A kötélugrás szerelmese

2023.11.30. 07:00

A Haladás emblematikus focistájának lánya tehetséges kötélugró - Halmosi Dézivel beszélgettünk - fotók, videó

A Kötélugró Klub Szombathely tehetséges versenyzője, Halmosi Dézi sok sportágat kipróbált, mielőtt a kötélugrás mellett döntött.

Pum András

Fotó: Unger Tamás

A Bánhegyi Attila és Füle Magdolna (és Varga-Kató Anikó tornaedző) vezette Kötélugró Klub Szombathelyben körülbelül összesen közel százan sportolnak. Közülük a háromtagúra redukálódott Baumgartner Luca, Halmosi Dézi, Nagy Lotti összetételű csapat idehaza és külföldön is rengeteg nívós versenyen indult - és sokat megnyert. A gárda kiegészül még Szentgyörgyvölgyi Zorával, Baumgartner Sárával, Papp Virággal. A másik csapatot Horváth Lara, Fritz Viktória, Pásztorházy Emma alkotja - a hazai versenyeken pedig általában hozzájuk csatlakozik Baumgartner Sára és Szentgyörgyvölgyi Zora is. 

A 17 éves Halmosi Dézi - a 11-szeres válogatott futballista, Halmosi Zoltán unokája, a 35-szörös válogatott futballista, Halmosi Péter lánya - sportos családba született. Apai vonalon még nagymamája, Halmosiné Séfer Rozália és Péter ikertestvére, Erika volt kiváló atléta, míg bátyja, Zoltán futballozott. És a futballt választotta Dézi öccse, Medox is. Édesanyja, Eszter testvére, Sőre Péter pedig BMX-világbajnok. Dézi azonban az ugrókötelezés mellett tette le voksát.

- Korábban sok sportágat kipróbáltam, úsztam, röplapdáztam, tornáztam, teniszeztem, atlétizáltam, hip-hop-ra jártam - mondta Halmosi Dézi. - Végül 9 évesen mentem el ugrókötelezni. Hogy kerültem oda? Anyukám testvére, Sőre Péter jóban van mostani edzőmmel, Bánhegyi Attilával és ő javasolta, hogy próbáljam ki, hátha megtetszik. Persze ez nem ment ilyen egyszerűen, hiszen Attila akkor csak annyit ígért, hogy megnézik, mit tudok. Azóta itt vagyok... Szeretem az itteni közösség, a jó hangulatot, élvezet az edzésekre járni. Lehet, hogy egy kívülálló számára egyhangúnak tűnhet az ugrókötelezés, de egyáltalán nem az. Minden gyakorlatot zenére végzünk el, rengeteg új dolgot próbálunk ki, vannak például egyköteles és kétköteles gyakorlatok is. Utóbbinál ketten pörgetünk két kötelet harmadik társunknak. Én a zenére végzett egyéni és csapatgyakorlatokat, aztán a szaltókat kedvelem leginkább, ezek mennek a legjobban. 

- Háromtagú csapatunkkal sokfelé jártunk, így Párizsban, Berlinben és Belgiumban, Gentben is - sajnos az Egyesült Államokban. Belgiumban viszont háromszor is voltunk, mégpedig egy színházban rendezett show-versenyen - ahol kétszer csapatban - ifjúsági kategóriában - elsők lettünk. Berlinbe pedig azóta visszahívtak edzősködni is, a világ minden tájáról érkezett gyermekekkel gyakoroltunk. Belgiumban egyébként sokkal népszerűbb az ugrókötelezés, mint nálunk, a versenyeken sokkal jobban lelkesednek, tapsolnak a nézők. Párizsban pedig csapatban nyertünk meg egy nagy nemzetközi versenyt az ifjúságiaknál, mégpedig a Double Dutch Contest. Itthon is sok-sok versenyen voltunk és gyakran fellépünk például a Savaria Karneválon is. 

- Hogy számít-e a Halmosi név? Ebben a sportágban nem nagyon, de már sokszor megkérdezték, hogy én vagyok-e a Halmosi Péter lánya. A különböző csapatversenyek jobbára utánpótlásszinten zajlanak, a felnőtteknél már nem nagyon rendzenek ilyen versenyeket, ott inkább a show dominál. Felnőttként sokan lépnek fel cirkuszban, vagy óceánjáró hajókon - szóval meg lehet élni ebből a sportágból később, de főleg külföldön. Én ennyire előre nem gondolkodom, egyszerűen csak élvezem, amit csinálok. Nem mellesleg jó izomzatot csinál, gyakorlatilag az egész testemet megmozgatja az ugrókötelezés. Legközelebb - immáron harmadik éve - a Weöres Sándor Színházban lépünk fel a csapattal a Karácsony a Porondon című műsor keretén belül. Itt Lotti, Luca és én karikán légtornászkodunk és zsonglőrködünk is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában