Megújult az iskola

2019.09.21. 11:30

A felsőszölnöki intézményt 85 millió forintból korszerűsítették

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda felújított iskolaépületét. Az alkalmon Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott köszöntőt.

Tersztyánszky Krisztina

Metka Lajnscek, Ropos Márton, Treiberné Doncsecz Ildikó, Soltész Miklós, Kissné Köles Erika

Fotó: Szendi Péter

A 65 diákot nevelő, tíz pedagógust foglalkoztató iskola összesen 84 millió forintból újult meg az elmúlt három év során. A forrást először az Emberi Erőforrások Minisztériuma, majd a Miniszterelnökség biztosította. Az épületen mintegy 1500 négyzetméteren cseréppel váltották le a palatetőt, kicserélték a külső nyílászárókat, korszerűsítették a világítástechnikai eszközöket és szigetelték a pincét.

Soltész Miklós államtitkár beszédében arra emlékeztetett: úgy kell nevelnünk a gyermekeinket, hogy majd kovászai legyenek annak a közösségnek, ahol élnek. Különösen fontos ezt a célt szolgálni, amikor egy kisebbségi népcsoport gyermekeiről van szó, és ebből a Miniszterelnökség is szívesen kiveszi a részét. – Mi azonban csak a pénzt tudjuk adni a feltételek megteremtéséhez – hangsúlyozta. Az iskolát tartalommal, tudással, lelkülettel megtölteni, ez már az itt dolgozó pedagógusok feladata. A szülőket is arra buzdította, hogy minél többet beszéljenek gyermekeikkel szlovénül, hiszen ettől egész Magyarország gazdagodik.

Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló köszönetet mondott mind a támogatóknak, mind a pályázati ügyek intézőinek és a munkák kivitelezőinek.

Metka Lajnscek, Ropos Márton, Treiberné Doncsecz Ildikó, Soltész Miklós, Kissné Köles Erika
Fotó: Szendi Péter

– Kettős identitásunk olyan kincs, amelynek tudatosítása, fejlesztése, erősítése a családi környezetnek, az iskolának, az egyháznak és a politikának egyaránt feladata – hangsúlyozta. Felidézte, hogy ő maga is ezek között a falak között kezdte diákéveit, ám az intézmény ma már egészen más, mint akkor volt, vonzóbb, megfelel a kor kihívásainak. Szeressék úgy, ahogy egykor én szerettem – kérte a diákokat és a pedagógusokat.

Az iskolafenntartó, az Országos Szlovén Önkormányzat nevében Ropos Márton elnök egyebek mellett arról szólt, hogy a faluban már 1627-ben evangélikus iskola létezett, 1756-ban pedig már a katolikus egyház működtette az oktatási intézményt.

A jelenlegi épület 1925-ben épült, majd 1986-ban jelentős bővítésen, korszerűsítésen esett át. Az intézményben 2005 óta kétnyelvű oktatás folyik, 2012-től pedig fokozott hangsúlyt kap a szlovén hagyományok tisztelete, a nemzetiségi tudat erősítése.

Az igazi ünnepeltek, a diá­kok kétnyelvű műsorral köszöntötték a megújult iskolát, amire Tóth Tibor plébános Isten áldását kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!