Siker

2019.04.10. 19:37

Veréb István Eb-bronzérmes – A HVSE birkózójának 2017 után sikerült újra dobogóra állnia

Ifj. Veréb István, a Haladás VSE birkózója bronzérmet szerzett a romániai Európa-bajnokság szabadfogású 92 kg-os súlycsoportjában.

Horváth Erika

Fotó: Martin Gábor/Magyar Birkózó Szövetség

A férfi szabadfogású birkózók versenyeinek zárónapján már csak két magyar léphetett szőnyegre, a Haladás VSE két kiválósága. Miután keddi legyőzőik döntőbe jutottak, a vigaszágról próbálhatták meg a bronzmérkőzésig jutást – ifj. Veréb István a 92, Ligeti Dániel a 125 kilóban.

Veréb és az ukrán Hritsay találkozójának első menete óvatos ismerkedést hozott, riválisa próbálkozásait rendre leszerelte a zöld-fehérek világ- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese, és ő tudott csak pontot szerezni, miután kitolta ellenfelét a szőnyegről (1-0). Viszont kapott a szünet után passzivitásért megintették. Fél perce volt, hogy akciót indítson és pontot is szerezzen. Az idő szorításában megpróbálta kitolni Hritsayt – aki ellépett előle. A magyarok vitatták a pont jogosságát, videobírót kértek. Hosszú percekig tartó tanakodás után megerősítették az ítéletet – ez büntetőpontot jelentett Verébnek, hátrányba került (1-2). Talán éppen ez adta meg a jelet arra, hogy felpörögjön, a hátralévő alig több mint másfél percben két négypontos akcióval magabiztosan nyert (9-2) az ukránok U23-as korosztályban vb-bronzérmes, de első felnőtt Eb-jén induló birkózója ellen. Veréb győzelme egyben azt is jelentette, hogy az esti programban az egyik bronzmérkőzésnek résztvevője lehet.

Ifj. Veréb István (pirosban) bronzérmet szerzett a kontinensviadalon.
Fotó: Martin Gábor/Magyar Birkózó Szövetség

Ugyanez – győzelem a bronzmérkőzésért – recept szerint kellett birkóznia az egyszeres Eb-ezüst, kétszeres Eb-bronzérmes nehézsúlyú Ligeti Dánielnek is. Az első három percben csak kóstolgatták egymást a lengyel Barannal, akinek szintén van már Eb-ezüstje és -bronza is. Ligetit meg is intették, és miután fél perc alatt nem tudott pontot csinálni, a lengyel kapott egyet (0-1). Szünet után viszont Baront intették meg, hasonló forgatókönyv alapján Ligetié lett a pont (1-1). Nem egészen egy perccel a vége előtt eldőlni látszott a mérkőzés, a lengyel lábra támadásánál Daninak sikerült visszafognia, és a lengyel mögé került (3-1). Miért, miért sem, nem őrizni akarta az előnyét, hanem siettetni a dolgokat. Rögvest Baran lábára támadott, aki kibújt a szorításból és egy mögékerüléssel egyenlített (3-3). És a maradék néhány másodperc már nem volt elég Ligetinek újabb akcióra. Az egyenlő állásban pedig az döntött, kié volt az utolsó akció. Baran készülhetett a bronzmeccsre.

– Megesz a méreg – kezdte a kommentálást a két birkózó klubedzője, Veréb István. – Egy már megnyert meccset bukott el Dani. Az első menetben túl óvatos volt, már akkor agresszívabban kellett volna birkóznia. De a másodikat már úgy is kezdte, ahogy kellett. A finisben viszont nagyon rossz taktikát választott, sajnálom, hogy a helyszínen lévők nem figyelmeztették. A lengyel volt támadáskényszerben, Daninak nem szabadott volna indítania, legfeljebb hagyni magát egy pontért kitolni. Sajnálom nagyon, hogy elszalasztotta a lehetőséget, biztosan ő is. Ami a fiamat illeti, reális eredmény született. Bár az ukrán is állt már világversenyes dobogón, rutinosabb, sokkal jobb birkózó nála „Jimmy”.

És este 2017 után újra Európa-bajnoki bronzéremért mehetett csatába ifj. Veréb István. Ellenfele a szintén riói olimpikon török Ibrahim Bolukbasi volt. Másfél perc elteltével megintették a magyar birkózót, de ezúttal volt sikeres akciója, amit először négy, majd a török challenge után két pontra értékeltek (2-0). Rögvest ezután egyenlített Bolukbasi, és 2-2-es állásról kezdődött a második három perc is. Gyűrték egymást rendületlenül, az idő fogyott, de még időben, 18 másodperccel a vége előtt sikerült szőnyegen kívülre juttatnia Verébnek az ellenfelét (3-2). A törökök még egy videobíróval bepróbálkoztak, de nem jártak sikerrel, így 4-2-es győzelemmel szerezte meg negyedik felnőtt világversenyes bronzérmét ifj. Veréb István.

– Az igazán nagy téttel bíró mérkőzésekre fel tudja szívni magát, ezúttal is nagyon jól koncentrált, jól birkózott – dicsérte a fiát idősebb Veréb István. – Ezúttal azokat a technikákat vetette be, amelyeket nagyon jól tud. Például jó adottsága van ahhoz, hogy be tudjon menni lábra, ezt ki is használta. Szép győzelem volt, nagyon kellett már ez a siker. Azt viszont változatlanul nagyon sajnálom, hogy Ligeti Dani lemaradt az éremcsatáról. Remélem, legközelebb ő is sikerrel jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában