizonyult. Az amatőr verseny Szentgotthárdról indult, Körmenden volt az időmérés 54 kilométer után, az elért eredményt pedig Molnaszecsődön lehetett hitelesíteni.

A férfi kenu kettesek egyik győztese, a Széles Tamás–Széles Levente duó
Fotó: Tóth Judit

Nem elhanyagolható tény, hogy a 70 kilométeres vízi verseny igazán embert próbáló feladatot jelent, ebben az évben 34 hajóegységben mintegy hatvanan teljesítették a távot. A legnépesebb mezőny a férfiaknál kajak és kenu egyesben jött össze, előbbit Széplaki Tamás nyerte (4:53 óra), utóbbi kategóriában pedig Varga Gábor István (4:50), a körmendi Bereki Bárkás Egylet indulója ért be elsőként. A kajak kettesek versenyében a körmendi Cebe Zoltán és Bartók Zsolt lett a befutó, a férfiaknál, a kenu kettesek versenyében pedig megosztott első hely született: Dobronics Balázs–Somogyi Dániel (Bereki Bárkás Egylet, Körmend), Széles Tamás–Széles Levente (Szabadcsapatok, Szentendre). A 4 óra 27 perces időeredmény az abszolút első helyet is jelentette a két hajóegységnek. Bátor vállalkozó a hölgyek között is akadt, Papp Kata és Debreczeni Fanni (Molnaszecsőd) kenuban teljesítették a versenytávot. A vegyes párosoknál a Bereki Bárkás Egylet versenyzői vitték el az első helyet Tóth-Erdei Virág és Kovács Péter jóvoltából. A férfiaknál, a hármas kenuegységek versenyében a Kriston Márk, Gombkötő Zoltán, Varga Péter alkotta csapat nyert, vegyes kategóriában pedig Nagy Katalin, Egyed László, Nyúl Péter, mindannyian a Duna mellől érkeztek. Az idei Rába Maraton legidősebb versenyzője a 74 esztendős budapesti Muráti József volt, aki egyes kajakban teljesítette a távot. A legfiatalabbként pedig a 16 éves körmendi gimnazista, Tóth-Erdei Virág indult, aki két éve foglalkozik komolyabban kenuzással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában