Frissen Vasból

2021.06.14. 20:10

Szombathelyről az Eb-re – Schäfer András remek teljesítménye és találata kezdőcsapatot érhet

Könnyen lehet, hogy szombathelyi születésű labdarúgóval a kezdőjében áll fel az Európa-bajnokságon a magyar válogatott Portugália ellen. Schäfer András az utóbbi két felkészülési meccsen kiváló teljesítményt nyújtott.

Pum András

20210604 Budapest Magyarország-Ciprus válogatott felkészülési labdarúgó mérkőzés fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Képen: #13 SCHÄFER ANDRÁS

Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet

Az öt évvel ezelőtti franciaországi Európa-bajnokságon szerepelt magyar válogatottban három vasi futballista is pályára lépett: a szombathelyi születésű Király Gábor, Guzmics Richárd, valamint az osztrákok ellen gyönyörű gólt szerző sárvári Stieber Zoltán. A magyar válogatott számára kedden kezdődik az Európa-bajnokság: Marco Rossi szövetségi kapitány együttese az F csoportban 18 órakor a Puskás Arénában az Eb-címvédő Portugáliával csap össze. A magyar keretben megyénket a szombathelyi születésű Schäfer András képviseli. A 22 éves játékos a Vasi Futball Akadémián nevelkedett, aztán az Illés Akadémián pallérozódott, majd 2014 augusztusában az MTK utánpótlásának számító Sándor Károly Akadémiára, onnan pedig az MTK felnőttcsapatába került. A kék-fehéreknél meghatározó futballista lett. Aztán külföldre igazolt, 2019 januárjában az olasz elsőosztályú Genoába szerződött, ahonnan kölcsönben a veronai Chievóban és a szlovákiai Dunaszerdahelyben futballozott. Utóbbi, csallóközi klub tavaly szeptemberben végleg leigazolta – alapembere lett a bajnokságot a második helyen záró együttesnek. A válogatottban korábban nem számított meghatározó játékosnak, ám az utolsó két felkészülési mérkőzésen végig a pályán volt – sőt, Ciprus (1-0) ellen először volt kezdő, és megszerezte első találatát a válogatottban. Schäfer szinte berobbant a válogatottba, egy ország figyelt fel rá és jegyezte meg a nevét. De ami ennél is fontosabb, Marco Rossi szövetségi kapitány az írek és a ciprusiak ellen is elégedett volt a teljesítményével. Eddig hat válogatott meccsen lépett pályára, egy gólt szerzett.

– Nagyon nagy élmény volt mindkét mérkőzés, hiszen hosszú idő után végre szurkolók előtt futballozhattunk – mondta Schäfer András. – Az első találkozón, a ciprusiak ellen vállalkozó szellemben játszottam, gólt szereztem, kiharcoltam egy tizenegyest is. Az írek ellen viszont a védekezőmunkám volt sokkal jobb – úgyhogy mindkét meccsnek megvoltak a maga pozitívumai. Természetesen a gólom miatt a Ciprus elleni összecsapás marad emlékezetesebb, ez egy kis sikernek tudható be a karrieremben. Örülök annak is, hogy a két mérkőzésen végig a pályán voltam. De ez „csak” két felkészülési mérkőzés volt, nem szabad a babérjaimon ülni, hiszen a neheze, az Európa-bajnokság még előttünk van. A Mister (Marco Rossi szövetségi kapitány – a szerk.) nem beszélt velem külön a meccsek után, számomra a legnagyobb dicséret az volt, hogy a két meccset végigjátszhattam, tehát bízik bennem. S annak is örülök, hogy végre betaláltam: Dunaszerdahelyen ugyanis már egy éve nem sikerült gólt szereznem. Fontos volt, hogy csapattársaim gratuláltak a meccsek után, miként például dunaszerdahelyi edzőm, volt edzőm, aztán ottani játékostársaim és persze hazai ismerősök is hívtak, üzentek. No és nem utolsósorban a családom, bár ők elfogultak velem – hacsak nem rúgok két öngólt egy meccsen – akkor is dicsérnek, ha nem megy a foci.

A Ciprus elleni találata után Schäfer dunaszerdahelyi csapattársa, a térdműtéten átesett, emiatt a részben hazai rendezésű kontinensviadalról lemaradó Kalmár Zsolt gólörömét utánozta – és Kalmár mezszámában, a 13-asban játszott.

– Már korábban mondtam neki, ha gólt szerzek, úgy ünnepelek, mint ő szokott, ezzel is üzenve, hogy mihamarabb visszavárjuk – jelezte a szombathelyi születésű futballista. – Hogy ki pótolhatja a sérült Szoboszlai Dominikot és Kalmárt? Én nem, ugyanis más típusú játékos vagyok, más poszton futballozok, ők támadó szellemű labdarúgók, én inkább védekező középpályás vagyok. De biztos vagyok abban, hogy a mester megoldja ezt a gondot is. Örömteli, hogy a meccseken hátul stabilak voltunk, és mivel csoportellenfeleink biztosan nem kizárólag védekeznek majd ellenünk, így támadásban az eddigieknél is több területünk nyílik, jobban érvényesülnek a kontráink. Az biztos, hogy életem legjobb teljesítményét kell nyújtanom, az is biztos, hogy csapatként nagyon egységesek és jók vagyunk, ehhez pedig – hiszem –, hogy extra megoldásokra is képesek leszünk. Az biztos, hogy nem egy, hanem két lapáttal rá kell tennünk az Eb-n. A Puskás Arénában közel 70 ezer szurkoló – és a tévé előtt még 15 millió magyar – előtt nem lehet rosszul játszani.

Úgy tűnik, a 22 éves futballista az utóbbi egy hétben bejátszotta magát a kezdőbe – legalábbis Rossi mester nyilatkozataiból erre lehetett következtetni.

– „Minden mérkőzésre úgy készülök az edzéseken és mentálisan is – még ha nincs is esélyem – hogy pályára lépek – folytatta Schäfer. – De ez természetes. Mindenkinek minden edzésen bizonyítania kell, nincsenek bérelt helyek.

A magyarok kedden a legutóbbi Európa-bajnok Portugália ellen kezdik meg szereplésüket.

– Sok újat nem tudok a portugálokkal kapcsolatban mondani, mindenki tisztában van vele, milyen kaliberű futballisták alkotják a keretüket – fogalmazott a középpályás. – A Premier League két legjobb játékosa – Bruno Fernandes (Manchester United) és Bernardo Silva (Manchester City) náluk játszik, és ugye ott van még Cristiano Ronaldo. Papíron ők az esélyesebbek. De öt évvel ezelőtt, a legutóbbi Eb-n sem sok esélyt adtak ellenük a magyar válogatottnak, mégis 3-3 lett a vége. Nem félünk tőlük! Az első mérkőzés mindig fontos – bizakodóak vagyunk, és nagyon várjuk már a keddi rajtot!

Kiemelt képünkön: Schäfer András a gólját Kalmár Zsoltnak ajánlotta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában