Helyi sport

2023.09.03. 19:42

Verstappen zsinórban 10. sikerét aratta!

Történelmi sikert aratott Max Verstappen a Forma–1-es olasz nagydíjon. Mögötte csapattársa, Sergio Pérez lett a második, a ferraris Carlos Sainz pedig a harmadik.

Sütő Dániel

Az olasz tifosik legnagyobb örömére Ferrarival kezdődött a rajtrács a 74. olasz nagydíjon, amelynek időmérőjén a maranellói istálló spanyol pilótája, Carlos Sainz szerezte meg a pole-pozíciót. Így az előző évhez hasonlóan idén is egy piros autó várhatta az élről a piros lámpák kialvását. A spanyol mellől az egyéni vb-összetettet toronymagasan vezető Max Verstappen rugaszkodhatott el, míg a második sorban Charles Leclerc, valamint George Russell foglalhatott helyet. Sainz jól jött el a rajtnál, és sikerült megtartania az első helyet, mögé Verstappen sorolt be, majd Leclerc, Russell és Pérez a sorrend az első ötben, vagyis nem történt pozíciócsere. 

A 15. körben Sainz elfékezte magát, amit Verstappen azonnal kihasznált, és az élre állt. Egy körrel később a holland csapattársa, Pérez megelőzte Russellt, és feljött a negyedik helyre. A kerékcseréket követően a holland címvédő Hamiltont maga mögé utasítva vette át ismét a vezetést, és körről körre egyre nagyobb előnyre tett szert. Verstappen elsőségét nem veszélyeztette már senki és semmi, mögötte azonban akadtak parázs csaták. Hamilton Piastrival, míg Sainz Pérezzel hadakozott. Hamilton és Piastri összeért, az összecsapásból a brit került ki győztesen, az ausztrál pedig feladni kényszerült a futamot, mivel a McLaren szárnya komolyan sérült. A hétszeres világbajnok öt másodperces időbüntetést kapott a baleset okozása miatt. 

A 46. körben Pérez megelőzte Sainzot, így immár a Red Bull kettőse vezetett a két Ferrari előtt. Mögöttük Hamilton támadta Albont a hatodik pozícióért, mivel időközben elment Norris mellett. Az utolsó körökben a két Ferrari vívott nagy harcot a dobogóért. Leclerc szorosan tapadt Sainzra, de nem tudta kikerülni csapattársát. A holland zsinórban tizedik győzelmét szerezte meg, amivel rekordot döntött. A Red Bull kettős győzelmét Pérez tette teljessé, míg a harmadik és a negyedik helyen az egymással az utolsó méterekig harcoló Ferrari kettőse ért be. Az ötödik Russell lett, majd Hamilton, Albon, Norris, Alonso és Bottas iratkozott fel a pontszerzők közé. Az idei Forma–1-es szezon két hét múlva a szingapúri nagydíjjal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában