Évente 4-5 ezer kilométert fut

2022.11.01. 07:00

Backyard ultrafutás, Korinthosz 160 - A kőszegi Gurisatti Gábor számára a hosszú távok jelentik a kihívást - fotók

Átlagosan évente 4-5 ezer kilométert fut és négy futócipőt koptat el Gurisatti Gábor, aki a közelmúltban a magyar válogatott tagjaként vett részt Balatonalmádiban backyard ultrafutáson. A 15 fős csapat összesen 599 kört teljesített, abból 37-et tudhat magáénak a kőszegi sportoló.

Tömböly Ágnes

Fotó: KoviX

Tizenhét éves volt, amikor Gurisatti Gáborban először felötlött, hogy az ultrafutással foglalkozzon. Végül 36 éves korában kezdte el a sportágat űzni, leginkább azért, mert a legnagyobb lánya Hóbor Péternél triatlonozott, így kapott kedvet ahhoz, hogy ismét fusson. Aztán egyik barátja, Poór Péter ösztönözte arra, hogy mindig hosszabb és hosszabb versenytávokon induljon, mígnem eljutott oda: a hosszú távok jelentik számára az igazi kihívásokat, azokban szeretne még fejlődni. Első, komolyabb teljesítménye az volt, amikor 2016-ban teljesítette az Ultrabalaton 220 kilométeres távját, de két évben – 2021-ben és 2022-ben is – megtette a Korinthosz 160 kilométeres szakaszát. A Szekszárd-Baja környékén zajló versenyen idén a férfiak között 18 óra 36 perc 17 másodperccel kilencedik helyen ért célba, korosztályában pedig az előkelő harmadik helyen végzett. Balatonalmádiban a backyard ultrafutó versenyen a magyar válogatott tagjaként állhatott már rajthoz, a csapatba egy tihanyi versenyen, 31 körös eredménnyel sikerült magát kvalifikálnia – tudtuk meg a kőszegi sportolótól.

- A backyard ultrafutást egy amerikai úriember találta ki és egyre elterjedtebb az egész világon. Magyarországon négy éve rendeznek ilyen versenyt, ami során egy 6700 méteres pályát tűznek ki, amit minden órában teljesíteni kell. Ezt a gyorsabbak 30-35 perc, míg a lassabbak 40-50 perc alatt futják le, egy a lényeg – és ez adja a verseny nehézségét is –, hogy minden egész órakor a következő kör rajtjához oda kell állni. Ha valaki nem jelenik meg, az kiesett – avat be a részletekbe Gurisatti Gábor, aki ezúttal a 37. körig bírta. Vagyis a kőszegi sportoló nemcsak harminchét órán át volt talpon, hanem harminchétszer teljesítette a 6700 métert. A magyar válogatottnak – ami a nemzetközi megmérettetésen hatodik helyen zárt – sikerült a korábbi világrekordot is megdöntenie: 32 körig a csapat valamennyi tagja rajthoz állt. - Ez azok kitartásának is köszönhető, akik addigi egyéni teljesítményüket túlszárnyalva, összeszorított foggal is futottak – tette hozzá a kőszegi sportoló, aki beszélt arról is: szeretett volna a 40. körig eljutni, de az ínhüvelygyulladása miatt a 27. körtől komoly fájdalmakkal is küzdött.

S hogy milyen módon készül a versenyeire a kőszegi ultrafutó? - Lubics Szilvia - Magyarország legeredményesebb női ultratávfutója - írja az edzéstervemet, amiben a változatosságon van a hangsúly. Egy átlagos napon 1-1,5 órát, míg hétvégén, amikor több időm van, 2-4 órát futok – avatott be hétköznapjaiba Gurisatti Gábor. Megtudtuk azt is: évente átlagosan négy futócipőt használ el, ami azt is jelenti: 4-5000 kilométert fut le egy esztendő alatt. Szerencsésnek érzi magát, mert családja támogatja szenvedélye űzésében: - Feleségem szintén fut, sokszor elkísér és segít a versenyeken is. Emellett három lányunk szintén gyakran tagja a csapatnak – mondta el Gurisatti Gábor, aki szerint az, aki amatőr sportolóként a futást választja, mindegy milyen távon – 10 kilométeren, félmaratonon, maratonon vagy 100-200 kilométeren – teszi azt, a lényeg, hogy megtalálja azt, aminek teljesítése boldogsággal tölti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában