Hétvége

2012.06.02. 08:15

Álmok a szabadságról - Csáky Pál Szombathelyen mutatta be könyvét

Szombathely - Csáky Pál szlovákiai magyar politikus, közíró, a szlovák kormány volt miniszterelnök-helyettese a Rákóczi Szövetség felkérésére elődást tartott a Megyeházán. Majd bemutatta új könyvét Álom a szabadságról címmel.

Kozma Gábor/Vas Népe

A felvidéki magyar családból származó férfi húsz éve koptatja a politika padjait, elkötelezetten szolgálva kisebbségben  élő honfitársait. Sokra vitte a több nyelven kiválóan beszélő, diplomás személyiség, aki Dzurinda mindkét kormányában helyet kapott. Méghozzá nem is akármilyet, miniszterelnök-helyettesit. Négy lánygyermek apja,  s mint mondta, e téren sem lazsálta el a dolgokat: a szlovákiai magyarság egyik legfőbb gondja éppen a fogyatkozás. Minden évben ezrek tűnnek el a demográfiai   térképről, ami bizony nagy veszteség.

A Megyeházán a Rákóczi Szövetség  szombathelyi szervezetének vezetője, Csehi József köszöntötte   a vendéget, akit üdvözölt Majthényi László megyei alelnök és Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott is. Előbbi  azt a  folyamatot emelte ki, amely a felvidéki magyarság és az anyaországbeli segítők között teremtett  erős kapcsot.  Harangozó Bertalan pedig azt, hogy  nem könnyű a sorsa ma  egy közép-európai  kereszténydemokrata politikusnak. Főleg nem,  ha kisebbségben  a többségi nemzet boldogulásáért dolgozik.  Hisszük azt, hogy a magyar és a szlovák népnek közelebb  kell kerülnie egymáshoz. Tudva, hogy a felvidéki magyarság szolgálata  az összmagyarság szolgálata.


Csáky Pál, a 11 kötetes író megköszönte a vasiak vendéglátását, majd elsőként  azokról az időkről szólt, amikor magas rangban az európai integrációs ügyekért felelt.  
-  Nyolc éven át  dolgoztam a Dzurinda-kormányban. Amire  ma is büszke vagyok az az, hogy  sikerült megszerveznem és levezetnem  egy eredményes népszavazást, amely az uniós belépésről szólt. Európa akkor a fejlődés útján állt, szelleme és szellemisége erős volt. Aztán teret nyert Brüsszelben a bürokrácia, valamit az a mechanikus stílus, amely személytelenül kezelte az egyes országok ügyeit és embereit. Nos, ez járult hozzá elsősorban ahhoz, hogy az uniós kosár kezdett kiürülni és ma már nyilvánvaló: Európa  akkor lesz újra erős, ha megtalálja igazi arcát.


Csáky Pál részletesen  szólt a  több százezres  felvidéki magyar közösségről.   Szerinte Trianon óta tart az a toporgás, amely hűen kifejezi a többségi nemzet érzületét. Jelesül azt, hogy Ukrajnától Románián át Szlovákiáig  nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.  Trianon mást üzen egy szlováknak vagy ukránnak és mást nekünk. Nekünk  azt, hogy összetartozunk, a magyarság része vagyunk. E keretben pedig elképzelhetőnek és kivitelezhetőnek tartjuk a helyi önrendelkezést, az autonómiát. Szlovákia  lakosságának 20 százaléka nem szlovák anyanyelvű. Ebből a magyar részarány 10 százalék, a többin 13 kisebbség, köztük rutén, lengyel, cseh, német, zsidó osztozik. Az lenne a korrekt, ha  a kisebbségi ügyekben jelentősen érintett államok elfogadnának  egy olyan törvényt, amely rendelkezne a nyelv, az oktatás  és a kultúra mibenlétéről. Arról, hogy e területeken önkormányozhassunk, fejlődhessünk. Ezzel nyilvánvalóan gazdagíthatnánk a többségi nemzetet is - fogalmazott az író-politikus, majd határozottabb fellépést sürgetett nemzetiségi ügyekben. Szerinte jó történelmi példa a karakteres kiállás  sikerére Balassagyarmat, ahol a Trianon előszobájából kibújó  megszállókat kiverte a  lakosság, összefogott minden réteg.  Az Ipoly völgyében  ezt a várost ma is a hűség és a bátorság  szinonimájaként  emlegetik.  Szavait igazolja egy  nyugat-magyarországi, vasi  történés  is.
A Rongyosgárda, vagyis az  elszánt, országunkat  védő katonák,  diákok, ügyvédek és civilek nélkül ma Körmend és térsége Ausztriához tartozna éppen úgy, mint Szentpéterfa vagy Felsőcsatár.

