Hírek

2008.08.26. 02:29

Állami gondozott fiatalok kalandjai Pekingben

Szombathely, Peking - Négy állami gondozott fiatal vett részt az olimpián, tizenegy napot töltöttek Kínában. Számos sporteseményen szurkoltak, és még arra is maradt idejük, hogy Peking nevezetességeit felkeressék.

Varga Nóra

Vas megyében élő átmeneti- vagy tartós nevelésben részesülő gyerekeknek sikerült elutazniuk az ötkarikás játékokra szponzoroknak köszönhetően. Immár második alkalommal jutottak ki állami gondozott fiatalok az olimpiára, négy évvel ezelőtt Athénban is szurkoltak vasi gyerekek. Az utazás magánkezdeményezés, Nagy Csaba, gyámi tanácsadó féléves szervezőmunkája után állt össze a tizenegy napos kirándulás: hány gyerek utazhat, milyen programokon és sporteseményeken vehetnek részt. Augusztus nyolcadikán szállt repülőre a csapat, Hérics István a Vas Megyei TEGYESZ-ből, Horváth György, a gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézményből, Pécz István, a kőszegi Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézményből és Holczmüller József, a kőszegi SOS Gyermekfaluból. A fiúkat érdemeik alapján választották ki, mindenki más-más elért eredménye miatt került be az olimpiai küldöttségbe. A gyerekek többsége eddig még sohasem járt külföldön, útlevelük sem volt, repülőn pedig a négy srác közül csak egy ült.

- Már a tízórás repülőút is élmény volt - tudtuk meg Nagy Csabától, aki kísérőként vett részt a kalandban. - A Magyar Olimpiai Sporttáborban laktunk, ahol számos legendás, hazai olimpiai bajnokkal találkoztunk, Kovács István egykori ökölvívó mellett reggeliztünk minden nap, de a kiváló tornásszal, Csollány Szilveszterrel, az egykori szédületes góllövővel, Dunai Antallal és a vízilabdázó Kárpáti Györggyel is megismerkedhettünk.

Az érkezés utáni néhány óra azzal telt, hogy megismerkedtek a szűkebb környezetükkel, majd belevágtak a kalandba. Tíz sporteseményre kaptak belépőjegyet. A magyar férfi vízilabdaválogatott összes csoportmeccsén lengették a magyar zászlót, a női kézilabdaválogatottnak is szurkoltak, testközelből láthatták a Dream-team-et, fantasztikus volt látni kosarazni az NBA-ben játszó sztárokat. Az argentín focistákat is buzdították. A legnagyobb sportélményt az jelentette számukra, amikor a Madárfészek Stadionban a szombathelyi Pars Krisztiánért szoríthattak. - A sportprogramok mellett felkerestük Peking nevezetességeit, jártunk a Kínai Nagyfalnál, a Tienanmen-téren, amely a világ legnagyobb tere, a Tiltott Városban, a Láma-templomban és az Ég-templomában is - mesélte Nagy Csaba. Meglátogattuk a császár új nyári palotáját is. - Rengeteg helyi emberrel kertültünk kapcsolatba, mert nemcsak a csillogó-villogó részeire voltunk kíváncsiak Pekingnek. Csak jó tapasztalataink vannak, kedvesek és segítőkészek a kínaiak. A tizenegy nap a gyerekekre óriási hatással volt, más kultúrát ismerhettek meg, megtanulhatták, hogy érdemes küzdeni, nincs elérhetetlen cél. Minél nagyobbak, távolabbiak az álmok, annál keményebben kell dolgozni értük. Sokszor ez a küzdelem kilátástalan és keserves, de érdemes az álmainkért harcolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!