Műtét után, műtét előtt

2021.01.12. 07:00

Hosszú rehabilitációs időszak vár Dévai Boglárkára

Hosszú és nehéz utat járt be Dévai Boglárka, a szombathelyi Delfin Sportiskolai SE tornásza, míg a 2018-as Európa-bajnoki címének megszerzése után újra versenyezhetett. Csaknem kétéves tortúra után, tavaly októberben világkupa-győzelemmel tért vissza. Nem sokkal azután azonban súlyos sérülést szenvedett. Egy műtéten már túl van, most a másodikra vár.

Horváth Erika

20210107 Dévai Bogi tornász, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A 2018-as Európa-bajnoki cím megszerzése óta nem sok örömre volt oka Dévai Boglárkának. A 21 esztendős, Eb-arannyal és -bronzzal is rendelkező ugrásspecialistának csak pillanatok jutottak a dicsőséges folytatásból. A 2018. augusztusi kontinensviadal után szeptemberben lábujjsérülést szenvedett. A kisebb műtéti beavatkozás után a sebe elfertőződött, a súlyos szövődmények pedig újabb műtéteket tettek szükségessé, szinte járni is újra kellett tanulnia. Másfél év után állt újra edzésbe, de a pandémia miatt csúszott a visszatérés. A szombathelyi világkupán végre újra a pontozóbírók elé tudott állni, és hazai környezetben október 3-án világkupa-győzelmét ünnepelhettük. Aztán készült a következő megmérettetésre, az országos bajnokságra. De egy újabb, nagyon komoly sérülés megint megálljt parancsolt.

Október 17-én, egy edzésen történt.

– A dupla csavaros ugrásomat gyakoroltam puha szőnyegre. A levegőben éreztem, hogy lassú a csavarom, nem tudom beforogni. Ilyen még nem fordult elő, és nem tudtam, hogyan korrigáljak. A lábam ért először talajt, de aztán oldalfekvésbe érkeztem. Kificamodott a térdem. Térdtől lefelé 45 fokos szögben kifelé állt a jobb lábszáram, borzasztó látvány volt. Körülbelül fél percig, mert utána visszaugrott. De az MR-vizsgálat is azt igazolta, hogy nagy a baj – idézte fel a sérülést Dévai Bogi. – A belső oldalszalagom részlegesen elszakadt, szakadt a porc és az elülső keresztszalag is. A combcsontomból egy félcentis darab kitépődött az oldalszalag tapadásánál. Még egy elmozdulás nélküli törést is mutatott a sípcsontomban, de azzal nem is kell foglalkozni.

Bogi október 28-án egy több mint kétórás műtéten esett át a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban. Az oldalszalag-problémákat orvosolták, a porcot összevarrták, a csontdarabkát visszacsavarozták. Három hétig nem terhelhette, utána kezdték a mozgatást. Még rögzítőben sétál, de már mankó nélkül. Jár gyógytornászhoz, illetve nap mint nap maga is végzi az előírt gyakorlatokat – amikor teheti, a teremben, mert persze nagyon hiányzik a megszokott közeg.

– Az oldalszalag már rendben van, a sebbel sincs probléma, az izomzatom is szépen javul – számolt be jelenlegi állapotáról az Európa-bajnok. – Sokat segít a gyógytorna, már nem probléma a comb izomerősítés. Most a következő, a keresztszalagműtétre várok. Amire akkor kerülhet sor, ha már 110-120 fokban tudom hajlítani a térdemet. Pillanatnyilag 85-90-nél tartok.

Nem nehéz kitalálni, hogy a fizikai mellett – egy újabb – lelki sérülés is érte Dévai Bogit.

– Az első két hónap elég nehéz volt, pszichológushoz is elkezdtem járni. Nehéz volt elfogadni, hogy két héttel az annyira várt visszatérés és világkupasiker után ez megtörtént velem. Az utóbbi három évemből alig fél év volt problémamentes. Most már igyekszem előrenézni. Azon sem kesergek már, hogy megint nem lehettem ott a lányokkal az Európa- bajnokságon, amire pedig én is nagyon készültem. Egy kis boldogság ért azért, nagy meglepetés volt, hogy a világkupaarannyal felkerülhettem az elmúlt év legjobb női sportolóinak tízes listájára. Egyelőre nem az foglalkoztat, hogy mi legyen a tornával kapcsolatos álmaimmal, hanem a következő lépcsőfok, hogy túl legyek a keresztszalagműtéten is. Utána az orvosom szerint a normál élethez további fél év, az élsporthoz való visszatéréshez nyolc hónapos rehabilitációra lesz szükség. Mivel ez egy komplex sérülés és a belső oldalszalaggal is kell még foglalkozni, felajánlották, hogy a budapesti kórházban végezzem a rehabilitációt. Próbálok lelkileg is felkészülni, hogy hosszasan leszek majd idegen közegben. Közben megkezdődik majd az újabb félév az egyetemen – nem szeretnék halasztani. Ha marad a digitális oktatás, akkor a tanulmányaimat könnyebben tudom folytatni.

Kiemelt képünkön: Dévai Boglárka, amikor teheti, a tornateremben végzi a gyógytornát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában