A legjobbakat díjazzák

2024.01.07. 07:00

Hétfő este újra Év Sportolója Gála - Fabio Cannavaro lesz az egyik sztárvendég

Illusztris díszvendégek és új programelemek színesítik majd hétfő este az Operaházban sorra kerülő M4 Sport-Az Év Sportolója Gálát, amelyen a 2023-as esztendő legjobb sportolóit és edzőit díjazzák majd.

Pum András

A Liverpoolban futballozó Szoboszlai Dominik az egyik jelölt

Forrás: MTI/EPA/Adam Vaughan

Szöllősi György, az esemény főszervezője, a Magyar Sportújságíró Szövetség (MSÚSZ) elnöke az M1 Ma reggel című műsorában úgy fogalmazott: óriási rangot ad a gálának már önmagában az, hogy az Operaházban rendezik, s alig több mint három nappal a kezdés előtt „minden óra számít” a rendezvény előkészítése szempontjából.

„Hasonlóan fantasztikus rangot ad az eseménynek, hogy Novák Katalin köztársasági elnök elfogadta a meghívásunkat és az életműdíj átadójaként szerepet is vállal a gálán” - mondta az MSÚSZ elnöke, aki a díszvendégekről beszélve hozzátette, évről évre magasra tették a lécet saját maguk számára az aktuális meghívottakkal, de úgy látja, minden évben várják a gála vendégei, hogy legyen egy-egy nagy külföldi név az eseményen.

„Hagyomány, hogy ilyenkor a magyar sport kicsit tágabb családja jön össze, mi pedig mindig szeretünk hangsúlyt fektetni arra, hogy érezzék a Magyarországhoz és a magyar nemzethez különböző szálakkal kötődő külhoni sportemberek, vagy emigráns magyarok leszármazottjaiként más ország színeiben sikeres sportolók, hogy nemcsak ők érzik idetartozónak magukat, hanem mi sem feledkezünk meg róluk és deklarálni szeretnénk, hogy ők idetartoznak” - fogalmazott Szöllősi György.

Elhangzott, hogy az idei gálán Fabio Cannavaro világbajnok és aranylabdás olasz labdarúgó mellett az Egyesült Államokból érkezik a magyar-szlovák származású fitness-versenyző és edző, Tímea Majorová, valamint a temesvári születésű, de már izraeliként négy futball-világbajnokságon bíráskodó játékvezető, Abraham Klein, valamint a szintén magyar származású Joe Berényi amerikai paralimpiai bajnok kerékpáros.

„Nekem is a csoda kategóriájába tartozik, hogy Cannavaro eljön a gálára, de azért addig, amíg nem foglalja el a helyét az Operaház nézőterén, még én sem merem elhinni, hogy itt lesz” – nyilatkozott a 2006-ban vb-győztes olasz futballsztárról Szöllősi György.

Az MSÚSZ elnöke hozzátette, a sportújságíró szakmában fontos év végi feladattá vált az Év sportolója-választásra leadni a szavazatot, ők pedig a szövetségnél nagy figyelmet fordítanak erre és folyamatosan emlékeztetik a kollégákat, hogy ne felejtsenek el voksolni.

„Fontos, hogy ezek a döntések erősek és megalapozottak legyenek, így az idei, rekordot jelentő 471 szavazat ebből és minden más szempontból is örömteli” – fogalmazott Szöllősi György.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke és az M4 Sport-Az Év Sportolója Gála kreatív producere elárulta, „új szenzációkkal, új extrákkal” készülnek.

„A sportban mindig történnek újdonságok, nemcsak a versenyeken, hanem a háttérben is, ezt a szellemiséget egy ilyen gálának vissza kell tükröznie, így nem lehet csak azt előszedni, ami tavaly jó volt” - mondta, egyúttal példaként említette, hogy az idei eseményen egy élőzenekar játssza minden jelölt és díjazott bevonuló zenéjét.

„Ez a gála mostanra Magyarország legszínvonalasabb, legnívósabb és legjobban várt közéleti eseményévé vált. A helyszínen kétszázan dolgoznak a megvalósuláson és semmi nem működik zsigerből, hiszen az utolsó pillanatban is lehetnek olyan apróságok, amiket a helyükre kell rakni, ezért fókuszáltan kell végigvinni a rendezvényt” – jelentette ki Szabó László.

A férfiaknál az úszó Kós Hubert, a labdarúgó Szoboszlai Dominik és a vízilabdázó Zalánki Gergő, míg a nőknél a vitorlázó Érdi Mária, az atléta Krizsán Xénia és a kerékpáros Vas Kata Blanka került a legjobb három közé a 66. alkalommal kiírt szavazáson. Ezen felül további kategóriákban is győzteseket hirdetnek, valamint az is kiderül, hogy melyik volt az Év sportpillanata 2023-ban.

A díjátadó gálát hétfőn 19.30 órától az M4 Sport élőben közvetíti, az est két házigazdája Berkesi Judit és Tihany Viktor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában