paralimpia

2021.08.31. 16:08

Ekler Luca a világ tetején! – A szombathelyi paraatléta világcsúccsal lett aranyérmes távolugrásban Tokióban

Saját világcsúcsát kétszer is megjavítva aranyérmet nyert Ekler Luca távolugrásban a paralimpián.

Pum András

A T38-as kategória magyar indulója, Ekler Luca világ- és Európa-bajnokként vágott neki második számának az után, hogy szombaton negyedik lett 100 méteres síkfutásban. Már elsőre megjavította saját, 5,51-es világcsúcsát, 5,60 métert ugrott, ezzel nagy fölénnyel vezetett. Második kísérlete érvénytelen volt, harmadikra ismét javított a rekordon, 5,63-at ért el, majd két rontott kísérlet, illetve egy félig kivitelezett, 4,00 méterrel beírt ugrás következett. Magabiztos sikerét egyik ellenfele sem veszélyeztette. A második helyen az orosz Margarita Goncsarova végzett 5,29-cel, és a brit Olivia Breen lett a harmadik 4,91-gyel. A TFSE szombathelyi születésű 22 éves atlétája a kategóriája világrekordját 5,51 méterrel tartotta, ennek beállításával nyerte az idei Európa-bajnokságot a lengyelországi Bydgoszczban. Az egyéni csúcsa egyébként 5,87 méter, amit azonban az épek között ért el tavaly nyáron, így az nem számít bele a paraversenyek hivatalos eredményei közé.

– Az első ugrásom után kicsit meglepődtem, mert biztonságinak szántam, és amikor kiírták a nevem mellé, hogy 5,60, arra gondoltam, hogy rendben, most akkor elkezdhetünk ugrani – értékelt a vegyes zónában a friss győztes. Elárulta, hogy alig lépett a deszkára, kicsit megzavarta, hogy tapsoltak neki, de utólag nézve lehet, hogy ez feldobta.

– Nagyon jó első ugrás volt, anyukámnak annak idején meg kellett ígérnem, hogy ne izguljon, elsőre érvényeset és biztonságit ugrok mindig – folytatta a sportoló. – Itt és most beteljesült minden, amit szerettem volna. Versenyeztem már ezekkel a lányokkal, és úgy gondoltam, ha a legjobbamat hozom, senkitől nem kell tartanom. Belegondoltam, hogy itt vagyok, és a legnagyobb álmom vált valóra Tokióban. Az utolsó ugrás előtt egyébként nagyon sokat várattak minket, és ezért nem is sikerült jól befejeznem, éreztem, hogy a lábaim kicsit lemerevedtek, de amikor odaálltam, tudtam, már mindegy, hogyan sikerül, paralimpiai bajnok vagyok. Persze szerettem volna mindent beleadni, és egy nagyon jó ugrással lezárni a sorozatot.

Ami a többi magyar versenyzőt illeti, harmadik helyen végzett Dávid Krisztina (P2) a légpisztolyosok versenyében. A 60 lövéses alapversenyben 570 körrel második lett a 18 fős mezőnyben, majd a nyolcas döntőben jól küzdött, 210,5 körrel szerezte meg a bronzot. A 2014-ben vb-második, 2018-ban Európa-bajnok sportlövő öt éve a riói paralimpián ötödik volt. Az országúti kerékpárosok Fudzsi közelében megrendezett egyéni időfutamában Wermeser Zsombor (C5) a hetedik, Ocelka Róbert (B1) pedig – guide-jával, Nagy Gergellyel – a nyolcadik helyen végzett. Nem jutott elődöntőbe, így ötödikként zárt Csonka András és Zborai Gyula az asztaliteniszezők csapatversenyében. A magyarok az S8-as kategória negyeddöntőjében 2-0-ra kaptak ki az esélyesebb britektől: párosban 3-1-es vereséget szenvedtek, egyesben pedig Csonka 3-0-ra maradt alul Billy Shiltonnal szemben. A tokiói vizes központban egy magyar volt érdekelt: a 400 méter gyorson korábban ezüst­érmes Konkoly Zsófia (S9) a kilencedik helyen végzett 100 méteres gyors­úszásban.

Kedden tehát két érmet – egy aranyat és egy bronzot – nyertek a magyarok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában