Hétvége

2006.08.19. 02:29

Így születik a kenyér

Berzsenyi falujában, Egyházashetyén Bejczi József és felesége, Vica minden héten befűti az udvari kemencét. Tíz kiló lisztből, kovászból, öt marék sóból és öt tál langyos vízből sütik meg az illatos házi kenyeret.A

Mórocz Zsolt

lelkükre kötöttem, hogy a világért se fogjanak hozzá nélkülem. Persze, akkor még nem sejtettem, hogy a kenyérsütés félnapos elfoglaltság. És bár tegnap egy kicsit késtem, Bejczi József és felesége, Vica, ígéretükhöz híven megvártak a munkával. Persze Jóska azért megsúgta, hogy nem is igen tudtak volna korábban dagasztani, hisz a hűvös reggeleken könnyen megfázhat a tészta.

A dühöngőként emlegetett, félig fedett nyári konyhában, egy állványra tett fateknőbe kerülnek bele a hozzávalók. Legelébb a liszt, nem is akármilyen: az öt kiló finom- és az ugyanannyi kenyérliszt egyenest a celli malomból származik. A lisztet most Jóska szitálja, mondja is nevetve, hogy jobban szereti, ha a nők végzik ezt a műveletet, hisz addig a férfiak gyönyörködhetnek az asszony ringatózásában... Sokáig Bejcziék is azt hitték, hogy csak a lisztkukac miatt fontos a szitálás, idővel azonban rájöttek, hogy szitálás közben a liszt levegőzik, és így a tészta is könnyebb lesz. És bár eredendően a dagasztás is asszonymunka, Vica szívműtétje óta Jóska vállalja magára ezt a cseppet sem könynyű műveletet. Vica rutinosan adagolja a hozzávalókat: a múlt heti kenyérsütésből félretett, előző este vízzel elkevert kovászt, öt marék sót és öt tál langyos vizet. Míg Jóska a tésztát dögönyözi, felesége előkeríti a vászonterítőt, az alatt kel majd meg a tészta. Végtére is, ha a dagasztás-gyömöszölés végén nem ragad ujjainkra tovább a keletlen tészta, akkor elkészültünk, jó az anyag.

Jóskára rögtön a dagasztás után vár még egy fontos fel-adat: a kemence begyújtása. Az udvari kemencét egy csíkszenttamási jó barátja készítette négy évvel ezelőtt. Az ötlet a faluban élő írótól, Ambrus Lajostól származik: Egyházashetyén ő hozta újra divatba a kemencét. Félbolondnak is néztek érte, kidobott pénznek az ezerféle építőanyagot, marhaságnak a gondolatot, esztelenségnek a szenvedélyt, merthogy a faluban, bár szinte minden konyhában állt hajdanta kemence, valahogy mégis az önkizsákmányolás sértő tárgyiasulását látták benne, és kitartó szívóssággal majd mindenütt lebontották-szétverték. A falu népe azóta is sorban áll bolti kenyérért: várják a megváltó szállítófurgon érkezését, és közben kórusban szidják a gyorsan morzsálódó kenyér csapnivaló minőségét.

Bejcziéknél a tűzrakásnak is megvan a maga menete. Jóska már az előző heti sütés után bekészíti a kemencébe az aprófát, így annak van ideje száradni a következő kenyérkészítésig. Így most nincs más dolga, mint elgyújtani, és várni. Persze Kemenesalján a várakozásnak is irigylésre méltó rituáléja van. A kenyértészta illata Ambrus Lajost is átcsalogatja, a nyárfa alatti asztalon hamarjában ott terem a Kissomlyó leve, az illatos olaszrizling, és míg Vica odabent az ebédkészítéssel foglalatoskodik, a férfiak a világ dolgairól diskurálnak.

Másfél óra múlva már az unokák - Rebeka és Luca - is a teknő mellett sertepertélnek. A tészta megkelt, Vica lecsippent két kis darabot langallónak, majd szemmel öt részre osztja a teknő tartalmát, és miután egyesével átgyúrta a kiporciózott tésztát, lenvászonnal bélelt zsomborba teszi, és letakarva fél órát pihenteti őket. Jóskának ismét a kemencénél akad dolga. A tűztérben hátratolja a parazsat, a vízbe mártott kemenceseprűvel megtisztítja a kemence alját, és következhet a több száz éves művelet, a lisztpróba. Vica csipetnyi lisztet szór a kemence aljára, és ha a lisztszemek nem füstölnek, jöhet a sodrófával kinyújtott langalló. A kenyérlángosnak a süléshez két perc is elég, és bizony nekünk sem kell több idő ahhoz, hogy a kemencéből kiszedett, fűszeres olajjal és tejföllel megbolondított finomságot eltüntessük az asztalról. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig a langallónak van. Rómából, Liza barátnénktól hazahoztam egy csodás olajkeverék receptjét: végy egy formás, címeresre nyomott régi üveget, tegyél bele három-négy fokhagymagerezdet, majd szórj rá 25-30 pepperoncinit, és helyezz belé egypár frissen szedett rozmaringágat. Az üveget töltsd tele olíva-olajjal. Ügyesen dugaszoljunk, és a masszát pár hónapig érni hagyjuk. Aztán a langallósütésnél tedd az asztalra.

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

A dühöngőként emlegetett, félig fedett nyári konyhában, egy állványra tett fateknőbe kerülnek bele a hozzávalók. Legelébb a liszt, nem is akármilyen: az öt kiló finom- és az ugyanannyi kenyérliszt egyenest a celli malomból származik. A lisztet most Jóska szitálja, mondja is nevetve, hogy jobban szereti, ha a nők végzik ezt a műveletet, hisz addig a férfiak gyönyörködhetnek az asszony ringatózásában... Sokáig Bejcziék is azt hitték, hogy csak a lisztkukac miatt fontos a szitálás, idővel azonban rájöttek, hogy szitálás közben a liszt levegőzik, és így a tészta is könnyebb lesz. És bár eredendően a dagasztás is asszonymunka, Vica szívműtétje óta Jóska vállalja magára ezt a cseppet sem könynyű műveletet. Vica rutinosan adagolja a hozzávalókat: a múlt heti kenyérsütésből félretett, előző este vízzel elkevert kovászt, öt marék sót és öt tál langyos vizet. Míg Jóska a tésztát dögönyözi, felesége előkeríti a vászonterítőt, az alatt kel majd meg a tészta. Végtére is, ha a dagasztás-gyömöszölés végén nem ragad ujjainkra tovább a keletlen tészta, akkor elkészültünk, jó az anyag.

Jóskára rögtön a dagasztás után vár még egy fontos fel-adat: a kemence begyújtása. Az udvari kemencét egy csíkszenttamási jó barátja készítette négy évvel ezelőtt. Az ötlet a faluban élő írótól, Ambrus Lajostól származik: Egyházashetyén ő hozta újra divatba a kemencét. Félbolondnak is néztek érte, kidobott pénznek az ezerféle építőanyagot, marhaságnak a gondolatot, esztelenségnek a szenvedélyt, merthogy a faluban, bár szinte minden konyhában állt hajdanta kemence, valahogy mégis az önkizsákmányolás sértő tárgyiasulását látták benne, és kitartó szívóssággal majd mindenütt lebontották-szétverték. A falu népe azóta is sorban áll bolti kenyérért: várják a megváltó szállítófurgon érkezését, és közben kórusban szidják a gyorsan morzsálódó kenyér csapnivaló minőségét.

Bejcziéknél a tűzrakásnak is megvan a maga menete. Jóska már az előző heti sütés után bekészíti a kemencébe az aprófát, így annak van ideje száradni a következő kenyérkészítésig. Így most nincs más dolga, mint elgyújtani, és várni. Persze Kemenesalján a várakozásnak is irigylésre méltó rituáléja van. A kenyértészta illata Ambrus Lajost is átcsalogatja, a nyárfa alatti asztalon hamarjában ott terem a Kissomlyó leve, az illatos olaszrizling, és míg Vica odabent az ebédkészítéssel foglalatoskodik, a férfiak a világ dolgairól diskurálnak.

Másfél óra múlva már az unokák - Rebeka és Luca - is a teknő mellett sertepertélnek. A tészta megkelt, Vica lecsippent két kis darabot langallónak, majd szemmel öt részre osztja a teknő tartalmát, és miután egyesével átgyúrta a kiporciózott tésztát, lenvászonnal bélelt zsomborba teszi, és letakarva fél órát pihenteti őket. Jóskának ismét a kemencénél akad dolga. A tűztérben hátratolja a parazsat, a vízbe mártott kemenceseprűvel megtisztítja a kemence alját, és következhet a több száz éves művelet, a lisztpróba. Vica csipetnyi lisztet szór a kemence aljára, és ha a lisztszemek nem füstölnek, jöhet a sodrófával kinyújtott langalló. A kenyérlángosnak a süléshez két perc is elég, és bizony nekünk sem kell több idő ahhoz, hogy a kemencéből kiszedett, fűszeres olajjal és tejföllel megbolondított finomságot eltüntessük az asztalról. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig a langallónak van. Rómából, Liza barátnénktól hazahoztam egy csodás olajkeverék receptjét: végy egy formás, címeresre nyomott régi üveget, tegyél bele három-négy fokhagymagerezdet, majd szórj rá 25-30 pepperoncinit, és helyezz belé egypár frissen szedett rozmaringágat. Az üveget töltsd tele olíva-olajjal. Ügyesen dugaszoljunk, és a masszát pár hónapig érni hagyjuk. Aztán a langallósütésnél tedd az asztalra.

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

A dühöngőként emlegetett, félig fedett nyári konyhában, egy állványra tett fateknőbe kerülnek bele a hozzávalók. Legelébb a liszt, nem is akármilyen: az öt kiló finom- és az ugyanannyi kenyérliszt egyenest a celli malomból származik. A lisztet most Jóska szitálja, mondja is nevetve, hogy jobban szereti, ha a nők végzik ezt a műveletet, hisz addig a férfiak gyönyörködhetnek az asszony ringatózásában... Sokáig Bejcziék is azt hitték, hogy csak a lisztkukac miatt fontos a szitálás, idővel azonban rájöttek, hogy szitálás közben a liszt levegőzik, és így a tészta is könnyebb lesz. És bár eredendően a dagasztás is asszonymunka, Vica szívműtétje óta Jóska vállalja magára ezt a cseppet sem könynyű műveletet. Vica rutinosan adagolja a hozzávalókat: a múlt heti kenyérsütésből félretett, előző este vízzel elkevert kovászt, öt marék sót és öt tál langyos vizet. Míg Jóska a tésztát dögönyözi, felesége előkeríti a vászonterítőt, az alatt kel majd meg a tészta. Végtére is, ha a dagasztás-gyömöszölés végén nem ragad ujjainkra tovább a keletlen tészta, akkor elkészültünk, jó az anyag.

Jóskára rögtön a dagasztás után vár még egy fontos fel-adat: a kemence begyújtása. Az udvari kemencét egy csíkszenttamási jó barátja készítette négy évvel ezelőtt. Az ötlet a faluban élő írótól, Ambrus Lajostól származik: Egyházashetyén ő hozta újra divatba a kemencét. Félbolondnak is néztek érte, kidobott pénznek az ezerféle építőanyagot, marhaságnak a gondolatot, esztelenségnek a szenvedélyt, merthogy a faluban, bár szinte minden konyhában állt hajdanta kemence, valahogy mégis az önkizsákmányolás sértő tárgyiasulását látták benne, és kitartó szívóssággal majd mindenütt lebontották-szétverték. A falu népe azóta is sorban áll bolti kenyérért: várják a megváltó szállítófurgon érkezését, és közben kórusban szidják a gyorsan morzsálódó kenyér csapnivaló minőségét.

Bejcziéknél a tűzrakásnak is megvan a maga menete. Jóska már az előző heti sütés után bekészíti a kemencébe az aprófát, így annak van ideje száradni a következő kenyérkészítésig. Így most nincs más dolga, mint elgyújtani, és várni. Persze Kemenesalján a várakozásnak is irigylésre méltó rituáléja van. A kenyértészta illata Ambrus Lajost is átcsalogatja, a nyárfa alatti asztalon hamarjában ott terem a Kissomlyó leve, az illatos olaszrizling, és míg Vica odabent az ebédkészítéssel foglalatoskodik, a férfiak a világ dolgairól diskurálnak.

Másfél óra múlva már az unokák - Rebeka és Luca - is a teknő mellett sertepertélnek. A tészta megkelt, Vica lecsippent két kis darabot langallónak, majd szemmel öt részre osztja a teknő tartalmát, és miután egyesével átgyúrta a kiporciózott tésztát, lenvászonnal bélelt zsomborba teszi, és letakarva fél órát pihenteti őket. Jóskának ismét a kemencénél akad dolga. A tűztérben hátratolja a parazsat, a vízbe mártott kemenceseprűvel megtisztítja a kemence alját, és következhet a több száz éves művelet, a lisztpróba. Vica csipetnyi lisztet szór a kemence aljára, és ha a lisztszemek nem füstölnek, jöhet a sodrófával kinyújtott langalló. A kenyérlángosnak a süléshez két perc is elég, és bizony nekünk sem kell több idő ahhoz, hogy a kemencéből kiszedett, fűszeres olajjal és tejföllel megbolondított finomságot eltüntessük az asztalról. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig a langallónak van. Rómából, Liza barátnénktól hazahoztam egy csodás olajkeverék receptjét: végy egy formás, címeresre nyomott régi üveget, tegyél bele három-négy fokhagymagerezdet, majd szórj rá 25-30 pepperoncinit, és helyezz belé egypár frissen szedett rozmaringágat. Az üveget töltsd tele olíva-olajjal. Ügyesen dugaszoljunk, és a masszát pár hónapig érni hagyjuk. Aztán a langallósütésnél tedd az asztalra.

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Jóskára rögtön a dagasztás után vár még egy fontos fel-adat: a kemence begyújtása. Az udvari kemencét egy csíkszenttamási jó barátja készítette négy évvel ezelőtt. Az ötlet a faluban élő írótól, Ambrus Lajostól származik: Egyházashetyén ő hozta újra divatba a kemencét. Félbolondnak is néztek érte, kidobott pénznek az ezerféle építőanyagot, marhaságnak a gondolatot, esztelenségnek a szenvedélyt, merthogy a faluban, bár szinte minden konyhában állt hajdanta kemence, valahogy mégis az önkizsákmányolás sértő tárgyiasulását látták benne, és kitartó szívóssággal majd mindenütt lebontották-szétverték. A falu népe azóta is sorban áll bolti kenyérért: várják a megváltó szállítófurgon érkezését, és közben kórusban szidják a gyorsan morzsálódó kenyér csapnivaló minőségét.

Bejcziéknél a tűzrakásnak is megvan a maga menete. Jóska már az előző heti sütés után bekészíti a kemencébe az aprófát, így annak van ideje száradni a következő kenyérkészítésig. Így most nincs más dolga, mint elgyújtani, és várni. Persze Kemenesalján a várakozásnak is irigylésre méltó rituáléja van. A kenyértészta illata Ambrus Lajost is átcsalogatja, a nyárfa alatti asztalon hamarjában ott terem a Kissomlyó leve, az illatos olaszrizling, és míg Vica odabent az ebédkészítéssel foglalatoskodik, a férfiak a világ dolgairól diskurálnak.

Másfél óra múlva már az unokák - Rebeka és Luca - is a teknő mellett sertepertélnek. A tészta megkelt, Vica lecsippent két kis darabot langallónak, majd szemmel öt részre osztja a teknő tartalmát, és miután egyesével átgyúrta a kiporciózott tésztát, lenvászonnal bélelt zsomborba teszi, és letakarva fél órát pihenteti őket. Jóskának ismét a kemencénél akad dolga. A tűztérben hátratolja a parazsat, a vízbe mártott kemenceseprűvel megtisztítja a kemence alját, és következhet a több száz éves művelet, a lisztpróba. Vica csipetnyi lisztet szór a kemence aljára, és ha a lisztszemek nem füstölnek, jöhet a sodrófával kinyújtott langalló. A kenyérlángosnak a süléshez két perc is elég, és bizony nekünk sem kell több idő ahhoz, hogy a kemencéből kiszedett, fűszeres olajjal és tejföllel megbolondított finomságot eltüntessük az asztalról. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig a langallónak van. Rómából, Liza barátnénktól hazahoztam egy csodás olajkeverék receptjét: végy egy formás, címeresre nyomott régi üveget, tegyél bele három-négy fokhagymagerezdet, majd szórj rá 25-30 pepperoncinit, és helyezz belé egypár frissen szedett rozmaringágat. Az üveget töltsd tele olíva-olajjal. Ügyesen dugaszoljunk, és a masszát pár hónapig érni hagyjuk. Aztán a langallósütésnél tedd az asztalra.

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Jóskára rögtön a dagasztás után vár még egy fontos fel-adat: a kemence begyújtása. Az udvari kemencét egy csíkszenttamási jó barátja készítette négy évvel ezelőtt. Az ötlet a faluban élő írótól, Ambrus Lajostól származik: Egyházashetyén ő hozta újra divatba a kemencét. Félbolondnak is néztek érte, kidobott pénznek az ezerféle építőanyagot, marhaságnak a gondolatot, esztelenségnek a szenvedélyt, merthogy a faluban, bár szinte minden konyhában állt hajdanta kemence, valahogy mégis az önkizsákmányolás sértő tárgyiasulását látták benne, és kitartó szívóssággal majd mindenütt lebontották-szétverték. A falu népe azóta is sorban áll bolti kenyérért: várják a megváltó szállítófurgon érkezését, és közben kórusban szidják a gyorsan morzsálódó kenyér csapnivaló minőségét.

Bejcziéknél a tűzrakásnak is megvan a maga menete. Jóska már az előző heti sütés után bekészíti a kemencébe az aprófát, így annak van ideje száradni a következő kenyérkészítésig. Így most nincs más dolga, mint elgyújtani, és várni. Persze Kemenesalján a várakozásnak is irigylésre méltó rituáléja van. A kenyértészta illata Ambrus Lajost is átcsalogatja, a nyárfa alatti asztalon hamarjában ott terem a Kissomlyó leve, az illatos olaszrizling, és míg Vica odabent az ebédkészítéssel foglalatoskodik, a férfiak a világ dolgairól diskurálnak.

Másfél óra múlva már az unokák - Rebeka és Luca - is a teknő mellett sertepertélnek. A tészta megkelt, Vica lecsippent két kis darabot langallónak, majd szemmel öt részre osztja a teknő tartalmát, és miután egyesével átgyúrta a kiporciózott tésztát, lenvászonnal bélelt zsomborba teszi, és letakarva fél órát pihenteti őket. Jóskának ismét a kemencénél akad dolga. A tűztérben hátratolja a parazsat, a vízbe mártott kemenceseprűvel megtisztítja a kemence alját, és következhet a több száz éves művelet, a lisztpróba. Vica csipetnyi lisztet szór a kemence aljára, és ha a lisztszemek nem füstölnek, jöhet a sodrófával kinyújtott langalló. A kenyérlángosnak a süléshez két perc is elég, és bizony nekünk sem kell több idő ahhoz, hogy a kemencéből kiszedett, fűszeres olajjal és tejföllel megbolondított finomságot eltüntessük az asztalról. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig a langallónak van. Rómából, Liza barátnénktól hazahoztam egy csodás olajkeverék receptjét: végy egy formás, címeresre nyomott régi üveget, tegyél bele három-négy fokhagymagerezdet, majd szórj rá 25-30 pepperoncinit, és helyezz belé egypár frissen szedett rozmaringágat. Az üveget töltsd tele olíva-olajjal. Ügyesen dugaszoljunk, és a masszát pár hónapig érni hagyjuk. Aztán a langallósütésnél tedd az asztalra.

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Bejcziéknél a tűzrakásnak is megvan a maga menete. Jóska már az előző heti sütés után bekészíti a kemencébe az aprófát, így annak van ideje száradni a következő kenyérkészítésig. Így most nincs más dolga, mint elgyújtani, és várni. Persze Kemenesalján a várakozásnak is irigylésre méltó rituáléja van. A kenyértészta illata Ambrus Lajost is átcsalogatja, a nyárfa alatti asztalon hamarjában ott terem a Kissomlyó leve, az illatos olaszrizling, és míg Vica odabent az ebédkészítéssel foglalatoskodik, a férfiak a világ dolgairól diskurálnak.

Másfél óra múlva már az unokák - Rebeka és Luca - is a teknő mellett sertepertélnek. A tészta megkelt, Vica lecsippent két kis darabot langallónak, majd szemmel öt részre osztja a teknő tartalmát, és miután egyesével átgyúrta a kiporciózott tésztát, lenvászonnal bélelt zsomborba teszi, és letakarva fél órát pihenteti őket. Jóskának ismét a kemencénél akad dolga. A tűztérben hátratolja a parazsat, a vízbe mártott kemenceseprűvel megtisztítja a kemence alját, és következhet a több száz éves művelet, a lisztpróba. Vica csipetnyi lisztet szór a kemence aljára, és ha a lisztszemek nem füstölnek, jöhet a sodrófával kinyújtott langalló. A kenyérlángosnak a süléshez két perc is elég, és bizony nekünk sem kell több idő ahhoz, hogy a kemencéből kiszedett, fűszeres olajjal és tejföllel megbolondított finomságot eltüntessük az asztalról. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig a langallónak van. Rómából, Liza barátnénktól hazahoztam egy csodás olajkeverék receptjét: végy egy formás, címeresre nyomott régi üveget, tegyél bele három-négy fokhagymagerezdet, majd szórj rá 25-30 pepperoncinit, és helyezz belé egypár frissen szedett rozmaringágat. Az üveget töltsd tele olíva-olajjal. Ügyesen dugaszoljunk, és a masszát pár hónapig érni hagyjuk. Aztán a langallósütésnél tedd az asztalra.

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Bejcziéknél a tűzrakásnak is megvan a maga menete. Jóska már az előző heti sütés után bekészíti a kemencébe az aprófát, így annak van ideje száradni a következő kenyérkészítésig. Így most nincs más dolga, mint elgyújtani, és várni. Persze Kemenesalján a várakozásnak is irigylésre méltó rituáléja van. A kenyértészta illata Ambrus Lajost is átcsalogatja, a nyárfa alatti asztalon hamarjában ott terem a Kissomlyó leve, az illatos olaszrizling, és míg Vica odabent az ebédkészítéssel foglalatoskodik, a férfiak a világ dolgairól diskurálnak.

Másfél óra múlva már az unokák - Rebeka és Luca - is a teknő mellett sertepertélnek. A tészta megkelt, Vica lecsippent két kis darabot langallónak, majd szemmel öt részre osztja a teknő tartalmát, és miután egyesével átgyúrta a kiporciózott tésztát, lenvászonnal bélelt zsomborba teszi, és letakarva fél órát pihenteti őket. Jóskának ismét a kemencénél akad dolga. A tűztérben hátratolja a parazsat, a vízbe mártott kemenceseprűvel megtisztítja a kemence alját, és következhet a több száz éves művelet, a lisztpróba. Vica csipetnyi lisztet szór a kemence aljára, és ha a lisztszemek nem füstölnek, jöhet a sodrófával kinyújtott langalló. A kenyérlángosnak a süléshez két perc is elég, és bizony nekünk sem kell több idő ahhoz, hogy a kemencéből kiszedett, fűszeres olajjal és tejföllel megbolondított finomságot eltüntessük az asztalról. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig a langallónak van. Rómából, Liza barátnénktól hazahoztam egy csodás olajkeverék receptjét: végy egy formás, címeresre nyomott régi üveget, tegyél bele három-négy fokhagymagerezdet, majd szórj rá 25-30 pepperoncinit, és helyezz belé egypár frissen szedett rozmaringágat. Az üveget töltsd tele olíva-olajjal. Ügyesen dugaszoljunk, és a masszát pár hónapig érni hagyjuk. Aztán a langallósütésnél tedd az asztalra.

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Másfél óra múlva már az unokák - Rebeka és Luca - is a teknő mellett sertepertélnek. A tészta megkelt, Vica lecsippent két kis darabot langallónak, majd szemmel öt részre osztja a teknő tartalmát, és miután egyesével átgyúrta a kiporciózott tésztát, lenvászonnal bélelt zsomborba teszi, és letakarva fél órát pihenteti őket. Jóskának ismét a kemencénél akad dolga. A tűztérben hátratolja a parazsat, a vízbe mártott kemenceseprűvel megtisztítja a kemence alját, és következhet a több száz éves művelet, a lisztpróba. Vica csipetnyi lisztet szór a kemence aljára, és ha a lisztszemek nem füstölnek, jöhet a sodrófával kinyújtott langalló. A kenyérlángosnak a süléshez két perc is elég, és bizony nekünk sem kell több idő ahhoz, hogy a kemencéből kiszedett, fűszeres olajjal és tejföllel megbolondított finomságot eltüntessük az asztalról. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig a langallónak van. Rómából, Liza barátnénktól hazahoztam egy csodás olajkeverék receptjét: végy egy formás, címeresre nyomott régi üveget, tegyél bele három-négy fokhagymagerezdet, majd szórj rá 25-30 pepperoncinit, és helyezz belé egypár frissen szedett rozmaringágat. Az üveget töltsd tele olíva-olajjal. Ügyesen dugaszoljunk, és a masszát pár hónapig érni hagyjuk. Aztán a langallósütésnél tedd az asztalra.

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Másfél óra múlva már az unokák - Rebeka és Luca - is a teknő mellett sertepertélnek. A tészta megkelt, Vica lecsippent két kis darabot langallónak, majd szemmel öt részre osztja a teknő tartalmát, és miután egyesével átgyúrta a kiporciózott tésztát, lenvászonnal bélelt zsomborba teszi, és letakarva fél órát pihenteti őket. Jóskának ismét a kemencénél akad dolga. A tűztérben hátratolja a parazsat, a vízbe mártott kemenceseprűvel megtisztítja a kemence alját, és következhet a több száz éves művelet, a lisztpróba. Vica csipetnyi lisztet szór a kemence aljára, és ha a lisztszemek nem füstölnek, jöhet a sodrófával kinyújtott langalló. A kenyérlángosnak a süléshez két perc is elég, és bizony nekünk sem kell több idő ahhoz, hogy a kemencéből kiszedett, fűszeres olajjal és tejföllel megbolondított finomságot eltüntessük az asztalról. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig a langallónak van. Rómából, Liza barátnénktól hazahoztam egy csodás olajkeverék receptjét: végy egy formás, címeresre nyomott régi üveget, tegyél bele három-négy fokhagymagerezdet, majd szórj rá 25-30 pepperoncinit, és helyezz belé egypár frissen szedett rozmaringágat. Az üveget töltsd tele olíva-olajjal. Ügyesen dugaszoljunk, és a masszát pár hónapig érni hagyjuk. Aztán a langallósütésnél tedd az asztalra.

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Még egy tisztítás a tűztérben, közben Vica a zsomborból kiszedett, megkelt kenyereket még egyszer átgyúrja, a tetejüket késsel bemetszi, és küldi is őket a kemencébe.

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Két óra kell ahhoz, hogy a kenyér megsüljön. Közben, kevéssel a vége előtt, Jóska kiveszi a kenyereket, és vízzel megkeni a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Aztán kivesszük őket, és megkopogtatjuk mindegyik alját: ha rendes hangot ad, készen volnánk. Itt az utánozhatatlan íz- és illatharmóniát árasztó kenyerünk! Úgy, melegen visszacsomagoljuk őket a lenvászon kendőbe, és a zsomborban hűlni mennek a tisztaszobába, amely hamarosan elképzelhetetlenül otthonos illatokkal fog megtelni. Aztán, megint jó két óra múlva, a követelődző családtagok, barátok, rokonok, szomszédok előtt szertartásosan megszegjük a legszebbet: gyönyörű, fényes, aranysárga a durcája, csillogóan barna a héja, és patyolatfehéren puha a belseje. Felszolgáljuk, és innét már egy másik legenda kezdődik: ki-ki maga döntheti el, miféle rejtett vagy kevésbé titkolt személyes kapcsolata alakul ki ezzel a csodával, a kenyérrel, amely, úgy látszik, min-dig képes lesz a lélek legtel-jesebb felszabadítására.

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

(A kemenesaljai kenyérlesés élményéért köszönet Jóskának és Vicának, az idézetekért pedig Ambrus Lajosnak, aki Jelentés hetyei kenyérről című írásával könnyítette meg a dolgomat.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!