Nagyhét

2021.04.04. 11:30

Tragikusan hunyt el Mikes János püspök Répceszentgyörgyön

1945-ben ugyanezeken a napokon volt a húsvét, mint az idén. A nyugalomba vonult szombathelyi főpap, Mikes János gróf azt már nem érte meg. Nagyhét szerdáján, a szovjet csapatok betörésekor halt meg Répceszentgyörgyön.

Némethy Mária

Fotó: VN/vasiszemle.hu

– Mikes János püspök sokrétű szolgálatát az agilitás és az emberismeret jellemezte. Szily János után a második alapítónak is tekinthetjük, hiszen az ő feladata volt Trianon után az egyházmegyét újraszervezni. Akkor a szombathelyi püspökség területéből 57 plébánia 100 ezer hívővel Ausztriához, 19 plébánia 67 ezer hívővel pedig Jugoszláviához került – összegzi Mikes János majdnem 25 éves (1911–1935 közötti) püspöki szolgálatát dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója.

Az arisztokrata származású, modern püspök súlyos szívbetegsége miatt 1935. év végével adta be lemondását Rómában. Az egyik kérése az volt az Apostoli Szentszékhez, hogy a szentgyörgyi kastélyt és parkot – amelyekbe sok pénzt fektetett –, élete végéig használhassa. Imakönyvével majdnem tíz éven át sétálgatott botjára támaszkodva ott a vadaskert hatalmas szilfái alatt, gyönyörködött az őzekben, pávákban.

Mikes János nyugdíjasként is tevékeny életet élt. Ekkor kapta a Szentszéktől a selimbriai érseki címet. Az ország helyzetéről Répceszentgyörgyön tárgyalt báró Apor Vilmos győri és Mindszenty József veszprémi püspökkel, a pápához békejavaslatokat küldött. Megtekintette az 1945. március 4-i amerikai bombázás után szinte romhalmazzá vált szombathelyi székesegyházat, tíz nappal a halála előtt részletes tervezetet küldött helyreállítására.

A front közeledtével a németek foglalták le a répceszentgyörgyi kastély egy részét, amit már menekültek is laktak. Nagyhét szerdájának délután hírét hozták, hogy az oroszok körbevették a falut. Az érsek fonott széket vitetett a kastélyhoz közeli templom elé, s a hősi emlékmű mellett főpapi díszbe öltözve várta a bevonulást. Az oroszok nem jöttek. Hazament. Este autózúgás, lövöldözés hallatszott. Mikes János a kastélyban lévő férfiakkal együtt ment az udvarias orosz tiszt elé, akinek katonái be se mentek a kastélyba. Az érsek ezután a ház népét aludni küldte, kitetetett egy széket az emeleti folyosóra, ott akart ülni egész éjjel. Úgy 9 óra tájban érkezett meg a második orosz csapat, de ők is továbbmentek. A kastély kapuja tárva-nyitva állt, amikor a részeg, duhaj nagy létszámú harmadik csoport megérkezett. Az érsek egy rokonával és inasával indult a lövöldözők elé, ám az egyik katona egy bezárt ajtóra kézigránátot dobott. „Mikes János szó nélkül, holtan esett össze a lépcsőház fordulójában”– írta meg a püspökről készült emlékiratában (ezt 2009-ben jelentette meg a Magyar Nyugat Könyvkiadó) Székely László apát. A katonák ellopták gyűrűjét, láncát.

Nagypénteken temették el hat deszkából összeácsolt koporsóban a falu temetőjében. Később exhumálták. – Kevesen tudják, hogy a szombathelyi székesegyházban itt fent nyugszik, nem a kriptában – jegyzi még meg dr. Perger Gyula.

Kiemelt képünkön: Mikes püspök a hadikórházzá alakított répceszentgyörgyi kastélyban 1915-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!