Beszélgetések, koccintások, ünnepi alkalmak helye

2020.05.17. 07:00

Az asztalválasztás a tökéletes étkező titka

Az étkező több, mint a közös családi ebéd vagy vacsora elfogyasztásának helyszíne. Az étkező több, mint egy asztal és néhány szék öszszeállítása. Beszélgetések, koccintások, ünnepi alkalmak helye, a feltöltődés és a kikapcsolódás tere. Ezért fontos, hogy a mindennapokban kényelmes, de nagyobb vendégsereg esetén is használható legyen.

Vas Népe

Fontos, hogy a mindennapokban és nagyobb vendégsereg esetén is használható legyen

Fotó: Stock

Ideális esetben a konyha és az étkező külön helyiségben, de közvetlen kapcsolatban állnak egymással. Ha ez nem megoldható, optikailag akkor is érdemes elkülöníteni a két funkciót: szőnyeggel, világítással, tapétával. A bútorok beszerzése előtt célszerű pontosan felmérni a hely adottságait, mert ez nagyban behatárolja, meghatározza a lehetőségeinket.

Asztal

Nagy kérdés, hogy milyen formájú legyen az asztal: a szögletesek kevesebb helyet foglalnak, mint a kör vagy az ovális alakúak, ugyanakkor kényelmesebb, ha beszélgetés közben mindenki szemből látja a másikat. Aranyszabály, hogy átlagban egy embernek szélességében 60 centiméter szükséges egy asztalnál. A székek kényelmes kihúzásához a faltól 90 centiméternyi távolságot hagyjunk, de ha közlekedni is szeretnénk mögöttük, akkor inkább 120 centiméter maradjon. Az asztal stílusában passzoljon az otthonunk forma- és színvilágához. Pénztárcakímélő megoldás, ha laminált anyagból készült darabot választunk. A fa időtálló és minőségi megjelenést kölcsönöz a térnek, de rendszeres ápolást igényel. Szintén elegáns és jól bírja a hőt az üveg, viszont minden ujjlenyomat meglátszik rajta, gyakran kell takarítani. Praktikusak a kihúzható asztalok, ma már könnyen átalakítható darabokat kínálnak. Érdemes otthon tartani néhány összecsukható széket, amelyek szintén gyorsan bevethetők nagyobb vendégsereg esetén.

Fontos, hogy a mindennapokban és nagyobb vendégsereg esetén is használható legyen
Fotó: Stock

Szék, pad

Paddal és székekkel is kínálnak étkezőgarnitúrákat, de akár magunk is összeállíthatjuk a nekünk tetsző verziót. Egyre divatosabb, hogy különböző színű vagy formájú székek kerülnek az asztal köré. Ilyenkor is figyeljünk az összhatásra: fa vagy műanyag mellé ne válasszunk kárpitozott darabokat. Mutatós, ha az asztal két végébe kerül csak másfajta – például karfás, fotelszerű – ülőalkalmatosság. Körültekintően érdemes eljárni az anyagválasztást illetően. Műanyagból is készülnek jó minőségű, divatos darabok, de aki szeret evés után még elidőzni az asztalnál, annak érdemesebb párnázott, bőr- vagy kárpitozott széket vásárolnia. Ez esetben viszont ne sajnáljuk a pénzt egy vízlepergetős, könnyen tisztítható, hosszú életű anyagra.

Világítás

Gondoskodni kell a megfelelő megvilágításról is. Jó megoldás a csillár, de modernebbek a függőlámpák. Ezek magasságát úgy célszerű beállítani, hogy 80-100 centiméterrel az asztal lapja felett legyenek. Emellett – ha a hely engedi – érdemes állólámpát is elhelyezni, valamint rejtett (hangulat)világítással még intimebbé alakítható a tér.

Apró részletek

Az összképet nagyban meghatározzák a részletek. Ne feledkezzünk meg a terítőről: ez lehet egy csík az asztal közepén, vagy befedhetjük vele az egész bútort is, a lényeg, hogy színben, mintában passzoljon a helyiséghez. Mutatós például, ha a dekorfüggönnyel azonos textilből készül. Ugyanebből az anyagból akár néhány kisebb méretű díszpárnát is tehetünk a székekre. Nemcsak praktikus, de egyben az étkezőasztal ékszere is a tányér- és pohártartó, ezeket is érdemes gondosan megválogatni. Ezeken kívül szalvétatartó és néhány hosszú gyertya is jól mutat az étkezőasztalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!