Kerékpáros sikersztori

2024.02.09. 07:00

Parádés  eredményeket tud felmutatni a vasszécsenyi Zsankó Petra - fotók

Nagyszerű, sikeres tavalyi évet tudhat maga mögött a vasszécsenyi profi kerékpáros, Zsankó Petra – aki az idei esztendőnek is komoly tervekkel vágott neki.

Tóth Gábor

Forrás: Zsankó Petra

Zsankó Petra négy éve kerékpározik versenyszerűen – gyorsan a sportág szűk elitjébe verekedte magát. A tavalyi éve is remekül sikerült. Megnyerte többek között a Debrecenben rendezett országos U23-as időfutambajnokságot – érdekesség, hogy pályacsúccsal diadalmaskodott, így abszolút bajnok lett, legyőzte többek között az olimpiai negyedik helyezett Vas Kata Blankát is. Pannonhalmán az országúti országos bajnokságon a felnőttek mezőnyében második, az U23-as korosztályban első lett. Békéscsabán a kritérium országos bajnokságon gyűjtötte be az elit aranyérmet. A Magyarhertelenden rendezett országos hegyi bajokságon sem talált legyőzőre, mind az U23-asok, mind a felnőttek között a legjobbnak bizonyult. A nemzetközi porondon is jól teljesített. A skóciai időfutam világbajnokságon ötödikként ért célba az U23-as korosztályban. Hollandiában 14. lett az időfutam Európa-bajnokságon, míg 43. az országúti Eb-n az U23-asok között. Szép ez az eredménysor.

– Ezek csak a főbb versenyeim voltak – jelezte Zsankó Petra, aki a korábbi éveket osztrák csapatban töltötte, a tavalyi esztendőt viszont egy spanyol kontinentális klub kötelékében versenyezte végig. – Rengeteg versenyen vettem részt például Spanyolországban és Ausztriában, nem beszélve a kisebb-nagyobb nemzetközi, európai erőpróbákról. Sikerenek ítélem a tavalyi versenyszezont, de azért akadtak hullámvölgyeim, egy-két verseny alakulhatott volna jobban is – de igyekszem minden kevésbé jól sikerült versenyemből tanulni.

– Az idei esztendő is mozgalmasnak ígérkezik. Többek között visszaigazoltam Ausztriába, a Rapso Knittelfeld csapatát erősítem az idei versenyszezonban – és kölcsönszerződéssel közben Dubai Police Cycling Teamnek is besegítek, amelynek a színeiben idén már versenyeztem is. Harmadik helyezést értem el az aktuális világbajnok – Lotte Kopecky – és a női mezőny legjobb sprintere – Lorena Wiebes – mögött, úgy hogy a 106 km-es távból 60 km-t töltöttem szökésben. Az idén töltöm be a 23. évemet, vagyis már csak a felnőtt mezőnyben versenyezhetek – igyekszem megugrani ezt a szintet. Továbbra is nagy figyelmet fordítok a hazai országos bajnoki versenyekre. Fontos célom, hogy az egyetemi világbajnokságon, amelynek Costa Rica ad otthont, jól szerepeljek – Győrben járok egyetemre. Szeretnék az élmezőnyben zárni az idei világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon. És megpróbálok minél jobb eredményeket elérni a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, az UCI minősített versenyein – hamarosan rajthoz is állok két horvátországi versenyen Umagban és Porecsben – zárta szavait Zsankó Petra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában