Nem véletlen!

2020.07.19. 07:00

Kampány a közutasokért – Ne legyen több tragédia

Kampánnyal igyekszik megelőzni a magyar közútkezelő a tragédiákat. Arra kérik az autósokat, hogy vegyék komolyan a sebességkorlátozásokat.

Vas Népe

Elég egy apró figyelmetlenség, s máris megtörténhet a baleset

Fotó: Shutterstock

A Magyar Közút Zrt. munkatársai közül 17-en haltak meg munkaterületeken a figyelmetlen autósok miatt 2000 óta, 2018-ban fél éven belül két munkatársukat is elvesztették az M0-ás autóúton. Éppen ezért: „Nem véletlen” címmel közlekedésbiztonsági akciót indítottak, hogy felhívják a figyelmet a közutak és mellettük kialakított munkaterületek biztonságára. Nem telik el úgy hét, hogy ne történjen valamilyen baleset a munkaterületeken, ráadásul a felmérésük szerint munkatársaik 80 százalékát érte már valamilyen inzultus, 25 százalékukat pedig fizikailag is bántalmazták.

A közútkezelőnél a nyár az útfelújításokról, növényzetgondozásról, az út és környezetének rendbetételéről szól. A társaság szakemberei ezeket a munkákat minden esetben indokolt sebességkorlátozás mellett végzik, a saját és a közlekedők védelme érdekében, melyet azonban nagyon sokan hagynak figyelmen kívül, vagy tartanak feleslegesnek. Pedig soha nem véletlen a kihelyezett sebességkorlátozás mértéke, életek múlhatnak rajta, hogy betartjuk-e a korlátozást, bár amíg nem történik baj, sokan gondolhatják, hogy nem indokolt egyes helyeken a lassítás.

Elég egy apró figyelmetlenség, s máris megtörténhet a baleset
Fotó: Shutterstock

Elég egy apró figyelmetlenség, egy gyors, mobilról megírt üzenet vezetés közben, és könnyen megtörténhet egy baleset, ami nemcsak az úton dolgozókat, hanem az autóban ülőket is veszélybe sodorhatja. Ezért hangsúlyozzák a szakemberek: a sebességkorlátozások betartása segít elkerülni a baleseteket, az esetlegesen bekövetkező balesetekben pedig emberéletek is múlhatnak azon, mekkora sebesség mellett történik meg a baj.

Nemrég az M0-ás autóúton egy autós minden figyelmeztetést és sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva csapódott egy dolgozókat védő ütközési energia elnyelő modullal felszerelt narancssárga teherautóba. A 8-as főúton pedig az ajkai mérnökség dolgozói végeztek kaszálási munkákat, amikor egy autó becsapódott a munkaterületre. Szerencsére egyik esetben sem történt komolyabb sérülés.

A közlekedőknek érdemes még utazás előtt minden esetben tájékozódniuk az országos közúthálózaton végzett munkákról és korlátozásokról az utinform.hu oldalon, így már előre megtervezhetik az optimális útvonalukat, felkészülve az adott útszakaszon található munkaterületekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!