Karrier

2020.04.08. 17:30

A labdarúgástól a racketlonig – Sákovics Péter érdekes, roppant sikeres sportpályafutása

Mozgalmas, izgalmas sportpálya­futást tudhat maga mögött Sákovics Péter. Az ELTE PPK Sporttudományi Intézetének oktatója a futball- és a teniszpályán, a pingpongasztalnál, valamint a fallabdateremben is otthonosan mozog.

Tóth Gábor

Sákovics Péter az elmaradhatatlan teniszütővel

Fotó: Nándori Levente

Sákovics Péter gyerekként a futball mellett kötelezte el magát. Utánpótláskorúként a Sabariában és a Haladásban rúgta a labdát – tehetségét jelzi, hogy háromszor szerepelt a magyar serdülőválogatottban. Aztán katonaként az NB II-es Hódmezővásárhely gárdáját erősítette, majd következett a TFSE (NB III), az Újpesti Dózsa (NB I), a Bakonyi Vegyész (NB II), a Szombathelyi Spartacus-Styl (NB III), a Sárvári Kinizsi (NB II), a Sabaria SE (NB III), majd megfordult alacsonyabb osztályú osztrák gárdákban is, valamint a Tanárképző és a Spari megyei I-es együttesében.

Edzőként is szép sikereket ért el. Többek között a Berzsenyi Dániel főiskola, majd a NYME-SEK, aztán az ELTE SEK csapatainak trénereként sorra gyűjtötte be a MEFOB-bajnoki címeket nagy­pályás és kispályás futballban, valamint futsalban. Sportvezetőként szintén kipróbálta magát, a Haladás Futball Kft. szakmai igazgatójaként tevékenykedett.

Ugyanakkor Sákovics Péter a labdarúgáson kívül több sportágban is komoly eredményeket tud felmutatni. Teniszezőként többek között négyszeres vidékbajnok, kétszeres szenior magyar bajnok (2016, 2019), 15 nemzetközi (ITF) tornagyőzelemnél tart. Tollaslabdázóként négyszeres (2015, 2016, 2017, 2019) szenior magyar bajnok. Fallabdában ugyancsak több bajnoki címet gyűjtött be, szerepel az OB I-es és az OB II-es bajnokságban is. De az igazi diadalmenet akkor kezdődött el, amikor rátalált a racketlonra – az asztalitenisz, a tollaslabda, a fallabda és a tenisz kombinációjára.

Sákovics Péter az elmaradhatatlan teniszütővel
Fotó: Nándori Levente

Nehéz felsorolni eredményeit: szenior korosztályban 14-szeres világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, 26-szoros osztrák, 15-szörös magyar, 15-szörös cseh, nyolcszoros svájci, hatszoros belga, négyszeres svéd, háromszoros máltai, olasz és német, kétszeres skót, dán, bolgár, török, spanyol és thaiföldi bajnok. Hatszor nyerte meg a FIR World Tour Racketlon Race nemzetközi sorozatot (2010, 2011, 2012, 2014, 2015, 2019). A racketlon-vb-k történetének legeredményesebb játékosaként tartják számon, összesen 95 nemzetközi tornát nyert meg. Nem mellesleg a felnőtt és a szenior magyar racketlonválogatottnak is tagja – és a szenior válogatott szövetségi kapitánya.

– Mindig is szerettem és talán tudtam is futballozni – vélekedett a 60 esztendős Sákovics Péter. – Nagyon közel voltam ahhoz, hogy NB I-es futballista legyek, de végül tétmeccsen különböző bosszantó okok miatt nem léphettem pályára az Újpestben. A későbbiekben is volt élvonalbeli lehetőségem, de amikor kezdő tanárként állásajánlatot kaptam a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, leszámoltam a profi focival – akkoriban még sok bizonytalansági tényező akadt a magyar labdarúgásban, egy főiskolai karrier pedig nagy lehetőség volt. Nagypályán 2010-ben hagytam abba a játékot. Persze a labdától a mai napig nem szakadtam el.

