Hétvége

2006.12.16. 03:26

A család az öröm egyik forrása

A Schönstatt Családmozgalom Vas megyei csoportjai mutatkoztak be múlt vasárnap egy bucsui család otthonában dr. Veres András megyés püspöknek. A résztvevők személyes élményeikről is beszámoltak.

Tersztyánszky Krisztina

Ennek kapcsán a Schönstatt mozgalomban részt vevő szombathelyi családok segítségével mi is megsimerkedhetünk a lelkiségi mozgalommal. Nevük onnan származik, hogy az alapító Joseph Kentenich német szerzetes volt, aki egy fiúgimnáziumban tevékenykedett, Vallendar város Schönstattnak nevezett részén. Az alapítás az 1914-es évhez kötődik.

A mozgalom alapja, hogy a család az öröm egyik forrása, az érett személyiség nevelésének helye, s az egyház egyik alapsejtje. A családok arra törekszenek, hogy elmélyítsék az Isten, illetve a házastársak az egymás iránti szeretetkapcsolatot. A család légkörét a szülők növekvő szeretete és egyetértése formálja. Ők igyekeznek gondoskodni arról, hogy gyermekeik otthonukban megtapasztalhassanak valamit az isteniből, és erősek tudjanak lenni, amikor kimennek a világba.

A magyar Schönstatt Családmozgalom megalapítása Gódány Róbert és felesége, Rita nevéhez fűződik. Róbert az 1956-os forradalom után Bécsben kényszerült letelepedni. Itt ismerte meg feleségét. Aktívan részt vettek az osztrák családmozgalom megalapításában. 1980-ban visszatelepültek Magyarországra. Egy pici Balaton-felvidéki faluban, Óbudaváron telepedtek le, s azóta is ez a hely a magyar Schönstatt Családmozgalom központja.

A szervezet alapvető egysége az egyes család. Itt éljük át mindennapi örömeinket és nehézségeinket. Itt szembesül a férj és a feleség saját kicsinységével, és itt tudják nagynak látni egymást. Ez utóbbi célból a házaspárok hetente néhány órát a kapcsolatuk építésére és erősítésére szánnak. A 4-5 családból álló csoportoknak megerősítő szerepük van. Havonta találkoznak, mindig más-más család otthonában. Itt dolgozzák fel a nyári családnapok előadásainak anyagát, és igyekeznek konkrét élethelyzetekben megvalósítani az elhangzottakat. Az óbudavári családnapok egyhetes családi lelkigyakorlatot jelentenek, ahova a csoport tagjai gyermekeikkel együtt mennek el. Ide a mozgalomba tartozó családokon kívül eljárhatnak olyanok is, akik szeretnének megismerkedni a Schönstatti Apostoli Mozgalom lelkiségével.

A Schönstatt családok igyekeznek lélekkel átitatott szokásokat, ünnepeket meghonosítani, a hétköznapokat a családi szentélyek mellett imádsággal átszőni. Életük sajátossága a Mária-tisztelet, a Szűzanyával való szeret-szövetség. Ez arra hív, hogy saját és mások gyarlósága miatt ne tegyük alacsonyabbra a mércét, hanem még inkább ragaszkodjunk ahhoz, hogy a keresztény eszmény mind jobban beépüljön életünkbe.

A Nem kell, de szabad gyakran elhangzó mondat a családmozgalomban, s ez a gyermeknevelés fő szempontja is. Alapelvük: Szabadság annyi, amennyi csak lehetséges, kötöttség annyi, amennyi feltétlenül szükséges, lélekápolás a lehető legnagyobb mennyiségben.A

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!