mesélő házak

2021.03.07. 07:00

Iskola és iskolamester

Kissomlyó község Szent Miklós tiszteletére szentelt katolikus temploma már a 14. században állt. Lett iskola is.

Feiszt György

Mesélő házak, 20210305, ut, Kissomlyo, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Középkori épületének részleteit, a déli oldalon befalazott gótikus kapu kőkeretét, szentélyének résablakait és szentségtartó fül­kéjét az 1970-es évek régészeti kutatása tárta fel. A faluban élők zöme a reformáció idején evangélikus hitre tért, és a török háborúk befejeződésekor százötven felnőtt lakosából már csak hat volt katolikus. Kazó főesperes 1698-ban végzett vizitációja során leírta, hogy Kissomlyó plébánosa, Egry Márton grammatikát tanult, Széplakról származó, hatvanöt éves ágostai hitvallású magyar ember, aki harminc éve szolgál a faluban. A falu iskolája egy kicsiny különálló épület, ha volna iskolamesterük, gabonából egy negyed mérőt, 5 denár költőpénzt és egy kenyeret tudnának fizetni neki.

Az egyházi elöljáró óhaja fél évszázad múltán megvalósult, mert Batthyány József 1758-ban történt egyházlátogatása során Kissomlyón már volt iskolamester. A kanonok megelégedéssel állapította meg, hogy Végh László énekben és gyermekoktatásban kiválóan jártas. Fizetése a szokásoknak megfelelően 5 denár, ezenfelül a háztulajdonosoktól negyed mérő gabona járt neki. A zsellérek ennek felét adják, ezenkívül a falu köteles a tanító állatainak egy szekér füvet kaszálni, a harangozásért pedig alkalmanként egy kenyeret adnak neki. A fából épült iskolaépületet a falu lakosai kötelesek jó karban tartani.

A magyarországi oktatás történetében fordulópont volt az 1868-os esztendő. Ekkor került sor az Eötvös József által előterjesztett népiskolai törvény országgyűlés általi elfogadására. Az analfabetizmus felszámolását célul kitűző elhatározás adta meg a lehetőséget állami iskolák építésére és a felekezetek által fenntartottak modernizálására. A kissomlyói római katolikus felekezet a lehetőséget kihasználva Geschrey Sámuel sárvári kőművesmesterrel készíttetett tervet és költségvetést, és jóváhagyásra haladéktalanul benyújtotta az iskolaépítésre irányuló államsegély-kérelmet.

De Isten malmai nem csak napjainkban őrölnek lassan. Az iskola megvalósulására fél évszázadot kellett várni. Jól mutatja ezt, hogy 1937-ben a községi iskolaépület avatási ünnepségére az a Papp Károly tanító vezette a diákokat, aki az építési engedély készítésének évében, 1887-ben született.

Kiemelt képünkön: 1887-ben adták ki az engedélyt, 1937-ben adták át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!