Csáky Pál részletesen szólt a szlovák politika sarokpontjairól, a többi közt arról, hogy stratégiai elemként mindig ott volt a csehektől való elszakadás igénye. Ez akkor erősödött fel, amikor a hatalmi egyensúly elbillent.  Mivel az elszakadás  első számú prioritássá lett,  az autonómiához a szlovák politikai  elit negatívan viszonyult.  - Egy ízben boroztunk, a kötetlen hangulatban megemlítettem Dzurindának:  mi nem a határokat akarjuk eltolni, hanem azon belül szeretnénk autonómiát elérni. Mire ő: nyugi, mi  ezt tudjuk, hiszen az egész történelmünk erről szól. Nehéz egy olyan folyamatot végigvinni, ami idegen a másiktól, de legalábbis ellenkező előjellel látja. Nincs más út, mint a napi robot és az állandó bizonyítás - hallottuk, majd tanulságos történetet ismerhettünk meg a Benes dekrétumok kapcsán. Csáky Pál kifejtette, hogy ennek alapján Benesék 3,5 millió németet és    több százezer magyart űztek el. A dolog odáig fajult, hogy 1949-ben   a Kremlben Sztálinnak panaszkodott (!)   Rákosi Mátyás, mondván: tegyen valamit a generalisszimusz a felvidéki  magyarok érdekében. Tény,  hogy ezt követően lépésről lépésre enyhült a nyílt és brutális erőszak.   Paradox, de a mindent beszűkítő ötvenes éveket a felvidéki magyarok  a jogbővítés éveiként élhették meg - folytatta.

- Persze, őket is sújtotta az önkény és a káosz, de maradhattak. Dubcek és a prágai tavasz után megkaptuk a jutalmunkat Husáktól és a szovjet mintára kiépített titkosszolgálataitól. Szinte teljesen lefejezték  a magyar értelmiségit. Csak az írhatott,  mozoghatott a kultúrában, akit a titkosrendőrök engedtek. A bársonyos forradalom  után nálunk is más világ jött, de hamar kiderült:   az előítéletes szellemi határok nem dőltek le, sőt! A fiatalabb generációk mintegy újratermelik a nacionalizmust és nehezítik a közeledést.  Most ismét Fico van hatalmon és sokan hiszik, stílust, fazont váltott. De  jól ismerem, dolgoztam vele: ez az ember még sok kellemetlen  pillanatot szerez nekünk, és erre az anyaországnak  is fel kell készülnie.

Kisebbség: híd és gond? - a szerző jegyzete

Naivitás volt azt gondolni, hogy az Európai Unió mintegy feloldja a határokat, ezáltal értelmüket vesztik a kisebbségekkel szembeni előítéletek vagy  súlyos megkülönböztetések. Ha ránézünk a mai, uniós Európára,  egyértelműen tapasztalható a sajátos  kettősség: az adott országban működő nemzetiségek jó esetben hídat képeznek az anyaország és új hazájuk között, rosszabb esetben meg hátrányos megkülönböztetés a sorsuk. A spanyolországi baszkok sokáig fegyverrel harcoltak, az ausztriai,  amúgy nagyon is létező nacionalisták pedig a mai napig nem tettek le   Dél-Tirol valamiféle vissza-osztrákosításáról.   Az előbbi durva volt, halottakkal   övezve, az utóbbi kulturált, államközi szinten meg sem jelenik.
Egészen más a helyzet, ha kelet  felé haladunk. Itt a legnagyobb csont Trianon óta Magyarország, vele a  magyar kisebbség. Ez nem csoda, hiszen hazánkat szabályosan lecsonkolták, területének 65 százalékát elcsatolták, s ezzel elültették a békétlenség hosszú évtizedekre - századokra? -  szóló magvát. A környező országok egyike  sem tudja igazán, immár 92 éve, hogy mit is kezdjen az ő magyarjaival. Jellemző e tekintetben a szlovák magatartás. Apró, de nagyon  beszédes  példa: az országban nem jár semmiféle nyelvpótlék az állami-és közintézményekben dolgozóknak. Kivéve egy helyet: a titkosszolgálat magyar  osztályát... Ukrajna játszik a magyar kártyával, Románia úgyszintén,  alkalmasint   hamvakat is üldöz. Ellenben jó a helyzet a horvát, az osztrák  és a  szlovén térfélen, de itt meg az asszimilációt gyorsítják fel. Nos, ezek tornyosuló és újratermelődő problémák. 
Trianon  igazi,  nagyhatalmi  öröksége még sokáig köztünk kísért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!