Hétvége

2012.06.09. 02:28

Wallenberg és 1938-as Roverje

Wallenberg-év van. 100 éve született a sok ezer magyar zsidót megmentő Raoul Wallenberg. A svéd diplomatát egy hajdan égszínkék, ma fekete autó Kőszeghez köti. Többek szerint ezt (is) használta Budapesten.

Némethy Mária

"A képen látható, 1938-ban gyártott, eredetileg égszínkék Rover 10-t Raoul Wallenberg többek között egyik tolmácsa, sofőrje és ezek ismerősei elmondása szerint 1944-ben, valószínűsíthetően több alkalommal is használta munkájához.

A gépkocsit a második világháború után kivonták a forgalomból, de 1961-ben újra forgalomba helyezték. Több tulajdonoscsere, oldtimer-rendezvény és filmforgatás után a jármű Kőszegre, Martis Anna tulajdonába került.

A Wallenberg-centenárium alkalmából a gépkocsi Budapestre érkezett, és a 2012. év folyamán a svéd nagyköveti rezidencia kertjében lesz látható."

A svéd nagykövetség honlapján ez a rövid közlemény olvasható. A tulajdonos, a Kőszegen élő Martis Anna, aki maga is nagy autós volt, többet is tud a gépkocsi történetéről.

- Hogyan is kezdődött?

- Akkor még Budapesten éltünk, s egyszer az egyetemista fiam kölcsön kapott Závodszky professzortól egy DKW-t. Ez a '20-as években és a '30-as évek elején a kor egyik legkeresettebb és legkedveltebb német kisautója volt. A fiam, Béla a DKW-nek köszönhetően beleszeretett az oldtimerekbe, így másfél Zastava áráért megvettük neki ezt a Rovert. Ebből a típusból mindössze öt darab készült, és mivel Indiába szánták, fűtés nélkül építették meg.

A Rover a veteránautókhoz nagyon értő Burger Gyula tulajdonában volt, Martis Annáék tőle vásárolták meg.

- Egy magnókazettát őrzök - folytatja az autó történetét Anna. - Ezen Burger Gyula elmeséli, hogy egy magas, gazdag svéd üzletember rá akarta venni arra: mivel a kocsi nem kapott kiviteli engedélyt Magyarországról, ezért ő disszidáljon együtt az autóval. Ebben az ügyben háromszor kereste fel Burger Gyulát. Európa akkor tele volt roncsautóval, sok oldtimerrel, elmondta, hogy a kocsi szerinte Wallenberg emléke miatt volt fontos a svéd üzletembernek. Ezen felbuzdulva kerestem fel a svéd nagykövetséget Niklas Wiberggel vettem fel kapcsolatot , mert nekik fontos lehet Wallenberg autója.

A következő láncszem Wallenberg és az autó kapcsolatában Libik György. Ő 1944-ben segített a svéd diplomatának a budapesti zsidók megmentésében. Munkatársa, sofőrje volt.

Wallenberg életrajzában olvasható, hogy ...nem a hagyományos diplomáciai módszereket alkalmazta. A vesztegetéstől a zsarolással való fenyegetésig szinte bármilyen lehetőséget megragadott, hogy életeket menthessen. A svéd követség munkatársai először megdöbbentek módszerein, később azonban, sikereit látva, teljes mértékben támogatták. Védleveleket adott a zsidóknak, megnövelte a svéd "védett házak' számát. Pesten több mint harminc épületen függött a svéd zászló, és ezekbe hamarosan 15 000 lakó költözött. Libik Györggyel bizonyára többször száguldottak együtt embereket mentő ügyekben a főváros útjain. Libik Budapesten, a 75. születésnapján, nagy társaság előtt ott volt Pungor Ernő akadémikus, és Nagy Imre miniszterelnök lánya is kijelentette: ő néhányszor vezette Raoul Wallenberg autóját, és az ez a kocsi volt.

Libik György sajnos már nem él. Ki volt ő?

Álljon itt először is egy tudósítás: Nagy szenzáció volt Szegeden 1945. február 11-én délután a színházban... Az egyik első emeleti páholyban megjelent Szent-Györgyi professzor, akiről hónapok óta semmi bizonyosat sem tudtak Szegeden, és akinek sorsáról a legfantasztikusabb hírek keltek szárnyra. A professzor Nelli leánya és annak férje, Libik György gépészmérnök, és egy fiatal orosz tiszt társaságában foglalt helyet a páholyban.

Szent-Györgyi Albert veje. Libik György kitűnő síversenyző volt, olimpián is részt vett. 1956-ban hagyta el az országot, 1989-ben költözhetett haza, 1995. január 25-én hunyt el.

Ő is és a háború alatt a svéd nagykövetségen tolmácsként dolgozó Wimmer Gyuláné is állította: a Martis Anna tulajdonában lévő autóval is járt Wallenberg annak idején.

Mit lehet még tudni a Roverről? Például azt, hogy többször is szerepelt filmben. 1987 augusztusában három napra kölcsön kérte a Magyar Filmgyártó és Szolgáltató Vállalat az Eldorádóhoz.

Martis Annánál jártak a Budapesti Holocaust Intézet munkatársai, ők is érdeklődtek Wallenberg Roverje iránt, amely egész évben ott áll a svéd nagyköveti rezidencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!