Hétvége

2012.12.23. 11:54

Értékőrzők - Karácsony előtt egy hétgyermekes arisztokrata házaspárnál

Arisztrokratáknak születtek. Bajor királyi hercegnőnek és magyar grófnak. A királyi hercegnő ma kántorkodik, a gróf családja ősi földjein gazdálkodik. Legnagyobb kincsüknek hét gyermeküket tartják. Karácsonyra négy fiúkat várják haza Jánosházára, a család központjába.

Némethy Mária

 

 

Példát mutató arisztokraták 
Az újságíró jegyzete




Erzsébet királynénk legkedvesebb gyermekének, Mária Valériának leszármazottja Wittelsbach Mária Terézia királyi hercegnő kántorkodik Jánosháza környékén, Bolza Péter gróf fényképésznek tanult, Bécsben és Londonban leste el a mesterség fortélyait, gróf Andrássy Borbála balett-tanár lett Franciaországban, a stockholmi egyetemen eszmetörténetet tanító báró Perényi János utálja a kiszámítható életet, ezért autóápolási szereket gyártó és exportáló osztrák cég értékesítési ügynöke lett, majd a rendszerváltás után magyar diplomata, báró Jeszenszky Antal terepmotorosként 1965-ben magyar bajnok volt, herceg Odescalchi Pál pedig 85 évesen azon töpreng, tiszadobi két parasztházában falusi turizmusra épülő vállalkozást indítana.

Lehetne tovább sorolni mindazokat a bizonyítékokat, amelyek arról szólnak: a magyar arisztokraták megállták a helyüket a világban, az életben, semmiképpen sem olyan degeneráltak, mint amilyennek a kommunista időszak Mágnás Miskája láttatta őket. Sőt! Számos arisztokrata életútja azt a jelenlegi közfelfogást is cáfolja, miszerint napjainkban az "úri hagyomány" együtt jár a múltba fordulással. Életútjuk - a Jánosházán élő grófé és hercegnőé is - azt példázza: nyitottak a változásokra, megfogják a kapa végét, s ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik őket arra, hogy idegen környezetben, magukra hagyottan is boldoguljanak. Példát mutatnak abban is, hogy többségük kötődik Magyarországhoz, unokáik is beszélnek magyarul, pedig ez az ország a rendszerváltás után nem fogadta őket vissza úgy, mint például Csehország: a cseh arisztokraták egy az egyben visszakapták birtokaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!