A nagy fordulópont

2020.06.21. 07:00

1980-ban adták át a répcelaki szénsavgyár új tisztítósorát

Negyven évvel ezelőtt fejeződött be az új tisztítósor technológiai szerelése a Szénsavtermelő Vállalatnál. A tisztítósor üzembe állításával a gyár addigi fejlődésének jelentős szakasza zárult le, csaknem tíz esztendő megvalósult terveinek végére került pont.

Vas Népe

Pillantás az új tisztítósorra, a régi toronyból

Fotó: VN-archív

1980 fordulópont volt a gyár életében, végleg felnőtt, magasabb szintre lépett. Szemmel látható volt a változás: új épületeket emeltek, az 1979-ben még üres területen csővezetékek kígyóztak, tartályok álltak, berendezések működtek. A csarnokokban is sok volt az új, munkát könnyítő automata gép. A rendezettség, az arányos fejlődés benyomását keltette minden.

De milyen volt az új tisztítósor? A régi mellé épült, csak néhány méterre volt a vezérlőterem. Csövek ölelték körbe a tornyot, munkások burkolták, festették, itt-ott javítgatták. 1974-ben készültek el a monstrum tervei, és öt évvel később vonultak fel a Budapesti Kőolajipari Gépgyár szerelői, hogy munkához lássanak.

Pillantás az új tisztítósorra, a régi toronyból
Fotó: VN-archív

A berendezések telepítésében, szerelésében, a kiszolgálóegységek építésében még számos vállalat részt vett: Győrből, Budapestről, Szombathelyről. Több mint ezer embert mozgatott meg a tisztítósor. 1980 júniusában már át is adták, augusztusban pedig jöttek az üzemi próbák, majd néhány hónappal később végképp üzembe állították.

Mit tudott, miben különbözött a régi társától? Alacsony üzemelési nyomása révén jobb volt a hőcseréje, hőhasznosítása, energiatakarékossága. Órán­ként 10 tonna szén-dioxidot tisztított meg a szennyező anyagoktól. Szárazjég, cseppfolyós szén-dioxid jött le a gyártósorról, palackba, tartálykocsikba került a matéria. Azt várták a szakemberek, hogy az új tisztítósor révén minőségjavulást is elérnek, illetve hatékonyabban szűrhetők ki a szennyező anyagok. Mivel a kapacitása nagy volt, szükségszerű volt a tároló-szállító park bővítése is. Negyven éve várták a répcelakiak a harmadik 18 tonnás gázszállító tartálykocsit.

Még abban az évben öt nagy méretű tartályt vettek, amelyeket bérbe adtak a nagyfogyasztóknak, egyszerűsítve és gyorsítva a szállítást, újratöltést. Az új tisztítósor kezeléséhez csupán három ember kellett. Műszerek, automatikák ellenőrizték, szabályozták a termelés egész folyamatát. A kezelőket már korábban felkészítették, tanfolyamokat szerveztek számukra.

Harminchétmillió forintba került az új tisztítósor, és további huszonhétbe a hideg­energia-egység. Ez utóbbinak egyebek között a gázveszteség csökkentésében, a jobb minőségű szárazjég előállításában volt szerepe.

Az 1980-as feltárások szerint Répcelak térségében 4,2 milliárd, Mihályiban 7,8 milliárd köbméter szén-dioxid rejtőzött a föld alatt, kitermelésre, hasznosításra várva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!