A mancsok fertőtlenítőszeres lemosása nem ajánlott

2020.04.04. 07:00

A háziállatok nem terjesztik a vírust

Egyre több a kidobott állatokról szóló Facebook-poszt, míg más gazdik fertőtlenítőszerekkel mossák kedvencük mancsát a járvány alatt. Pedig a betegséget nem terjesztik az állatok.

Lakosi Gabriella

Séta után ne fertőtlenítsünk, hanem vizsgáljuk át az állatot, nem szedett-e össze kullancsot!

Fotó: Unger Tamás

A Magyar Állatorvosi Kamara közleménye szerint a mai tudományos tények és ismeretek szerint a Magyarországon általánosan háziállatként tartott állatfajok nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését kiváltó kórokozót, ez a vírus nem is betegíti meg a háziállatainkat.

A kutyáknak és a macskáknak is megvan a „saját” koronavírusuk, enyhe bélgyulladásként vagy komoly hashártyagyulladásként jelentkezik, emberre ezek nem veszélyesek. Ennek ellenére rendszeresen keresik az állatorvosokat Szombathelyen is ilyen kérdésekkel. A kisállattartás továbbra is biztonságos.

Séta után ne fertőtlenítsünk, hanem vizsgáljuk át az állatot, nem szedett-e össze kullancsot!
Fotó: Unger Tamás

Még folynak a vizsgálatok, hogy a négylábúak a bundájukon tudják-e hordozni a betegséget, de dr. Varjú Gábor szombathelyi állatorvos úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy ez reális veszély lenne.

– Egyre több helyen találkozni olyan állatok képeivel, amelyeknek a mancsuk teljesen tönkrement a rengeteg fertőtlenítés miatt. Még a szappanos víz rendszeres használata sem ajánlott – mondta a szakember. A kutyáknak tizedannyi faggyúmirigyük van, mint az embereknek, nagyon hamar kiszáradhat a bőrük, ami így repedezetté, fájdalmassá válik. A samponos fürdetéssel kapcsolatban is azt javasolja: legalább két hónap teljen el az alkalmak között. A séták után ne fertőtlenítsünk, hanem alaposan vizsgáljuk át az állatot, nem szedett-e össze kullancsokat. Idén ugyanis rengeteg van belőlük, ez valós veszélyt jelent kisállatainkra, ne hanyagoljuk el ezt a problémát – hívta fel a figyelmet az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!