Hétvége

2015.04.03. 14:29

Gyerekek és a húsvét: talicskával hozza a nyuszi a tojásokat, de besegítenek a csibék és Jézus is

Ellátogattunk két vasi óvodába, hogy a húsvétról beszélgessünk a gyerekekkel. Megtudtuk tőlük: a nyuszinak Jézus vagy a csibék segítenek.

Unger Tamás

Marafkó Samu a szentpéterfai óvodába jár, és tudja, hogy tavasszal van húsvét: ötöt vagy négyet kell még aludni addig.

- Amikor jön értem apu az oviba, össze szokott futni a nyuszival, aki mindig küld nekem csokit. Azt is tudja, hogy melyik a kedvenc édességem, mert felírja egy füzetbe. Szerintem a tojásokat, amiket hozni szokott, a tyúkoktól veszi el, és kifesti otthon az erdőben - mondta el Samu, aki Mírát szeretné majd mindenképpen meglocsolni az oviból, aki azért tetszik neki, mert mindig olyan kincset vesz elő legóból, ami csillog meg villog, meg ami nem csillog.

Marafkó Samu szerencsés, hiszen apukája mindig összefut a nyuszival, aki mindig küld a kisfiúnak valamilyen finom csokit

Paukovics Norbertnek - aki szintén Szentpéterfán jár oviba - az ajándékozás jutott eszébe először a húsvétról.

- A nyuszi hozza az ajándékokat azért, hogy örüljenek a gyerekek. Én most transformers-t kapok. Ezt anyukám mondta nekem, mert ő rendeli meg a játékot a nyuszitól, aki a boltban veszi meg az ajándékot, és segít neki egy másik nyuszi is. Repülővel pedig könnyebb nekik elszállítani a sok játékot - tudtuk meg Norbitól.

Kovács Dávid már többször volt locsolni apukájával, ezért tudja, hogy húsvétkor a lányok piros tojást festenek, és azt adják a fiúknak.

- A három mamámat és az anyukámat is meg szoktam locsolni, utána pedig kapok tőlük tojást. A nyuszitól ajándékot kapok, de szerintem nem gyalog hozza, hanem " gyorsan" .

Taba Dorka szerint a nyuszi hímes tojásokat fest húsvétkor, amiket utána elvisz a családokhoz.

A Szivárvány óvoda apróságain nem lehet kifogni: ember legyen a talpán, aki olyat tud kérdezni, amire nincs válaszuk. A kép hátsó sorában balról jobbra Derdák Sára, Neczpál Milán, Derdák Ákos, Taba Dorka, Engelmayer Dávid, az első sorban balról jobbra pedig Talasz Kolos, Kovács Dávid és Bokor Bogi látható.

- A tojásokat talicskával hozza el a nyuszi hozzánk. A lányokat meg azért kell meglocsolni, hogy illatozzanak.

Talasz Kolos sokszor volt már locsolni, és nagyon jó dolognak tartja.

- A lányokat ilyenkor meglocsolom kölnivel vagy szódával, és néha örülnek is neki. Azt a verset szoktam elmondani nekik, hogy " Húsvét másodnapján, régi szokás szerint, fogadják szívesen az öntözőlegényt. Én a legénységhez igen kicsi vagyok, de öntözőlegénynek mégiscsak felcsapok. Minden esztendőben ilyenkor itt vagyok, a locsolásért piros tojást kapok." Húsvétkor finom ebédet is főzünk, és kirándulunk anyuékkal. Ajándékot is szoktam kapni, például tojást és csokit, a nyuszitól pedig játékokat. Szerintem a csibék segítenek neki autóval elhozni az ajándékokat.

Neczpál Milán elmesélte nekünk: húsvétkor összegyűlik a család, és ilyenkor sonkát, tormát és kalácsot esznek.

- Tudom, hogy húsvét előtt van a virágnap , és hétfőn női parfümmel, vízzel vagy szódával locsolunk. Szódával egyszer már meglocsoltam néhány ismerőst, de hideg volt a víz, úgyhogy nem kaptam tőlük tojást. Az oviból mindenkit meg szeretnék locsolni, mert gyorsan fogy az édesség otthon. Tavaly kaptam egy bringát, mert akkor még csak háromkerekűn tudtam menni, de most már megtanultam kétkerekűn is. A biciklit a nyuszi hozta, és betette a nappalinkba. Szerintem segített neki több nyuszi, és lehet, hogy a kerékpárral jöttek el hozzánk. Idén szivacslabdát kértem, meg pumpát, mert a régi elromlott, és még sok csokit - mondta el Milán.

Neczpál Milán a szombathelyi Szivárvány óvodába jár. Húsvétkor mindenkit meg fog locsolni az óvodában, ugyanis akkor rengeteg édességet kap majd, amiből feltöltheti a csokikészletét
Fotó: Unger Tamás

Bokor Bori az anyukájával szokott tojást festeni, ha jól emlékszik rá, akkor pirosat, zöldet és kéket is.

- Egyszer a Gyuszi papa hozott nekünk tojást, de az enyém eltörött, mert véletlenül lepottyant a kezemből. Apu meg szokott locsolni húsvétkor, előtte pedig verset is mond. Én pedig zöld tojást adok neki cserébe. Szereti a zöldet, mert az a Hali színe. A nyuszitól kaptam már kettő focikaput, mert imádok focizni. Azért szeretem, mert lehetek néha kapus is. Szerintem a nyuszi nem gyalog hozza el az ajándékokat, hanem kocsival vagy repülővel, de én már láttam olyat is, hogy hintóval - tette hozzá Bori.

 

A húsvéthoz Jézusnak is van köze
Az újságíró jegyzete

Gyermekkorban a legtöbben csak néhány dologra koncentrálnak az ünnepekkel kapcsolatban: arra, aki az ünnephez kapcsolódó ajándékot hozza, és a kreatív foglalatosságokra, amelyek könnyen megmaradnak egy kisgyermek emlékezetében. Gyerekszáj rovatunk elkészítése mindig zsákbamacska, hiszen ahány csöppséggel beszélgetünk, annyi különböző tartalmú véleményt hallunk. Óvodáskorban van egy „csipetnyi” cserfesség a gyermekekben, önálló véleményüket pedig ki is fejtik a bátrabbak. Húsvéti riportunk elkészítése közben találkoztunk Engelmayer Dáviddal, aki hétéves korára különösen sokat tud a húsvéti ünnepekről, folyamatosan mozgásban lévő gondolatai pedig igazán kreatív válaszokra ösztönözték. Egyebek között azt is elárulta nekünk, hogy van olyan, aki húsvétkor böjtölni szokott. Már az is meglepő volt számomra, hogy a gyerekszáj felvétele közben találkoztunk ezzel a kifejezéssel. Amikor pedig Dávid meg is magyarázta, mit jelent ez a szó, tudtam: a fiú jóval többet tud az ünnepről, mint kortársai. Amikor arról beszélt, hogy Timi néni szokott találkozni a nyuszival és a Mikulással is, azonnal megkérdezte tőlem: mit gondolok, hogyan történik ez, mert ő még eddig nem jött rá a megoldásra. Hangosan szavalva gondolatait kifejtette, hogy a nyuszinak lehet van segítsége, mert ő a Jézusfeltámadása-nyuszi. Jézust ugyanis megfeszítik nagypénteken, a következő héten pedig feltámad. Dávid elképzelése tehát az, hogy Jézus segít a nyuszinak. És persze van egy hatalmas dobozuk, ami hűti az ajándékokat, hogy ne olvadjanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!