- A városi kispályás bajnokságban tavaly fejeztem be a játékot a fiataloknál, de az öregfiúk között természetesen még játszom. A legendás Falco kispályás csapatának tagjaként úgy 30 körüli bajnoki címet szereztem a városi bajnokságban, és a Szilveszter Kupa-aranyérmeim száma is körülbelül 15-nél jár. Nagyon szeretek edzőként is dolgozni. Fájó pont számomra a Haladás szakmai igazgatójaként eltöltött három és fél év. 75-80 millió forint mínusszal vettük át a klubot, a nulláról építettünk fel egy működőképes rendszert. Voltak sikereink, hiszen Magyar Kupa-döntőt játszottunk 2002-ben, és kétszer is döntőztünk a profi csapatoknak kiírt országos teremtornán – pedig nagyon szerény anyagi körülmények között dolgoztunk. Mi hoztunk először brazil válogatott játékost Magyarországra Nelio személyében. De amúgy is remek brazil kapcsolatokat építettünk ki. Kialakítottuk a Bük (NB I/B), Sárvár (NB II), Csepreg (NB III) rendszert – a Haladás edzői dolgoztak e csapatoknál, felépítettük a tehetségeket. A legjobb példa erre talán Leandro esete, aki Bükön edződött meg, majd parádés pályafutást járt be. Ám a városvezetés végül Bíró Péterre és az általa vezetett Lombard cégcsoportra bízta a Haladás irányítását – ma már tudjuk, hogy ez ballépés volt.

– A tenisszel még a TF-en ismerkedtem meg, jól ment a játék, rögtön beleszerettem, de a tanulmányaim és a futball mellett csak hobbiszinten űztem – jelezte Sákovics Péter. – Kedveltem a tollaslabdát és az asztaliteniszt is, de mindkettőt csak elvétve játszottam. A fallabda egészen más eset, hiszen a mi irányításunkkal épült meg három fallabdapálya Szombathelyen, az Öntödében – az országban ez volt a harmadik fallabdacentrum. Egy akkor Szombathelyen élő veterán svájci sportember, Markus Stefan ismertetett meg minket a fallabda rejtelmeivel, nagyon sokat tanultunk tőle.

A belgák klasszis teniszezőnője, Kim Clijsters és Sákovics Péter
Fotó: Tóth János

- Ahogyan mentem ki a futballból, úgy játszottam egyre több tenisz- és fallabdamérkőzést, végre volt időm, lehetőségem minőségi versenyeken is próbára tenni a tudásomat. Aztán 2005-ben egy győri barátom hívta fel a figyelmemet a racketlonra. Rögtön megtetszett, igaz, a tollaslabdát és a pingpongot azért fel kellett frissítenem. Jó öt év kellett, mire feltornáztam magam a közvetlen élmezőnybe, azóta azonban jönnek a jobbnál jobb eredmények. Napi szinten edzésben vagyok, hiszen négy ütős sportágban kell a topon maradnom. Egy szombathelyi és egy budapesti szponzorom segítségével járom a nemzetközi versenyeket, nagyon csekély a különböző tornák pénzdíja, nem fedezik a kiadásokat. Bízom benne, hogy még évekig a pályán maradhatok – figyelek magamra, fizikailag nincs semmi problémám.

– Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a sport mellett a munkám miatt is rengeteg örömben volt részem, szeretek tanítani – tette hozzá az örökifjú, örökmozgó Sákovics Péter. – A főiskolai, egyetemi munkásságomat leginkább a tanítványaim minősíthetik, akik nálam tanulták a „szakmát”.

A teljesség igénye nélkül néhány ismertebb nevet felsorolnék: Markó Edina, Artner Tamás, Preisinger Sándor, Molnár Balázs, Kaj András, Bakos Roland. Ráadásul olyan kollégákkal taníthattam együtt, mint dr. Gál László, dr. Kristóf László, Polgár Béla, Eklerné Erika, Antal László, Horváth Zoltán, Bokor Jutka vagy Sipos Zsuzsa és Kocsis Zsuzsa. Örülök, hogy egy ilyen inspiráló közösségnek lehettem, lehetek a tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában