HunChallenge Torna Világkupa

2019.09.07. 07:00

Hat magyar finalista Szombathelyen

A HunChallenge Torna Világkupa pénteki selejtezői során eldőlt, mely tornászok szerepelhetnek a szombati és vasárnapi szerenkénti döntőkben. A tíz szerdöntőből csak kettőben nem lesz magyar versenyző.

Horváth Erika

Schermann Bianka első helyen jutott a felemás korlát fináléjába

Fotó: Szendi Péter

A kvalifikáció során volt bőven dolga a mintegy ötven pontozóbírónak, a különböző szereken 13–32 gyakorlatot kellett értékelniük. A férfiaknál a legtöbben talajon indultak, a legkevesebben, 23-an a gyűrűt vállalták. A nőknél a gerenda volt a legnépszerűbb, 26 versenyzőt számlált a mezőny, ugráson viszont csak 13-an indultak.

A 2016-os riói olimpia korlátbajnoka – és összetett ezüst­érmese –, az ukrán Oleg Verniaiev most is minden szeren készül a közelgő világbajnokságra. Mind a haton szerencsét próbált, és valamennyiben a döntőbe is jutott – legsikeresebb szerén, a korláton, valamint lólengésben az első helyen. Ha már a férfiaknál tartunk, a magyarok sem maradtak döntős helyezések nélkül. Mind a négy magyar versenyző két szeren indult, s négy finálés hely lett a mérlegük. A nyújtó Európa-bajnoki bronzérmesét, Vecsernyés Dávidot a nyújtó és a lólengés fináléjában is láthatjuk majd.

Előbbin – mivel csúsztak apróbb hibák az amúgy nagyon látványos gyakorlatába – az ötödik, utóbbin a hetedik helyen jutott a legjobb nyolcasba. Ott lesz a gyűrű döntőjében az amerikai–magyar kettős állampolgár Sheppard Ryan is, az övé volt a hatodik legjobb selejtezős gyakorlat. Nagy fegyvertény, hogy a 18 esztendős Mészáros Krisztofer Verniaievvel holtversenyben a negyedik helyen végzett a kvalifikációban, így még egyszer láthatjuk őt is tornászni.

Schermann Bianka első helyen jutott a felemás korlát fináléjába
Fotó: Szendi Péter

A négy magyar női versenyző közül ketten is két döntős helyezést szereztek. Makra Noémi a felemás korlát gyakorlatát ugyan elrontotta, de gerendán az első, talajon az ötödik legjobb gyakorlattal célba ért. A 16 éves Schermann Bianka viszont nagyszerűen korlátozott, az első pozíció lett a jutalma, de ott lesz a talajdöntőben is, miután a negyedik legjobb gyakorlatot produkálta. Az ugyanennyi idős Bácskay Csenge pedig ugráson tette le a névjegyét, a hetedik legjobb eredménnyel került a finá­léba.

A szombathelyi világkupa döntőiben szombaton 15 órától a férfiszerek közül a talaj, a lólengés és a gyűrű szerepel a programban, a női finalisták ugráson és felemás korláton mutatják be gyakorlatukat. Vasárnap is 15 órakor rajtol a verseny, a nők gerendán és talajon, a férfiak ugráson, korláton és nyújtón döntenek a végső helyezésekről.

Mint ismert, a lólengésben olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián nem százszázalékos felkészültsége miatt még nem tudta vállalni a szombathelyi világkupán való szereplést. De szombaton azért tiszteletét teszi az Arena Savariában, és biztosan lesz mód autogramkérésre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában