Hétvége

2009.04.25. 02:29

Legyőzni a gonoszt

VN - Örök igazság: sok minden másnak látszik, mint ami... S egyáltalán nem mindegy, ki milyen szemüvegen át szemlélődik. És az sem mellékes, honnan. Mondjuk éppen Brüsszelből...

Szenkovits Péter

Béke, haladás, emberi jogok - e három cél elválaszthatatlanul összefonódik: lehetetlen egyiküket elérni, ha a másik kettőről megfeledkezünk, vallotta Andrej Szaharov (1921-1989), az elismert fizikus, a Szovjet Tudományos Akadémia tagja, ellenzéki gondolkodó; 1975-ben Béke Nobel-díjat kapott. Az Európai Parlament 1988-ban - tehát a halála előtt egy évvel - az ő nevét viselő szellemi szabadságért járó díjat hozott létre, amit akkor ketten kaptak meg. Nelson Rolihlahla Mandela, aki az ANC (Afrikai Nemzeti Kongresszus) vezetőjeként a fekete népesség emberelnyomó apartheid rezsim elleni ellenállás szimbóluma volt. (A díjátadás odaítélésekor még háziőrizetben tartották.) A másik - ő posztumusz - kitüntetett Anatolij Marcsenko (1938- 1986), akit az egykori Szovjetunió egyik legismertebb ellenzéki gondolkodójaként tartottak számon, s több mint húszéves fogság után a csisztopoli börtönben hunyt el, miután éhségsztrájkot folytatott. Az egyetlen lehetőség, hogy legyőzzük a gonosz és a jogtalanság uralmát, véleményem szerint abban áll, hogy az ember ismeri az igazságot , vallotta Marcsenko. Az Európai Parlament a Szaharov-díjat minden évben kiadja, tavaly például a kínai Hu Csia (36 éves) kiemelkedő emberi jogi aktivista és másként gondolkodó kapta meg. Több alkalommal szólított fel az 1989-es Tiananmen téri tömegmészárlás hivatalos kivizsgálására, tavaly pedig három és fél év börtönre ítélték azért, mert az olimpiai játékok előkészületei idején cikkeket írt a fennálló emberi jogi helyzetről. A Szaharov-díj Hu Csiának való odaítélésével az Európai Parlament elismeri valamennyi kínai emberi jogvédő szabadságért vívott mindennapi küzdelmét.

Ízlelgetem a fogalmakat: béke, haladás, emberi jogok, az igazság megismerése, küzdelem a szabadságért... Valahogy sehogyan sem tudom ezeket összeegyeztetni azzal, hogy a velünk európai uniós szövetséges osztrák - gazdasági és politikai - hivatalosságok (legalábbis azok legbefolyásosabbjai) még mindig nem fogták föl, hogy a Szentgotthárd szomszédságába tervezett heiligenkreuzi hulladékégetővel belegázolnának egy nép lelki békéjébe, haladás helyett visszafejlődés következne be, az emberi jo- gainkat megtipornák, az igazságot elmismásolnák, a szabadságérzetünket pedig börtönbe zárnák... Mert bizony erre készülnek.

Néhány nappal ezelőtt Vas megyei delegáció járt Brüsszelben Kovács Ferenc vasi elnök vezetésével. A tanulmányút egyik célja az volt - azon túl, hogy a résztvevők betekintést nyerhessenek az Európai Unió működésébe -, hogy Szentgotthárd város polgármestere, Viniczay Tibor és környezetvédelemért felelős alpolgármestere, Bugán József petíciót nyújtson át az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosának.

A folyamodványban egyebek között arra hívják fel a figyelmet, hogy a tervezett égetőmű évi 325 ezer tonnás kapacitása hulladékturizmushoz és ezzel a térség további közlekedési terheléséhez vezet. Hozzátéve, hogy Burgenland hulladékmennyisége mindössze 35 ezer tonna évente. S a Begas nevű osztrák cég ötszáz(!) kilométer átmérőjű körön belülről kíván ide szemetet hordani. Brnótól Budapestig. Zágrábtól Ljubljanáig... Feketén-fehéren bebizonyítják, hogy a tervezett beruházás engedélyezési eljárása, telepítése és működése ellentétes számos európai parlamenti és európai tanácsi irányelvvel. A nemzeti parkokra és a térség gyógyfürdőire alapozott bio- és wellnessturizmus veszélybe kerülhet; a térségben élők életminősége romlani fog. A tervezett beruházás közvetlen közelében Ausztriában és hazánkban is NATURA 2000 területeket jelöltek ki; az Őrségi Nemzet Park 2007-ben megkapta az Európai Uniótól az EDEN-díjat (European Destinations of Exellence); a kontinens tíz legvonzóbb turisztikai tájegységének egyike. A tervezésnél nem vették figyelembe a kumulatív (halmozott) hatásokat, már így is túl nagy a füst. (Az ott élők naponta szenvednek ettől; az átutazók messziről látják, hogy a Rába-parti-város felé öklendik a kémények a szennyüket.) A beruházás teljesen lerombolná a tájképet, a bűzművet ugyanis 63 méter magasra tervezték, kéményét meg 98 méteresre, s a füstfáklya 175 méteres (lenne). A projekt negatív hatása a magyar-osztrák viszonyokra ellentmond az alapvető EU-normáknak. És még sorolhatnánk...

Úgy volt, hogy a vasi elnököt és a két szentgotthárdi városvezetőt fogadja Brüsszelben Sztavros Dimasz, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa, és ő veszi át a petíciót. Ám - az okokról nincsenek megbízható információink - ez a találkozó nem jött létre. A biztos úr állítólag a hazájában volt. Ezért a munkatársai vették át a beadványt. Tudni kell, hogy e folyamodványt - amelyet Szentgotthárd és Mogersdorf polgármestere, osztrák parlamenti képviselő, szlovén, osztrák és magyar (Pronas) civil szervezet képviselője is aláírt - már december derekán is elküldték Brüsszelbe, csaknem ugyanebben a formájában. Immár tehát újabb - személyesen átadott - panaszos okirat vár megválaszolásra, uniós égetőellenes intézkedéssorozat beindítására.

A vasi delegációnak egyébként előadást tartott az Európai Parlamentben Schöpflin György, az Európai Néppárt és Európai Demokraták Képviselőcsoportjának tagja.

Lapunknak az égető kapcsán kifejtette: Addig nehéz lépni jogilag, amíg ki nem derül, hogy valóban történik-e környezetszennyeződés. Remélem, hogy a magyar és az osztrák kormány kétoldalú tárgyalásokon meg tudja azt oldani, hogy ne a határ mellett legyen. Egyperces felszólalásom volt a témában az Európai Parlamentben - történetesen Strasbourgban -, utóbb beszélgettem az osztrák kollégákkal, akik megígérték, hogy felveszik a kapcsolatot a burgenlandi, az osztrák illetékesekkel. Az égető ügyét politikailag, és nem jogilag kell rendezni. Nem lesz könnyű. Szükségünk lesz a magyar kormány támogatására. (Tegyük hozzá, hogy a magyar kormány is távolabbi helyszínt javasol - szp.)

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke egy alkalommal ekként fogalmazott: Tudjuk, hogy az alapvető jogokat és szabadságokat még mindig polgárok millióitól tagadják meg világszerte. Erkölcsi kötelességünk a segítségükre sietni. Az Európai Parlament továbbra is azok mellett fog állni, akik közös egyetemes értékeinket védik.

Mi is szeretnénk hinni mondandójának valódi tartalmában. Egyszerű - ám másokkal egyenrangú - uniós polgárként. Szentgotthárdon, Vasban, szerte e honban...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!