emléktábla

2018.12.06. 07:00

A jó tanár, Simon Gyula emlékére

A Nagy Lajos Gimnázium legendás testnevelő tanára, Simon Gyula emlékét immár egy tábla is őrzi az iskola tornacsarnokának falán.

Horváth Erika

Nemo nascitur doctus sapiens sed fit – Simon Gyula tanár úr kedvenc latin mondása (senki sem születik tudósnak, csak azzá lesz) is felkerült arra a márványtáblára, amely magánkezdeményezésre kollégák, tanítványok, sportolók támogatásával készült el. Dr. Benczenleitner Ottó, a legendás testnevelő egyik hálás tanítványa – maga is testnevelő, a Testnevelési Egyetem atlétikai tanszékének docense – emlékezett meg a szombati táblaavatáson a januárban elhunyt Simon Gyuláról, a generációk nagyrabecsülését, tiszteletét kivívó pedagógusról, edzőről.

 

Akinek testnevelésórái, edzései, megnyilatkozásai, szakmai igényessége, toleranciája, nyitottsága kitörölhetetlen szép emlékeket hagytak mindazokban, akiket oktatott, nevelt – Ajkán, majd 1974-től nyugdíjazásáig a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban. Benczenleitner Ottó azt is elmondta: bíznak abban, hogy kezdeményezésüket más iskolák is követik, és a többi intézményben is hasonlóan emlékeznek majd az arra érdemes, kiváló pedagógusokra. Darren Shan mondatait idézte: „A diák, míg tanul, nem méltányolja a tanárait. Csak később, amikor már többet tud a világról, érti meg, milyen sokkal tartozik azoknak, akik nevelték. A jó tanár nem vár dicséretet, sem szeretetet a fiataloktól. Kivárja, hogy idővel megkapja tőlük.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában