Hírek

2006.09.26. 02:28

A szél üzenetével

Ostffyasszonyfa - A szélpark reménye még él, de a szélenergia nem kap elég támogatást hazánkban. A megye második szélerőművét szombaton adták át Ostffyasszonyfán.

Mórocz Zsolt

A citerazenekar, a népdalkör és az iskolások szép műsora után Gecse József polgármester köszöntötte a közönséget. Visszatekintve a szélerőmű építésének történetére, megköszönte elődje, Vadász István polgármester munkáját. Gecse József is megtapasztalta, milyen aprólékos munka a szélerőmű engedélyeztetése. 27 szélerőműből álló parkra (50 megawatt teljesítményű bázisra) vonatkoznak az ostffyasszonyfai elképzelések. Az elsőhöz is nehéz volt pénzt, engedélyeket szerezni. A termelési, a rácsatlakozási engedélyek megszerzése továbbra is nagyon időigényes feladat, mondta a polgármester. Úgy vélte, azért megy ilyen vontatottan, mert Magyarországnak nincs energetikai koncepciója, különösen nincs terve az országnak a megújuló energiaforrások hasznosításával kapcsolatos teendőkre.

- Lélektani pillanathoz érkeztünk - mondta Gecse József -, kitartó, szívós munkával elértük, hogy egy szélerőmű már áll. A folytatás az önkormányzatnak, a kft.-nek, a földtulajdonosoknak is érdeke. Ostffyasszonyfa nevezetességei a szélparkkal gazdagodni fognak.

Juhász András a Windpower Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be az erőművet: - Egy nyár alatt készült el ez a turbina, 78 méter magas, a rotor átmérője 44 méter, egy év alatt annyi áramot tud termelni, amennyi Ostffyasszonyfa háztartásainak csaknem teljes évi szükséglete. Még 26 erőművet szeretnénk felállítani, reméljük, 2009-10-ben visszajöhetünk, és kialakíthatjuk a parkot. Egy torony 165 millió forintba kerül, de ha hasznosul az általa termelt energia, három hónap alatt megtermeli a ráfordítást. Az első ostffyasszonyfai turbina működésének első hónapjában 70 ezer kilowattóra energiát termelt, pedig a nyár szélcsendes időszak.

Kovács Ferenc országgyűlési képviselő avatóbeszédében az Európai Unió célját emlegette: az energiaigények körülbelül 40 százalékát minden országban az alternatív energiaforrások felhasználásával kell kielégíteni néhány éven, évtizeden belül. Hazánkban 3,6 százalékot képviselnek az alternatív megoldások az energiaszektorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!