Kosárlabda

2020.01.22. 21:08

Vereség a visszavágón – A Körmendnek nem maradt esélye a továbbjutásra

Az első félidőben megszerzett előnyét a mérkőzés végéig meg tudta tartani a Ventspils, így a visszavágót is megnyerte az Egis Körmend ellen a FIBA Európa-kupa második csoportkörében.

Tóth Judit

Justin Edwards (labdával) teljesítményére nem lehet panasz, 20 pontot termelt

Fotó: Szendi Péter

Lettország egyik legrégebbi kikötővárosában, Ventspils­ben lépett pályára az Egis Körmend kosárcsapata a FIBA Európa-kupa-sorozatban. A piros-feketéknek ez már a negyedik meccsük volt a második csoportkörben. A Vents­pils Körmenden jól teljesített, nagyszerű végjátékkal – nem érezve az idegen pályát – húszpontos vereséget akasztott Ferenczék nyakába decemberben.

Egy-egy falsközeli dobással kezdődött a találkozó mindkét oldalon, de a harmadik akció már hozott pontokat, mégpedig Edwards jóvoltából a Körmendnek. Magabiztos volt a házigazda, agresszíven védekezett, sorban jöttek a körmendi büntetők. De a pontok nem igazán, mert nem célzott túl jól a Rába-parti alakulat. Vállalkozó kedvében volt viszont a vendéglátó, és jól is tüzelt. Berzins és Vitols hárompontosával és Washpun zsákolásával meg is tudott ugrani a házigazda (11-6). De még friss volt a Körmend, hamar megfordította a találkozót az etap közepére (11-22). Aztán megint jött egy jó sorozat és két tripla a hazaiaktól, meglépett a Ventspils (22-13).

Tizenegy pontra nőtt a különbség a felek között az első kisszünetre (30-19). A második negyedben is folytatta a menetelést a lett együttes, a Körmendben kevés volt az erő, és továbbra sem volt túl ponterős. Főleg a kihagyott büntetőkért volt kár a piros-feketéknél.

Az etap hajrájában sem engedett ki a házigazda, nagyon lazán szórta a triplákat, Berzins és Luther is élt a kínálkozó lehetőséggel. A piros-feketék kapaszkodtak, de jobb volt és vezetett a Vents­pils (53-42).

Turner kihagyta, Luther viszont bedobta a második félidő első hárompontosát.

Justin Edwards (labdával) teljesítményére nem lehet panasz, 20 pontot termelt
Fotó: Szendi Péter

Zakis is eredményes tudott lenni Taylor mellett, és továbbra is kevés hibával dobott távolról a hazai alakulat. A Körmend nem mondhatta el magáról ugyanezt, ráadásul szerencséje sem volt sok esetben. Bár ezt a negyedet hozta a vendégcsapat, a lettek tartották az első negyedben megszerzett előnyüket harminc perc után is. A piros-feketéknél a negyedik negyed elején is kifelé pattant minden dobás, a lettek labdáit viszont mágnesként szívta magába a gyűrű. Kezdett elúszni a Körmend győzelmi reménye, mert jól bírták a végjátékot a lettek.

Igaz, volt is miből gazdálkodniuk, tíz embert forgatott folyamatosan a lett edző. Edwards próbált vezér lenni, ő volt a legeredményesebb körmendi húsz pontjával. De hiába gyürkőztek neki újra és újra a feladatnak a vasiak, a Ventspils nem adta át az első negyedben megalapozott győzelmét, így a FIBA-sorozat második csoportkörében a visszavágón is felülkerekedett a Körmenden.

Ezzel már egy győzelme mellett harmadik vereségét gyűjtötte be Matthias Zollner csapata a nemzetközi sorozatban, és a hátralévő két mérkőzése eredményétől függetlenül már nincs esélye a negyeddöntőbe jutásra.

Jegyzőkönyv

Ventspils–Egis Körmend 96-81 (30-19, 23-23, 19-21, 24-18)

Ventspils, 1000 néző, férfikosárlabda FIBA Európa-kupa, második csoportkör, vezette: M. Karabilecen, V. Selkee, R. R. Larsen.

Ventspils: WASHPUN 12/6, Vitols 5/3, Berzins 14/9, LUTHER 13/12, ZAKIS 15. Csere: Kaufmanis 5/3, Jaunzems 8, Gulbis 14, T.N. Shorts II. 9, Gluditis 1, Viksne –. Vezetőedző: Arturs Visockis-Rubenis.

Körmend: Turner 12, Takács 2, EDWARDS 20, VARNADO 14/3, Taylor 13. Csere: Ferencz –, Kastrati 11/6, Németh Á. 9/6, Filipovic –, Oroszi –, Martinez –. Vezetőedző: Matthias Zollner.

Az eredmény alakulása 5. perc: 11-12. 8. perc: 22-15. 13. perc: 36-24. 19. perc: 49-37. 24. perc: 62-48. 27. perc: 66-56 33. perc: 79-65. 39. perc: 90-79.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában