Frissen Vasból

2021.08.04. 14:38

Snapszer: remekeltek a vasi kártyások – fotók

A kőszegi színeket képviselő Táncsics Péter győzelmével ért véget az idei snapszer világbajnokság.

Tóth Gábor

Fennállása során első alkalommal rendezhetett snapszer világbajnokságot a kőszegi székhellyel működő Magyar Snapszer Szövetség. A több mint egy évig tartó kvalifikációs időszakban Európa számos országában összesen 16 selejtezőtornát bonyolítottak le – asztal mellett és az online térbe. Összesen 1675-en próbálkoztak meg a kvalifikációval, végül 32 kártyás nyert részvételi jogot a vb-re – közülük 28 meg is jelent Kőszegen. A tornának az Írottkő Hotel adott otthont.

A világbajnokság a vártnál kissé jobban elhúzódott, végül tíz napig tartott. Roppant kiélezett volt a mezőny, embert próbáló, nem ritkán 10-12 órás csaták döntöttek a felek között. A kezdésnél kilenc ország kártyásai ültek asztalhoz. A magyarokon kívül német, svájci, osztrák, olasz, román, moldáv, szlovák és szlovén versenyzők próbáltak szerencsét. A legfelkészültebb csapattal az osztrákok és a magyarok érkeztek – a magyar színeket Körmend, Szombathely, Kőszeg, Csákánydoroszló, Budapest, Eger, Kunszentmiklós, Jakabháza és Röjtökmuzsaj kártyásai képviselték.

Az osztrákok az elején meglepték a mezőnyt, több olyan magyar versenyzőt is búcsúztattak, aki vérmes reményekkel érkezett. A hosszú mérkőzések fizikálisan sok kártyást kimerítettek, főleg a külföldi versenyzők bírták nehezen a több órás csatákat. A 16 között még hat, a nyolc között még három külföldi snapszeros volt – a négy közé viszont már csak magyar, csak vasi játékos jutott be.

Az elődöntőben a szombathelyi Horváth Dániel viszonylag magabiztosan múlt felül a csákánydoroszlói Sütő Ferencet. A másik ágon a kőszegi táncsics Péter és a körmendi Tahin Péter végletekig kiélezett összecsapást vívott, végül Táncsics bizonyult a jobbnak. Két bronzérmet osztottak ki. A Táncsics Péter–Horváth Dániel finálé több mint 19 órás, fordulatos küzdelmet hozott. És csak az utolsó percekben dőlt el az aranyérem sorsa: végül Táncsics 666-651 arányban bizonyult jobbnak.

– Nagy örömmel rendeztük meg a vb-t, én annak is nagyon örülünk, hogy a vasi kártyások ilyen jól szerepeltek, természetesen a saját eredményemre is büszke vagyok – fogalmazott Táncsics Péter, aki nem csak játékosként vett részt a vb-n, hanem a Magyar Snapszer Szövetség elnökeként szervezőként is kivette a részét a munkából. – A külföldi vendégeket a szövetségünk a saját költségén vendégül látta – többen is népes csapattal, szurkolótáborral érkeztek. A vb-nek köszönhetően komoly reklámot kapott szövetségünk, a honi kártyás társadalom – szerte Európából az elmúlt napokban több mint 50 versenymeghívást kaptunk. A résztvevők elégedettek voltak a rendezéssel, a lebonyolítással. A mi álmunk az, hogy a vb visszatérő vendég lesz Magyarországon, Kőszegen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában