Hétvége

2016.12.02. 17:10

Szépasszony férfiruhában, a Chernel utcából

Ha Kőszegen sétálunk, és a Chernel utca 5. szám alatti ház reneszánsz gyümölcskoszorús díszítésekkel ékesített homlokzatát megszemléljük, egy régi asszony emlékét idézhetjük fel.

Feiszt György

„Az elhagyott, az elpusztult Murányvárban...letörtem egy rózsát s magammal hoztam őt, talán a szép asszony szíve porábul nőtt" - írta 1847-ben Petőfi Sándor Szécsi Mária című versében. A korai barokk stílusú, egyemeletes Riedl-ház emléktábláján az olvasható, hogy élete 70. évében itt hunyt el Széchy Mária, a 17. század legendás szépasszonya. A minden kortársa által szépnek mondott leány 17 évesen Bethlen István, majd öt év múltán megözvegyülve Kun István, végül kalandos körülmények közt, 1644-ben Wesselényi Ferenc felesége lett. A kuruc érzelmű Máriát a labanc nádorhoz fűző romantikus kapcsolat történetét Gyöngyösi István „Mársal társolkodó Murányi Venus" címen Kassán már 1664-ben megjelentette.

Itt hunyt el a legendás szépségű, irodalmi műveket ihlető Széchy Mária Fotó: Unger Tamás

Nem tudjuk, hogy a szépasszony olvasta-e a 17. század „epikai bestseller"-ét, de az biztos, hogy 1671-ben, a férje által vezetett összeesküvés lelepleződése után a résztvevők hóhérkézre jutottak, ő maga pedig házi őrizetbe került. A Széchy család vagyonát elkobozták. A kőszegi birtokokat unokaöccse, Széchy Péter váltotta vissza. Így került Mária a kőszegi házba, ahol életének utolsó három évét töltötte. Amikor 1679-ben meghalt, gyászszertartását Kolonich püspök külön engedélyével a kőszegi jezsuiták végezték. Sírköve a Szent Jakab-templomban látható. A három férjet „elfogyasztó" extravagáns, gyakran férfiruhát hordó Széchy Mária tragikus véget érő romantikus élettörténete nemcsak Petőfit, de Berzsenyit, Kisfaludy Károlyt, Arany Jánost, Tompa Mihályt is versekre, Móricz Zsigmondot színdarab írására ihlette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!