Vízilabda

2020.12.30. 07:00

Haraptak a vasi aligátorok

A dobogó harmadik fokáról várja a tavaszi szezont az OB I/B-ben szereplő Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS).

Pum András

20201010 Szombathely OB1/B vízilabda mérkőzés, AVUS-VIWA II. kerület Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Gortva Zoltán vezetőedző

Fotó: Unger Tamás

Miután az AVUS tavasszal visszalépett az OB I-es szerepléstől, a játékosok nagy része távozott, a rutinosabbak közül csak Horváth Alex, Kovács Barnabás és Szőke Szabolcs maradt hírmondónak. Mellettük ugyan több, az OB-be már belekóstolt, saját nevelésű pólós is maradt, ám ők az első osztályban inkább kiegészítő játékosok voltak. Nem volt könnyű helyzetben tehát a korábbi tréner, Matajsz Márk helyére, klubon belülről, a serdülő és ifjúsági csapat mellől érkező Gortva Zoltán. Ám az aligátorokkal korábban OB IIes bajnoki címet szerző, vajdasági születésű szakember nem az a fajta, aki megretten egy feladattól. Az AVUS a nyáron még néhány fiatal játékost igazolt, így vágott neki az OB I/B-s bajnokságnak. A szombathelyiek az őszi szezon zárásánál 11 győzelemmel és két vereséggel, 27 ponttal a harmadik helyen állnak. Mindössze hat pont a hátrányuk a százszázalékos teljesítményt nyújtó, listavezető Nagykanizsától.

– Nem lenézve a többieket, de az első három együttes, azaz a Nagykanizsa, az YBL és az AVUS kiemelkedik a mezőnyből – mondta Gortva Zoltán, az AVUS vezetőedzője. – Persze senkit sem szabad leírni, hiszen hazai vizeken bármelyik gyengébb együttes is veszélyes lehet. Mi jelenleg azon a helyen állunk, amit megérdemlünk, lehetne több pontunk is, de a Kanizsa és az YBL elleni idegenbeli meccseket sajnos – ha csak egy góllal is – elveszítettük. Tavasszal mindkettőjüket itthon fogadjuk, megpróbáljuk meglepni őket. Nagykanizsán volt esélyünk a győzelemre, az YBL-nél pedig két ötméterest is elhibáztunk, ez nem fért bele. Két mérkőzésünkkel lehettem maradéktalanul elégedett az ősszel, ezek közül egyik az egri Esterházy elleni 15-3-ra megnyert találkozó volt. Hiába kaptuk a bajnokságban a legkevesebb gólt (20), a védekezéssel nem vagyok, nem lehetek teljesen elégedett. Több olyan meccsünk is akadt, amikor csak az ellenfélen múlt, hogy nem használta ki a hibáinkat. Azt vettem észre, hogy az edzéseken rendesen megcsinálják a fiúk, amit kérek tőlük, a meccsen viszont nem ülnek a begyakoroltak. Ennek oka lehet a rutintalanság és a nem megfelelő mentális felkészülés. Szóval lesz munka bőven. Egyénileg senkit sem szeretnék kiemelni, csapatként nyerünk és csapatként veszítünk. A szememben adott esetben ugyanolyan jó teljesítményt nyújt egy olyan játékos, aki ugyan nem lő gólt egy meccsen, de rengeteget blokkol, sok labdát szerez vagy kiveszi a játékból az ellenfél legjobbját. Tehát mindenkinek megvan a saját feladata. Nálunk nincs olyan kaliberű játékos, aki egymaga meg tud nyerni egy meccset, mindig kellenek a társak is. Január 4-én kezdjük a felkészülést és a tervek szerint edzőmeccseket is vívunk majd. Vélhetően nem lesz mozgás a játékoskeretben, a mostani gárdával szállunk vízbe tavasszal. Ami a célokat illeti, elsősorban az az elvárásom, hogy az edzésen begyakoroltakat viszontlássam a meccseken. Ha így lesz, akkor visszavághatunk két riválisunknak a vereségekért és a többi csapat ellen sem érnek bennünket kellemetlen meglepetések.

A bajnokság február 20-án folytatódik, a 12. fordulóban az AVUS a rangadón a Nagykanizsát fogadja.

Kiemelt képünkön: Gortva Zoltán és csapata. A szombathelyiek két riválisukkal együtt kiemelkednek a mezőnyből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában