Öt év után

2019.04.08. 21:44

Három HVSE-s az Eb-n – Ligeti Richárd, Ligeti Dániel és Veréb István kedden birkózik

Öt év után ismét három birkózó képviselheti felnőtt világversenyen a Haladás VSE-t; a bukaresti Európa-bajnokság szabadfogású küzdelmeiben kedden lép szőnyegre Ligeti Richárd a 86, ifj. Veréb István a 92 és Ligeti Dániel a 125 kg-os súlycsoportban.

Horváth Erika

Először indulnak ugyanazon a világversenyen a Ligeti testvérek – balról Richárd, jobbról Dániel

Fotó: MBSZ

Bukarestben hétfőn a szabadfogásúak küzdelmével kezdődött meg a birkózók Európa-bajnoksága, a tíz súlycsoport versenyeit három nap alatt, hétfőtől szerdáig bonyolítják le (a nők szerdától péntekig, a kötöttfogásúak péntektől vasárnapig versenyeznek). Magyarország hét szabadfogásút indít, közülük hárman a Haladás VSE versenyzői – mindhárman kedden lépnek szőnyegre először. Aki versenyben marad, az szerdán – egy újabb mérlegelés után – folytathatja a vigaszágon, illetve a legjobbak az esti éremcsatákon. Az Európa-bajnokságnak nem csak az érmek szempontjából van tétje, hiszen súlycsoportonként az első 15 kvalifikálja magát a júniusi, minszki Európa Játékokra.

Bánkuti Zsolt, a szabadfogású válogatott edzője egy éremben és egy pontszerző helyezésben fogalmazta meg az elvárásokat, és ezeket a csapat két legrutinosabb, legeredményesebb birkózójától, ifj. Veréb Istvántól és Ligeti Dánieltől reméli.

Ifj. Veréb István egy vb- és két Eb-bronzérem tulajdonosa, ezeket a sikereket 84, illetve 86 kg-ban aratta. Az idei évtől már nem vállalta a fogyasztást, 92 kilóra váltott. Nagyszerűen mutatkozott be új súlycsoportjában, hiszen első lett a februári Francia Nagydíjon. Bánkuti Zsolt kiemelten dicsérte az edzésmunkáját a 31 esztendős birkózónak, szerinte a rutinja is a legjobbak közé segítheti. A hétfői sorsoláson kiderült, hogy 92 kilósok 12-en lesznek, Veréb azzal a lengyel Baranowskival kezd a nyolcaddöntőben, akivel a tavalyi Eb-n és a tavalyelőtti vb-n is találkozott 86 kilóban, és mindkétszer kikapott tőle.

Először indulnak ugyanazon a világversenyen a Ligeti testvérek – balról Richárd, jobbról Dániel
Fotó: MBSZ

Ligeti Dániel tavaly a kötöttfogásúakkal készült, de idén visszatért a sokkal ismerősebb és számára eredményesebb terepre, ahol már három Eb-érmet nyert, egy ezüstöt és két bronzot. A HVSE 29 éves nehézsúlyú birkózója idén a márciusi, bulgáriai Dan Kolov emlékversenyen tette le a névjegyét egy értékes harmadik hellyel. Sajnos a vasárnapi Eb-re indulás előtt ­rossz hírt osztott meg velünk Dani.

– A szerdai edzésen megreccsent a bal vádlim, egy ártatlan mozdulat volt, térdelésből álltam fel. Azóta a lépés is nehezemre esik. Szakadás ugyan nincs benne, de ropog. Imádkozom, hogy csak egy pár napos gyulladás legyen, és valamit tudjak csinálni a szőnyegen. Tavaly sok problémám volt, idén ez az első, de remélem, az utolsó is. Nagyon nem vagyok elkeseredve, hiszen a világbajnokság lesz az idei fő verseny. Most az lenne a legfontosabb, hogy legalább egy meccset kibírjak, az Európa Játékokra ki szeretnék jutni.

A 125 kilós súlycsoportba 17-en neveztek, Ligeti Dániel a sorsolásnál igazán nagy halat fogott ki, a georgiai ­Petriashvili kétszeres világbajnok, Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes.

Első alkalommal fordul elő, hogy a Ligeti testvérek ugyanazon a világversenyen indulnak. A 25 éves Ligeti Richárd mögött öt korosztályos Eb, vb van, de a felnőttek között először képviselheti a magyar színeket – a 86 kilóban indul.

Ifj. Veréb Istvánnak (jobbra) ez az első Eb-je súlycsoportváltás után
Fotó: VN-archív

– Eddig igazán sehol sem jött ki az a sok munka, amit elvégeztem, talán mindig túl magasra tettem a lécet. Idén nagyon sokat fektettem a birkózásba, örülök, hogy összejött az Eb-indulás. Most a kis lépéseknek, az apró jeleknek is örülök – mondta Ricsi. – A súlyom is már alakul, 80-ról indultam, kezdek beleerősödni a 86-ba. Örülnék neki, ha sikerülne megszerezni az indulási jogot az Európa Játékokra.

Ahogy általában mindig, a 86 kilós súlycsoport a legnépesebb, 25 fős, Ligeti Richárd ellenfele a magyar idő szerint 10.30-kor rajtoló selejtezőkörben az azeri Suleymanov lesz, aki két éve felnőtt Eb-ezüstérmes, tavaly U23-as vb- és Eb-bronzérmes volt.

– Azt is nagy dolognak tartom, hogy hárman indulhatnak a szakosztályból az Európa-bajnokságon, mindhárman jó erőben vannak, megpróbálnak az Európa Játékokra is kijutni. Bízom abban, hogy legalább az egyikük szerdán is szőnyegre léphet, azaz éremért birkózhat – mondta a rajt előtt Veréb István, a HVSE birkózóinak vezetőedzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában