Születésnap

2023.05.11. 20:00

Hihetetlen, de már 60! - Mindenki ismeri, elismeri a Falco gyúróját, Tanai Zoltánt - fotók

Nehéz elhinni, de Tanai Zoltán, a Falco kosárcsapatának gyúrója pénteken ünnepli 60. születésnapját – szerencsére mindenki „Zolikája” nem öregszik, nem fárad, teszi a dolgát becsülettel, ott segít, ahol tud. Egyébként kereken 25. szezonját tölti a sárga-fekete klub szolgálatában.

Tóth Gábor

Tanai Zoltán – a Falco-család gyúrója

Fotó: Unger Tamás

Tanai Zoltán korábban elmondta, hogy véletlenül csöppent a kosárlabda világába, mert mindig is focizni szeretett. A ZTE kosárcsapatánál kezdett el masszőrködni, de csak hobbiszinten. Ám gyorsan megszerette ezt a szakmát. Így amikor hallotta, hogy a Falco gyúrót keres, bekopogott Gráczer György ügyvezetőhöz, és gyorsan megegyeztek. Rövid időre visszatérte Zalaegerszegre, a ZTE focistáit gyúrta három évig – éppen akkor lett bajnok a csapat –, de a szíve visszahúzta Szombathelyre. 

Kezdetben párhuzamosan dolgozott a zalaegerszegi kórházban műtősségédként, és a Falco masszőreként – ma már főállásban tevékenykedik a négyszeres bajnok sárga-fekete kosárlabdacsapat mellett. Ma is napi szinten ingázik autóval Zalaegerszeg és Szombathely között. Leírni is döbbenetes, de Tanai Zoltán Milos Konakov személyében éppen a 11. Falco-edzőt segíti – korábban Hajnal Lászlót, Földi Sándort, Váradi Attilát, Szrecsko Szekulovicsot, Déri Csabát, Nikola Lazicsot, Bencze Tamást, Andjelko Mandicsot, Kálmán Lászlót és Gasper Okornt is kiszolgálta. Ma már szinte lehetetlen elképzelni a Falco-kispadot Tanai Zoltán nélkül – aki egyénként korosztályos válogatottak mellett is dolgozott. Szerte az országban ismerik, elismerik – nem csak kosaras berkekben.

– Zolikával nagyon jó, baráti a viszonyunk, a barátságunk már több mint 20 éves múltra tekint vissza – fogalmazott a Falco legendája, a magyar kosárlabda emblematikus figurája, Tanai Zoltán egykori kedvenc játékosa, Kálmán László.  – Zoli kisugárzása, az élethez, a munkához való hozzáállása példaértékű – én még nem találkoztam ilyen pozitív szemléletű, életvitelű emberrel. Mindig képes jókedvre deríteni az embert, kirángatni a csapatot a komor hangulatból. Zoli az egyik legfontosabb fogaskerék a Falco kiválóan működő gépezetében – sokan talán nem is tudják, nem is érzik, hogy mennyire fontos tagja ő a Falco családnak. Rohan az idő, el sem hiszem, hogy Zoli már 60 éves – szerencsére remekül tartja magát, nem fog rajta a kor, az ifjakat megszégyenítő lendülettel, lelkesedéssel éli az életét, végzi a munkáját. Remélem, hogy még sokáig tagja lesz a Falco-családnak! Boldog születésnapot, jó egészséget kívánok a barátomnak!

Tanai Zoltánról emberként is csak elismeréssel lehet beszélni. Sokan tudják róla, hogy egyszer életet mentett. Még 2006-ban egy megyei focimeccsen egy 16 éves fiú rosszul esett el. Beütötte a fejét, lenyelte a nyelvét és rángatózni kezdett – „Zolika” megmentette a fulladástól, kihúzta a nyelvét. A baleset után a fiatal focista még tíz napig feküdt az intenzíven, de túlélte. Továbbá 2020-ban, a Covid-járvány idején, amikor félbeszakadt a kosárlabda-bajnokság, Tanai Zoltán rögtön visszatért az egészségügybe, mert mint mondta: „Most minden segítő kézre szükség van a kórházakban!” Az sem titok, hogy nem csak a Falco-játékosok járnak hozzá ügyes-bajos dolgaikkal. Tanai Zoltán ugyanis „Az ajtóm mindenki előtt nyitva áll. Ez a dolgom, ez a hivatásom, örülök, ha segíthetek!” mottóval éli a mindennapjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában