Hétvége

2007.09.22. 02:29

Ahol a Tóni esküvője volt

Pár nappal Rogán Antal esküvője után Réka, a szakonyfalui leányka egy templomot rajzolt. Mi ez, kérdezték tőle. S mivel ő is ott volt a rokonsággal a ceremónián, büszkén vágta rá, a bazilika, ahol a Tóni esküvője volt .

Fodor Sándor

Kicsit óvatosan nyitom ki a kaput, ugyanilyen óvatosan visszahúzom, postás-teszt , a nyikorgásra csak előugrik valami ármányos eb. Semmi. Barátságos, mosolygós hölgy űzi el a fölösleges aggodalmat, Rogán Antalné, Klárika, s megnyugtat, hogy nincs kutya a háznál, a Krumpli csak addig maradt, amíg a fiáék nászúton voltak. Kicsikét megtorpanok, lázasan töprengek, vajon ez idő tájt aktuális a burgonya szedése, nem szeretnék teljesen homálynak tűnni a mezőgazdasági munkák ismeretében. Aztán kiderül Krumpli egy kutya, méghozzá Rogán Antalnak, a fővárosi V. kerület polgármesterének kis házi kedvence.

Odabent Klárika és leánya Vali, hellyel kínálnak, de percek alatt kiderül, hogy ennél némileg több jár itt a vendégnek. Valami különös, megmagyarázhatatlan érzés, amitől kicsikét könnyedebben, némi lezserséggel süppedünk el a fotelban. Vagy otthonossággal? Frissen főzött kávé illata csap meg, s a konyha felől is érzek valamit. Csak nem? Jön, szinte száll, melegen gőzölög a saját tésztából készített túrós rétes, megbabonázva édes mazsolaszemekkel.

A receptet nem kérem el, de megelégedetten bólogatok, mire a hölgyek beavatnak, hogy bizony Tóni nagy barátja a tésztaféléknek. Rétesek, palacsinták és különösképpen a Hólabda nevű varázslat tartoznak a kedvencei közé, ezt már ismét tátott szájjal hallgatom, kakaós piskóta, henger alakban, meghempergetve kókuszreszelékben. Most tessenek abbahagyni...

Nehéz volna összefüggést találni a politikai karrier és a sütemények között, az viszont tény, hogy mikor Rogán Antal a Fidesz bölcsőjének számító szakkolégiumi életét élte, társai közül sokan mosolyogtak halk boldogsággal, miközben azokból a pakkokból lakmároztak, amiket Klárika celebrált frissen sült varázslataiból.

Vali arra az időre is jó szívvel emlékezik, amikor két évvel idősebb bátyja reggelenként kézen fogta és elkísérte az iskolába. Jó világuk volt, mert Tóni zsebe mindig megtelt cukorkával, azoktól a gyerekektől kapta, akiknek segíteni kellett az iskolában. Nagyon jó testvéreknek számítottak, és soha nem volt rivalizálás közöttük.

Nem csoda hát, hogy augusztus 25-én Vali állt a Szent István-bazilika oltára előtt Rogán Antal tanújaként. De ne rohanjunk előre, annak is lehetett valami varázsa, amikor aznap hajnalban fölkerekedett a rokonság és egy különbusszal elindult Budapestre.

Négy órakor keltünk - meséli Klárika - de lehetett már hét óra is, amikor elindultunk. Összesen huszonhárman mentünk a busszal, unokatestvérek, Tóni keresztszülei, Szakonyfaluból, Alsószölnökről és Szentgotthárd- ról. Még mindig a süteménynél maradva, Vali beavat: előtte pénteken széthordták a rokonságnak a lakodalmi süteményt, mert tudták, hogy Pestről nem tudnak hozni.

Valamit csak kellett csomagolni a hosszú útra, próbálom előcsalogatni az utazás hangulatát, s kiderül, három hűtőtáskát bizony rendeltetésszerűen fogtak be, mert sem a pálinka, sem a jgermeister nem egészséges langyos állapotában. Természetesen pogácsák és más harapnivalók is rendelkezésre álltak, imigyen a hangulatra nem lehetett panasz.

A fővárosban aztán mindenki elfoglalta a maga szálláshelyét, megszabadult úti ruházatától és ünneplőbe öltözött. Vali korábban érkezett a bazilika sekrestyéjébe, ahol már várta a kanonok úr és az ifjú pár. A frakkba öltözött Tóni és gyönyörű arája, Gaál Cecília. Ami kicsikét feszélyzte Valériát, hogy kiderült, neki kell egy részletet felolvasnia a szentleckéből. A bazilikában. A tömeg előtt, politikusok, barátok, kíváncsi tekintetében. Volt a szövegben egy pirossal jelölt rész, azt gondolta, azért van bejelölve, mert ezt kell fölolvasni. A kanonok úr talán az utolsó pillanatban szólt, hogy ezt kell kihagyni. Sokan szerettek volna bejutni idegenek is. Egy idős néni megszólította Valit, hogy amennyiben egyedül van, ő szívesen lenne a meghívón szereplő ...és családja .

Aztán ott álltak a bazilika oltáránál. A padokban, az első sorokban ült a szakonyfalui, alsószölnöki és szentgotthárdi rokonság. Hallgattak, nézték a gyönyörű díszítéseket, a boldog, önfeledt párt. Voltak persze hiányzók is, Andris, Rogán Antal kisfia előtte nap lebetegedett, és nem lehetett itt idősebb Rogán Antal sem, aki már nem érhette meg ezt a napot, ám bizonyára benne volt néhány sóhajtásban, ami azok felől a padok felől szállt fel, ahol a falubeliek ültek.

A násznép innét átvonult a Magyar Tudományos Akadémia épületébe, ahol a földszinten három termet rendeztek be. Ugyanitt volt a polgári esküvő, amit Rogán Antal nem csupán szerelmes, hanem részben szakértő szemmel is konstatálhatott, lévén szakképzett anyakönyvvezető. Olyannyira, hogy egyik hajdani egyetemista barátját ő adta össze a párjával.

A lakodalom, a lakodalom, nos Klári néni és főként a nagymama még mindig úgy idézik föl az estét, mint valami szép álmot. Az aszta- lok gyönyörűen megterítve, mindegyiken egy rózsafa, három gyertyával díszítve , áradoznak a hölgyek, miközben beleolvasok a menűsor-ba: Mangalicasonka zellerchipsszel, Bárány erőleves fürjtojásos omlett, Grillezett borjúszűz parajpudinggal és kucsmagombamártással, Túrós pite fahéjas tejföllel . Nézzük a borokat, Somlói juhfark, Villányi Montenuovo Cuveé, Tokaji aszú Chateau Megyer .

A vacsora közben jazz-zenekar muzsikált, nem vagyunk dzsesszesek - jegyzi meg Klárika -, de azért volt néhány régi jó szám . Utána tánczenekar következett, Petróleumlámpa , Neoton, a végén pedig rock and roll. Kérdőn a nagymamára pillantok, de ügyesen hárít, nem, nem táncolt, még bent lenne a fotója valami bulvárlapban. Kiderül, Tóni nagyon ügyelt arra, hogy a szakonyi rokonok az asztala közelében legyenek, így szinte páholyból láthatták az Angyal András által betanított menyasszonytáncot. Bécsi keringő, kicsit formabontó bedöntéssel a végén. Volt taps, visítás, szinte sírni kellett , mondja Klárika.

Kezdetben kicsit megilletődöttek voltak, aztán belejöttek a táncba. Majdnem hajnali három óra volt, amikor eljöttek. Menyasszonytáncot nem tartottak, és a nászajándékként kapott pénzből a fiatalok műtőasztalt vásárolnak egy egészségügyi szolgálatnak.

Vasárnap kényelmesen megreggeliztek Klárikáék, hazafelé kitárgyalták az élményeket, s nagyokat nevettek egészen a Szakonyfalu, Sakalovci tábláig. Krumpli édesen aludt miután végigszaglászott mindenkit a buszon. A laktanya üresen állt, mint mindig, az út szaladt neki a domboknak, a Kurta kocsma előtt biciklik pihentek, a templom tornya belebökött a kék égbe. Megérkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!