Hírek

2009.05.15. 09:30

Opel és Mercedes valutáért, búcsúzú szovjet páncélosok - 20 éve történt

Nyugati autó nyugati valutáért, reformkörök alakultak az MSZMP-ben, megszólalt a Kalipszó nevű kereskedelmi rádió, a Fidesz pedig több lett, mint ifjúsági szervezet. Sárbogárdon és Debrecenben szovjet páncélos alakulatot búcsúztattak, és a háztartási energia dárgulásba fogott - ilyen volt 1989 májusának közepe.

MTI

1989. május 18. - Első alkalommal jutottak állami támogatáshoz magánvállalkozók az állattenyésztési beruházásra és korszerűsítésre meghirdetett pályázat révén.

1989. május 18. - Személygépkocsik értékesítését kezdte meg konvertibilis valutáért a Skála Budapest Kereskedelmi Leányvállalat. Az NSZK-beli Harms céggel kötött megállapodás alapján Opel, Ford, Volkswagen, Mercedes és Lada Samara gépkocsikat forgalmazott bizományosi rendszerben.
 
1989. május 18. - Az állami költségvetés hiánya miatt csökkentették a háztartási energiák támogatását és útalapot hoztak létre a közforgalmú úthálózat fejlesztésére és fenntartására. A Minisztertanács döntése a gyakorlatban a háztartásai energia árának július 1-jétől hatályos átlag 20 százalékos emelkedését jelentette, a benzin már másnaptól két forinttal drágult literenként.

1989. május 19. - Megtartotta alakuló ülését a Magyar Helsinki Bizottság, tagjai részt vettek azon szellemi és politikai mozgalmakban, amelyeket az Ellenzéki Kerekasztal tömörített. A testület elnöke Mészöly Miklós író, koordinátorai Kodolányi Gyula író és Kőszeg Ferenc szerkesztő lettek.
 
1989. május 19. - A tervezettnél másfél évvel korábban rendezték meg Budapesten a 260 ezer közoktatási dolgozót tömörítő Pedagógusok Szakszervezetének XIII. kongresszusát. A tanácskozáson kritikus felszólalások hangzottak el, melyek az oktatásirányítás gyökeres átalakítását szorgalmazták.
 
1989. május 19. - Sárbogárdon ünnepélyes állománygyűlést tartottak abból az alkalomból, hogy a Szovjet Déli Hadseregcsoport ideiglenesen ott állomásozó 13. harckocsiezrede az egyoldalú csapatcsökkentés keretében visszatér a Szovjetunióba: 54 T-64-es harckocsit s mintegy 600 katonát indítottak útnak. Debrecenben a helyi szovjet páncélos kiképző ezred személyi állományát búcsúztatták.
 
1989. május 20. - Az Országos Béketanács deklarálta: kiáll az önálló, független, semleges Magyarország megteremtése mellett. Határozott arról is, hogy országos békefórumon döntenek a béketanács gyökeres átalakításáról, új programjáról, alapszabályáról és esetleges névváltoztatásáról.
 
1989. május 20. - A Fidesz kilépett az 1988-ban létrejött Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Szövetségéből (MISZOT), amelyet a jelen helyzetben szükségtelen, Hazafias Népfront-típusú ifjúsági szerveződésnek minősített.
 
1989. május 20-21. - Szegeden rendezték meg az MSZMP reformkörök első országos tanácskozását száztíz reformkör, platformcsoport több mint négyszáz képviselője részvételével. A tanácskozáson megjelent Pozsgay Imre államminiszter, s az összejövetelt levélben üdvözölte Németh Miklós miniszterelnök és Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke. A tanácskozás szerint Nagy Imre, az MSZMP alapító tagja, az ország 1956-os törvényes miniszterelnöke politikai koncepciós per áldozata lett, s a felelősök helyett is megkövette a hozzátartozókat. Követelte továbbá, hogy az MSZMP káderpártból váljon marxista elkötelezettségű baloldali közösségi párttá.

1989. május 22. - Megkezdte adását a Magyar Rádió és a Multimedia Organisation közös kereskedelmi rádióadója, a Kalipszó, amely a 873 KHz frekvencián minden nap reggel nyolc órától este hétig sugározta műsorát.
 
1989. május 23. - A Legfelsőbb Bíróság héttagú Elnökségi Tanácsa a legfőbb ügyész törvényességi óvása nyomán hatályon kívül helyezte a Demény Pál ellen 1946-ban hozott ítéletet, és a 88 éves vádlottat felmentette a háborús és népellenes bűncselekmények vádja alól. (A két világháború közötti magyar munkásmozgalom jelentős személyiségét 1946-ban, majd 1953-ban is elítélték, 1957-ben az 1953-as vádak alól már felmentették.)
 
1989. május 24. - Világra jött az első igazi magyar lombikbébi a Pécsi Orvostudományi Egyetem szülészeti klinikáján.

1989. május 24. - Megyei jogú várossá avatták a csaknem 130 ezer lakosú Nyíregyházát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!